Política esportiva
Facultats per tot
Els esportistes d'alt nivell poden compaginar l'activitat professional amb estudis en centres universitaris, que entenen els seus trets diferencials
És una peça clau en tot aquest procés perquè els joves no abandonin els llibres i optin per una formació amb vista al futur
L'esportista d'elit no està renyit amb els estudis universitaris o qualsevol mòdul formatiu. Si s'ho proposa i aprofita les hores lliures se'n sortirà. I si a més troba el suport de la seva facultat, tot li serà molt més fàcil. “Si no fos per les facilitats que ens donen a la universitat seria molt difícil fer compatible la meva vida esportiva i tirar endavant amb els estudis.” Aquesta afirmació la va fer Andrés Iniesta, jugador del FC Barcelona durant la IX Jornada Esport Blanquerna, que la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport, ha dedicat recentment amb el títol EsEsport d'alt nivell i universitat: un tàndem possible, inaugurada pel secretari general de l'Esport, Iván Tibau.
Els futbolistes i estudiants de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE) a Blanquerna-URL Andrés Iniesta, Raúl Baena i la nedadora d'aigües obertes Ester Núñez van explicar com compaginen els estudis amb la carrera esportiva. El jugador del Barça va explicar que per ell “és important poder tenir uns estudis universitaris, a més d'haver aconseguit el somni de ser jugador de primera divisió”. El jugador de l'Espanyol, va dir: “Sempre he tingut el somni de jugar a primera divisió, però des de petit, la meva família m'ha inculcat la importància dels estudis.” De la capacitat d'encaixar l'exigència d'una carrera universitària amb la dedicació a l'esport, Baena n'és conscient: “Quan arribes a la universitat també es va apujant el
nivell d'exigència i el futbolístic, hi ha més pressió.” El jugador de l'Espanyol també va destacar
que els estudis li han servit en l'esport per ser millor esportista i persona.
L'esforç d'aquests esportistes, el dels seus professors i el de la facultat acaben tenint més sentit quan es fa una mirada amb perspectives de futur, ja que els esportistes d'elit que estudien són conscients que la seva vida competitiva tard o d'hora s'acaba i que després encara hi ha una llarga trajectòria professional a recórrer. “La meva intenció és poder acabar la carrera, seguir tenint els peus a terra i quan ja no pugui seguir jugant, intentaré posar en pràctica tot el que he après a la universitat, en el món de l'esport”, va explicar Iniesta, tot i que va reconèixer que costa compaginar les dues coses. “Passes moments difícils, tens dubtes però és molt important rodejar-te de gent que t'ajudi”, va explicar.
La nedadora Ester Núñez va comentar que “l'esportista d'alt nivell té data de caducitat”: “Quan s'acaba la carrera esportiva comença una altra vida i si no tens estudis és difícil integrar-se en el món laboral.”
La família i els clubs
Els dos futbolistes van ressaltar el paper que ha tingut la Masia en aquesta formació i així ho va explicar l'espanyolista: “Als 13 anys vaig anar a la Masia i em van posar totes les facilitats perquè continués estudiant.” Carles Folguera, director de la Masia del FC Barcelona, la va descriure dient: “La Masia se sent orgullosa de moltes coses, és un centre formatiu que tracta amb esportistes i el 55% d'aquests joves futbolistes s'estan formant o s'han format a la universitat.” I perquè això succeeixi va remarcar que “un moment clau de l'esportista és l'ESO, en què les famílies juguen un paper molt important perquè és quan davant l'exigència dels entrenaments i les competicions, aquests esportistes es plantegen deixar els estudis per dedicar-se només a l'esport”. En aquest moment va dir que les famílies i els clubs han de donar suport a aquests joves, ja que els estudis els ajuden a tenir els peus a terra: “L'esportista d'elit està en una bombolla, en un món poc real”, va dir també Carles Folguera. L'expresident de la Federació Catalana d'Atletisme, Romà Cuyàs, va assegurar que “els clubs no tenen diners, ni estructura ni voluntat perquè l'esportista d'alt nivell pugui compaginar els estudis amb programes de formació”.
El 60% d'esportistes s'arruïnen
Joan Creus, secretari tècnic de la secció de bàsquet del Barça, va explicar: “Si tens passió pots aprofitar tots els valors de l'esport i després te'ls pots aplicar a la vida i als estudis.” L'exjugador de bàsquet va comentar que “el 60% dels jugadors d'alt nivell que han guanyat molts diners durant la seva carrera esportiva s'arruïnen perquè no saben gestionar bé els diners i l'èxit”. Per tant “l'esportista amb estudis es pot preparar més per al que li vingui després”. I va afegir: “Mentre l'esportista està jugant, està en una bombolla que és una trampa. Quant en surt, la realitat és molt diferent.”
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024