Ja no és lluir, sinó resistir
Volta Ciclista a Catalunya. Albasini (Green Edge) va mantenir el lideratge el primer dia que els galls del pilot el van provar i presenta candidatura al triomf. El colombià Urán (Sky) va guanyar a Ascó
Fins dimecres Michael Albasini només s'havia proposat defensar el lideratge un dia i un altre, sense més pretensions que contribuir a ampliar el bon moment de forma que passa el Green Edge en el bateig en l'elit ciclista. Però la seva situació en la cursa ha canviat radicalment. Ahir va conservar la posició privilegiada en una etapa que els candidats a destronar-lo van ensenyar les ungles, però no van aconseguir esgarrapar-li ni un segon i, per tant, manté la diferència de poc més d'un minut i mig respecte a un grup de setze corredors entre els quals destaquen l'irlandès Daniel Martin (Garmin), el belga Jurgen van den Broeck (Lotto), l'espanyol Samuel Sánchez (Euskaltel), l'italià Damiano Cunego (Lampre), el croat Robert Kiserlovski (Astana), el rus Denis Mentxov (Katuixa) i el nord-americà Levi Leipheimer (Quick Step).
Les possibilitats d'Albasini han augmentat no només perquè avui sortirà d'Ascó cap a Manresa amb el mallot de líder, sinó perquè ahir va aconseguir sobreposar-se a les escomeses dels corredors més forts del pilot. I això es nota en el seu discurs: “Tenim possibilitats de guanyar la Volta”, va dir al final de l'etapa. L'equip que dirigeix Neil Stephens el va flanquejar fins que les forces els ho van permetre i quan es va quedar sol va respondre als atacs en primera persona. El gran grup es va mantenir gairebé intacte fins al segon ascens del dia a l'alt de les Paumeres (2a categoria), situat a menys de 30 quilòmetres del final. En aquest moment van començar les hostilitats. Leipheimer, Sánchez, Szmyd, Urán, Menxov, Moncoutie, juntament amb algun corredor més, van provar Albasini, que va respondre l'envestida i no va cedir en l'últim obstacle de la jornada.
Els rivals no es van conformar i ho van tornar a provar baixant. Sánchez, Leipheimer, Szmyd, Urán, Mentxov i Moncoutie van aprofitar el descens per adquirir un mínim avantatge, que no va traspassar els quinze segons. A Sánchez li va faltar pendent més pronunciada per intentar sorprendre el líder i escalar alguna posició més en la classificació general. Quan els escapats van constatar que el seu intent de posar a prova Albasini no funcionaria van continuar tirant amb força, però ja pensant a disputar-se la victòria final.
Surt el sol per a Urán
Dels cinc corredors, Sánchez semblava el més fort per emportar-se la quarta etapa, però a l'hora de la veritat el colombià Rigoberto Urán (Sky) va fitxar primer davant de Mentxov i va poder posar fi a una sequera de triomfs que s'allargava des del 2007, quan va celebrar les dues victòries més importants de la seva carrera professional en vèncer una etapa de la volta a Suïssa i una altra de la Bicicleta Basca. Amb aquesta victòria l'Sky, que sobreviu a la cursa amb només tres corredors (l'italià Davide Appolonnio i el basc Xabier Zandio), ha obtingut més recompensa que altres equips que han desplaçat a Catalunya més efectius.
La victòria demostra que Urán es troba molt còmode en la cursa catalana. En el seu palmarès hi ha un segon lloc en la general i una segona posició en una etapa amb final a Barcelona. “Els segons llocs no compten per a res, estic molt content amb aquesta victòria en una etapa tan complicada i en la qual a dos quilòmetres del final ens havien caçat, però ho hem tornat a provar”, va comentar. També va afegir que el conjunt anglès havia començat la Volta amb l'objectiu que Bradley Wiggins, que va abandonar dimecres, pogués aspirar a la general.
Última guitza de la neu
La neu, que no va permetre que l'etapa reina es desenvolupés amb normalitat, també va tenir la seva quota de protagonisme en la jornada d'ahir. Durant la nit va nevar amb força i al matí els cinc equips que estaven allotjats a l'hotel de Portainé van haver d'esperar que les màquines llevaneus passessin per la carretera. En un primer moment es va témer que el començament de l'etapa s'hauria d'endarrerir, però finalment va començar a l'hora prevista des de Tremp. La neu es va convertir en sol a l'entrada de les comarques tarragonines, on el perill era el vent.
Ascens a Montserrat
L'alt de Montserrat de primera categoria, situat a menys de vint quilòmetres de l'arribada de Manresa, es presenta com l'obstacle més complicat de la jornada. El descens també pot servir per marcar diferències entre els grans baixadors d'un pilot que començarà a pedalar a Ascó i haurà de recórrer poc més de 200 km per arribar a la capital del Bages.