POLÍTICA ESPORTIVA
GLOBAL SPORTS FORUM
Bubka: «Hem de canviar sense perdre els valors olímpics»
El dirigent del COI va recordar Samaranch per l'adaptació dels Jocs en l'era moderna
També va instar a renovar el programa tradicional i a apostar per les xarxes socials
«Està preparada per organitzar qualsevol mundial d'atletisme o tornar a fer uns Jocs»
«Hem d'anar tots a l'una, dedicar més recursos i cal molta educació als joves»
«No veig cap motiu perquè no pugui tornar a aconseguir els resultats
del passat»
Sergei Bubka, una de les més grans icones del món de l'esport –els seus rècords mundials de perxa es mantenen inabastables després de gairebé dues dècades– i actualment un dels dirigents més poderosos amb càrrecs importants tant al Comitè Olímpic Internacional com en la Federació Internacional d'Atletisme, va ser un dels encarregats de la inauguració de la tercera edició del Global Sports Forum a Barcelona. En relació amb l'eslògan de la trobada, «Quin és el futur de l'esport?», l'exsaltador de perxa ucraïnès va ser molt clar: «Hem de ser capaços d'adaptar-nos als temps canviants sense perdre de vista els valors olímpics de joc net i respecte als rivals.» En aquest sentit, Bubka va fer referència a l'esperit de Joan Antoni Samaranch, un dels inspiradors del Global Sports Forum, per haver sabut adaptar els valors olímpics a l'època moderna amb la creació d'un programa de Solidaritat Olímpica, una major participació de les dones i l'obertura a la televisió i a nous patrocinis. El dirigent olímpic va destacar la importància de l'esport per combatre alguna de les epidèmies de la societat, com són l'obesitat i la inactivitat física, que «ja provoca el 60% de les malalties no contagioses». Bubka també va fer esment a alguna de les iniciatives del comitè olímpic com són els Jocs de la Joventut, que es van disputar l'agost a Singapur, i l'impuls de les noves xarxes socials per acostar els joves al moviment olímpic.
Després de la inauguració, Bubka va tenir una trobada amb periodistes per valorar altres temes de l'actualitat. L'exsaltador, però, no es va mullar pel que fa a les possibilitats de Barcelona d'organitzar algunes de les pròximes grans cites esportives, com ara el mundial d'atletisme del 2017 i els Jocs Olímpics d'hivern del 2022, més enllà de la tradicional capacitat de la capital catalana d'organitzar grans esdeveniments. «El 2012 ja s'hi organitzen els mundials júnior i és evident que la ciutat és molt atractiva i està perfectament capacitada per bastir qualsevol gran campionat», va afirmar.
Un altre dels temes recurrents, és la vigència dels seus rècords mundials, precisament uns dies després que el francès Renaud Lavillenie s'elevés per sobre de 6,03 m i després intentés superar en un centímetre la seva plusmarca durant l'europeu de pista coberta (6,16 m). «Ara mateix Lavillenie és el millor especialista mundial i li desitjo molta sort en el futur. No és gaire alt, però això no és cap problema. És més important la determinació, la velocitat i una bona coordinació per volar ben amunt», va comentar. Bubka també es va referir a les possibilitats de la seva protegida, la russa Ielena Isinbaieva, per recuperar el nivell després d'un any sabàtic: «No veig cap motiu perquè no pugui tornar a aconseguir els resultats del passat. Està preparada per continuar allargant la seva magnífica carrera.» I, com no podia ser d'una altra manera, va parlar de dopatge: «El president del CIO Jacques Rogge ja ha dit que és la pitjor xacra de l'esport en el segle XXI, però també hem avançat molt des que el 1999 es va crear l'Agència Mundial Antidopatge. Hem d'anar tots a l'una, des del comitè olímpic, les federacions esportives i els diversos governs. Així, establint normatives, destinant més recursos i apostant fort per l'educació es podrà combatre.» I un últim apunt de futbol: «El Barça és un dels millors clubs del món, però el meu favorit en la lliga de campions és el Xakhtar Donetsk.»
Destaca l'esport com a eina per combatre l'obesitat i les malalties fruit de
la inactivitat física
Jornada final amb Jonah Lomu i Sandro Rosell
Juntament amb Bubka, també van intervenir en l'acte d'inauguració del Global Sports Forum l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu i el secretari d'estat per l'Esport Jaime Lissavetzky. Durant la jornada al Palau de Congressos van participar en diversos debats exesportistes i esportistes en actiu com ara Mia Hamm, Oscar Pistorius i Didier Drogba. Avui es tancarà la trobada amb altres debats en què hi diran la seva Jona Lomu i Sandro Rosell, entre d'altres. També s'aprofitarà per presentar Barcelona 2022, a càrrec d'Enric Truñó.
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024