Ciclisme

En un núvol rosa

Ciclisme. Joaquim Rodríguez afronta amb cautela però molta confiança els sis dies més importants de la seva trajectòria esportiva com a líder del Giro

L'exciclista Àngel Edo, amic i representant de Joaquim Rodríguez, a-companya aquests dies per Itàlia el corredor català en el desafiament més gran que ha afrontat mai el ciclista de Parets: guanyar un Giro d'Itàlia. Rodríguez va viure la jornada de descans d'ahir en un núvol, sobretot quan repassava, gairebé sense voler-ho, la classificació general i veia les diferències que ha aconseguit sobre la resta de favorits. “Hem de ser cautelosos perquè falten les etapes més dures i poden passar moltes coses”, reflexiona Edo, vencedor de dues etapes del Giro en els anys noranta.

L'exciclista considera Michele Scarponi, el dorsal número 1 (per la desqualificació d'Alberto Contador), l'home més perillós en les etapes que queden. Per als italians també és la gran esperança. Ahir La Gazzetta dello Sport publicava un entrevista amb el líder del Lampre en la qual es comprometia a deixar-s'hi l'ànima per mirar de guanyar la cursa. “L'avantatge que té Purito és que precisament Scarponi [1:36] és l'únic que li va al darrere, que és pitjor que ell en la contrarellotge, i això de cara a l'etapa de Milà és decisiu. En tot cas espero que aquell dia tot estigui decidit a favor seu”, afegeix Edo, que considera que el Katuixa sabrà córrer amb intel·ligències les etapes que queden: “Has de saber trobar aliats en cada moment, ja que tothom lluita pel seu pro-pi objectiu. L'equip s'ha d'aprofitar d'això, i a la muntanya Dani Moreno i Alberto Losada són dos gregaris excel·lents.”

El palmarès de Joaquim Rodríguez inclou una medalla de bronze en un campionat del món, victòries d'etapa en el Tour i la Vuelta, un triomf en la Fletxa Valona, una victòria en la Volta a Catalunya i el número 1 del rànquing mundial el 2010, entre molts altres èxits. Mai, però, s'havia trobat en la situació actual, amb tot de cara per guanyar una gran volta, i a més la seva preferida. L'oportunitat li ha arribat als 33 anys, però l'edat ha deixat de ser tabú. Cadel Evans va guanyar l'estiu passat el Tour amb 34.

Aquests últims sis dies comencen amb una jornada propícia per a les escapades. Demà, pel camí de Cortina d'Ampezzo, ha de començar la gresca. Tot i que les diferències entre els primers són mínimes, és possible que, amb quatre ports de muntanya, alguns equips ataquin de lluny.

El dia D, dissabte

Les pujades seguides al Mortiolo i l'Stelvio fan de la jornada una de les més dures els últims anys. Si, a més, fa fred, la trencadissa podria ser històrica.

Dimarts
Sense ports però amb arribada dura, amb 30 km de pendent constant.
Dimecres
Ports
Passo Valparola
2,197 m (2a)
Passo Duran
1.601 (1a)
Forcella Staulanza
1.766 (2a)
Passo Giau
2.236 (1a)
Dijous
Descens constant fins a l'entrada de les Dolomites. Dia per als velocistes.
Divendres
Ports
Sella di Roda
908 (2a)
Passo Manchen
2.047 (1a)
Passo Pamepago
2.006 (1a)
Passo Lanazè
1.805 (2a)
Dissabte
Ports
Passo del Tonale
1.883 (2a)
Aprica
1.173 (3a)
Teglio
851 (3a)
Mortirolo
1.718 (1a)
Stelvio
2.341 (Cima Coppi)
Diumenge
Contrarellotge de 31,5 quilòmetres pels carrers, ideal per a especialistes. El taló d'Aquil·les del català.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)