Més esport

TENNIS DE TAULA

Des de la base al podi

El DKV Borges Vall culmina enguany una sòlida trajectòria guanyant la superdivisió

Enric Mir
PRESIDENT
«És un somni fet realitat i estem doblement satisfets de retornar el títol a Catalunya»
Marc Duran
JUGADOR
«Aquest club és un gran projecte de millora dia a dia, en què també compta el planter»
Hu Bin
JUGADOR
«He tingut ofertes molt més altes, però prefereixo l'estabilitat»
Kou Lei
JUGADOR
«Crec que aporto seguretat a l'equip»
25
anys
feia que un equip català no guanyava la màxima competició estatal. El DKV Borges ha complert el somni.

Fa un quart de segle que el ten­nis de taula català no gua­nyava la màxima com­pe­tició mas­cu­lina de la lliga esta­tal, la super­di­visió. El DKV Bor­ges Vall, que ha lide­rat una lliga en què ha estat impa­ra­ble, ja ha recu­pe­rat el títol per a l'esport català. La der­rota del màxim rival, el Caja Sur Pri­ego, con­tra el San Sebastián de los Reyes els ha fet ven­ce­dors matemàtics abans de la dar­rera jor­nada, el 30 d'abril. «És un somni fet rea­li­tat i estem doble­ment satis­fets de retor­nar el títol a Cata­lu­nya», ha dit el pre­si­dent del club, Enric Mir.

El petit mira­cle ha vin­gut per mà d'un club d'ini­cis modes­tos, nas­cut el 1990, però assen­tat sobre el tre­ball cons­tant de fer-ne créixer l'afició a les Bor­ges Blan­ques per poder fer el salt a la pri­mera línia dels pal­marès. Actu­al­ment, el club té equips en totes les cate­go­ries, catorze, 380 socis col·labo­ra­dors i 65 juga­dors fede­rats. La tem­po­rada pas­sada va que­dar ter­cer a la super­di­visió i va ser campió de Cata­lu­nya abso­lut, sub­campió per comar­ques, campió de sub-23 i de juve­nil. El 2005, es va pro­duir el punt d'inflexió, l'ascens a la super­di­visió, pro­ta­go­nit­zada pels juga­dors Oriol Monzó, Oriol Mir i David González i Vla­dis­blav Kout­xenko. Tres anys abans, el rus s'havia incor­po­rat al club: «Va ser la clau. Ales­ho­res, sols teníem un equip en la segona divisió esta­tal i en el lloc més baix. Teníem clar que ens calia un juga­dor d'algun país amb gran tra­dició d'aquest esport i a través de la fede­ració vam con­trac­tar-lo», explica el pre­si­dent del club, Enric Mir.

L'esca­lada de títols va coin­ci­dir amb l'arri­bada del que encara n'és la màxima estre­lla, el xinès Hu Bin. «Vam anar a la Xina a bus­car-lo i ara n'és la pedra angu­lar», jun­ta­ment amb el també xinès Kou Lei i el català Marc Duran (campió de Cata­lu­nya i sub­campió d'Espa­nya). «En la super­di­visió, si no tens un xinès és com si al Barça no hi jugués cap bra­si­ler.» En les dar­re­res tres tem­po­ra­des, Hu Bin ha estat el millor juga­dor de la super­di­visió esta­tal. A la Xina, el ten­nis de taula és l'esport naci­o­nal i Hu Bin va començar a prac­ti­car-lo als set anys. Viu entre les Bor­ges Blan­ques, on s'ha com­prat casa i està total­ment inte­grat, i la seva ciu­tat, Nan­jing.

No obs­tant això, l'ascens del Bor­ges no es podria enten­dre només amb l'apor­tació de tres juga­dors. A la capi­tal de les Gar­ri­gues es res­pira passió per aquest esport i molts dels par­tits acon­se­guei­xen omplir el pavelló muni­ci­pal Fran­cesc Macià. L'afició la va fomen­tar un frare caputxí el 1968, quan es va començar a prac­ti­car a l'escola reli­gi­osa i hi havia tau­les a dos bars del poble, recorda l'actual vice­pre­si­dent i pri­mer campió infan­til el 1970, Toni Boldú. El club pro­mo­ci­ona allà on va els pro­duc­tes gar­ri­guencs i la tasca social forma part del seu espe­rit. Les Bor­ges han orga­nit­zat diver­ses tro­ba­des de Spe­cial Olym­pics, tutela cur­sos en una quin­zena d'esco­les de Lleida i Tar­ra­gona, i entrena set­ma­nal­ment a asso­ci­a­ci­ons de dis­ca­pa­ci­tats. «Llui­tem per cons­truir el club més esti­mat del món, no el millor. Els èxits, com hem demos­trat, arri­ben.» Les Bor­ges Blan­ques es pre­pa­ren, l'1 de maig, per rebre l'equip amb una gran festa de l'esport.

Els propers reptes

El pavelló Francesc Macià va ser la seu, el 2009, un partit històric: la semifinal de l'ETTU contra el Victòria de Moscou. Aquell dia i davant un miler de persones, els borgencs van guanyar 3-2, però la remuntada dels russos en la tornada els va vetar el títol. «Volem jugar en lligues internacionals, però ens cal un espai físic adequat per poder-nos entrenar, fer grans tornejos i estades de jugadors i equips forasters», explica Enric Mir. L'Ajuntament promou la construcció del centre de tecnificació de tennis de taula, que ja disposa del projecte aprovat, el sòl i un 40% del milió de pressupost. Estan buscant la resta del finançament i poder passar de l'actual local –amb sis pistes en un magatzem condicionat– a una seu social amb 1.100 m² de pista, 24 taules i grades amb capacitat per a 500 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.