Esport i política

Sebastian Coe: “Barcelona ha estat l'exemple a seguir”

Olimpisme. El president del comitè organitzador de Londres 2012 admet que la cita del 1992 va deixar a la capital catalana “el millor llegat en la història d'uns Jocs Olímpics”

Sir Sebastian Coe va assistir ahir al Global Sports Forum de Barcelona per tractar el recorregut que havia seguit la candidatura dels Jocs Olímpics de Londres 2012 des del 2005 quan va ser escollida a Singapur fins ara, a 139 dies de la cerimònia d'inauguració. El doble campió olímpic de 1.500 m no va tenir cap mena de rubor per admetre que “Barcelona havia estat l'exemple a seguir” i va recordar la seva visita a la capital catalana, on va mantenir una trobada amb l'exalcalde Pasqual Maragall. “La història de Barcelona amb els Jocs és extraordinària. Ha deixat el millor llegat i totes les candidatures olímpiques volen ser com Barcelona. Abans del 92 la ciutat no estava ni entre les setze primeres d'Europa i des d'aleshores s'ha consolidat entre les quatre primeres. Va canviar el seu rostre gràcies als Jocs. Es va crear un 70% més d'espais verds, es va vincular al mar i es van crear nous habitatges a preus raonables”, va recordar just quan es compliran dues dècades de la seva celebració.

En aquest sentit, Coe va explicar l'experiència de la capital britànica i de com uns terrenys que eren un abocador es van anar transformant en el Parc Olímpic de Stratford, on es concentren les principals instal·lacions esportives. A través d'un vídeo, una altra llegenda de l'atletisme britànic, el recordista mundial de triple salt Jonathan Edwards, explicava l'evolució de tot el projecte. “El treball ha estat fabulós. És molt important la feina en equip, i per això ha anat molt bé que el meu despatx estigués al mateix edifici que el del responsable d'infraestructures. Tot això quedarà com a llegat, com els habitatges, una escola i un hospital. Els Jocs Olímpics permeten que el procés d'unes obres que s'havien de fer durant unes quantes dècades es redueixin a cinc anys”, va valorar el president del comitè organitzador de Londres 2012.

La passió

La conversa amb Coe s'anava amenitzant amb diversos vídeos sobre Londres 2012. En aquest sentit es va projectar un vídeo promocional que evocava la passió, de com els més petits es posen en contacte amb el somni olímpic. “És un dels propòsits dels Jocs a les societats modernes, de com utilitzar-los perquè els joves es dediquin a l'esport”, va resumir. També es van veure imatges d'International Inspiration, una iniciativa per promocionar la pràctica esportiva en zones menys desenvolupades. “A Bangla Desh cada any moren milers de persones ofegades perquè no saben nadar. Es tractava d'ensenyar-los”, va resumir.

Uns minuts després de la conferència, Coe, impecablement vestit i amb una tassa de té a la mà, va atendre alguns mitjans locals amb aquella flegma tan britànica. “Un cop acabats els Jocs estaré satisfet si puc mirar els atletes i els puc dir que han disputat de les millors condicions i de tot el que estava al nostre abast per poder guanyar”, va sentenciar.

EL TRANSPORT

“Era el nostre taló d'Aquil·les, però ara es pot anar del centre al parc en 6 minuts”
Abans del 92 Barcelona no estava entre les 16 primeres ciutats europees. Des de llavors no es mou de les quatre primeres

LA SEGURETAT

“En aquest sentit, no estalviarem esforços, però ha de ser equilibrat i proporcionat”
En les societats modernes hem d'aconseguir que els Jocs Olímpics serveixin perquè els joves es dediquin a l'esport
Estaré satisfet si els atletes han disposat de les millors condicions per triomfar
Sebastian Coe
PRESIDENT LONDRES 2012

La factura es dispara un 20% més

El mateix dia que Coe parlava a Barcelona de les bondats del projecte de Londres 2012, es feia públic un informe parlamentari segons el qual la factura final dels Jocs es disparava gairebé un 20% més que l'última previsió del govern britànic, uns 13.000 milions d'euros. En aquest sentit, s'apunta que en el cost total no es feien constar els 937 milions d'euros que es van destinar per comprar els terrenys del Parc Olímpic de Stratford. En aquest mateix informe es criticava també la falta de previsió respecte al pla de seguretat olímpica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)