Alegria en temps de crisi
Inauguració. Artur Mas presideix l'obertura oficial del nou mòdul del CAR de Sant Cugat, un espectacular edifici de 25.000 metres quadrats que permetrà als esportistes olímpics del país preparar-se en un centre d'última generació i de referència mundial
No va ser un dia qualsevol al nou mòdul del CAR. Moltes de les instal·lacions ja estan en funcionament, però els esportistes no van ser aliens a la jornada festiva. La triomfant entrenadora de l'equip de natació sincronitzada, Anna Tarrés, va preparar una petita actuació de les seves noies. Cardenal, el nou secretari d'Estat, semblava no haver vist mai una cosa igual. També van visitar l'espectacular piscina de natació i waterpolo (50x25) i el flamant gimnàs, on Mas va parlar –o exigir resultats?– al doble campió olímpic Gervasi Deferr. Els nedadors han passat d'entrenar-se a l'exterior a fer-ho a dins i els gimnastes han pogut deixar, finalment, la nau industrial dels últims anys. Un altre dels moments més esperats del dia va ser la tradicional descoberta de la placa, que van fer a l'uníson Mas i Cardenal. El secretari d'Estat va admetre que tot el mèrit del projecte és dels seus antecessors i va citar Jaime Lissavetzky i Albert Soler, tots dos presents a la sala. També hi havia els dos secretaris generals de l'Esport durant els dos mandats del tripartit, Rafel Niubò i Anna Pruna
Artur Mas: “Avui estem rodejats d'ex [referint-se a antics càrrecs polítics]. Això em fa pensar que sovint els projectes els comencen uns, els inauguren uns altres i ja veurem qui els paga.” Rialles nervioses i còmplices a la sala d'actes del nou mòdul del centre d'alt rendiment de Sant Cugat. Així va començar el president de la Generalitat el discurs d'inauguració del nou edifici del CAR. Per acabar d'homenatjar el Polònia i tranquil·litzar, entre cometes, l'audiència, va rematar. “Bé, de pagar-ho ja se n'encarregarà en Mas Collell.” Va ser el minut d'or d'una jornada transcendent i històrica per a l'esport català. Tots els implicats en el projecte asseguren que les noves instal·lacions (25.000 m quadrats) són una referència a nivell mundial i que això obligarà en certa manera a aquells que les usaran a millorar el seu rendiment i, per tant, els resultats internacionals.
Durant la visita matinal, més enllà de les paraules de Mas, no es va deixar ni un detall a la improvisació. Les autoritats van desfilar per l'impressionant complex de tres piscines i van gaudir d'una exhibició de l'equip de natació sincronitzada i dels saltadors de la selecció catalana. El director del CAR, Francesc Solanellas, va exercir de cicerone del president, que va passejar acompanyat del secretari general de l'Esport i president del consell d'administració del CAR, Ivan Tibau; de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i del secretari d'Estat per a l'Esport, Miguel Ángel Cardenal, tot just sortit del forn. De fet, el d'ahir va ser el seu primer acte oficial en el càrrec.
La comitiva també va visitar el gegantí gimnàs que ara regenten, entre d'altres, els olímpics Gervasi Deferr i Víctor Cano, els tècnics destinats a forjar les noves estrelles d'aquest esport i van parlar amb entrenadors, esportistes i personal. Mas va seure una estona a soles amb el nedador paralímpic Miguel Luna, un dels moltíssims usuaris del centre que va participar en la trobada.
El nou mòdul és un edifici faraònic, potser l'últim d'aquestes característiques que es podrà inaugurar mentre duri la crisi. El mateix president del govern va admetre que ara mateix, per la situació econòmica, seria inviable tirar-lo endavant. De fet, tot plegat ha comportant una inversió de 40,5 milions d'euros aportats pel govern català (28,5) i el govern espanyol (12).
L'edifici té piscines per a totes les modalitats de competició, fins i tot de salts. Aquesta última salda un dèficit històric a Catalunya, que no tenia cap instal·lació per a l'entrenament de salts. El president de la UFEC, David Moner, que serà l'entitat que gestionarà el mòdul, pronostica que a mig termini una piscina com aquesta pot portar els nedadors catalans a les finals olímpiques. L'edifici també compta amb sales per a la pràctica d'halterofília, arts marcials, tennis de taula, gimnàstica artística femenina, vestidors, sales de preparació física i despatxos.
En el seu discurs Artur Mas també va voler remarcar que els valors de l'esport són els mateixos que ha de fer servir tota la societat per fer front a la crisi: “La constància, la preparació, el treball en equip i no arronsar-se davant els obstacles són coses que necessita el país per tirar endavant.” També va fer una aferrissada defensa de l'excel·lència dels esportistes catalans. “Els països petits com Catalunya no estem condemnats a ser mediocres, podem ser un gran referent i ser reconeguts arreu del món.” L'esport, doncs, ha d'anar lligat a la projecció internacional de Catalunya.
Ivan Tibau, que va qualificar el mòdul de “transatlàntic”, en el bon sentit del terme, va parlar i clar de l'esforç que faran per rendibilitzar una obra d'aquesta magnitud. “No només en trauran profit les federacions catalanes i espanyoles, sinó que és un centre que vendrem a tot el món, ja estem treballant des de la delegació del govern a Anglaterra perquè els Jocs de Londres siguin una plataforma per vendre el CAR al món. Tenim les eines per fer-ho.”
l'exterior a fer-ho a dins i els gimnastes han pogut deixar, finalment, la nau industrial dels últims anys. Un altre dels moments més esperats del dia va ser la tradicional descoberta de la placa, que van fer a l'uníson Mas i Cardenal. El secretari d'Estat va admetre que tot el mèrit del projecte és dels seus antecessors i va citar Jaime Lissavetzky i Albert Soler, tots dos presents a la sala. També hi havia els dos secretaris generals de l'Esport durant els dos mandats del tripartit, Rafel Niubò i Anna Pruna
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024