I el sol tornarà a sortir
Curses de muntanya. Els catalans de la FEEC competiran a l'Olla de Núria, a diferència dels Sky Games, en igualtat de condicions amb la resta de corredors i sense polèmiques estèrils
La Federació Internacional de Curses de Muntanya (ISF) i la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) van obrir la caixa dels trons la setmana passada en els Sky Games, celebrats a la Ribagorça catalana i aragonesa. No van deixar participar-hi de manera oficial la selecció catalana de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que va quedar adscrita en una categoria open, reservada als equips privats. La normativa dels Sky Games deixava ben clar que només s'acceptava un representat per país i, en el cas d'Espanya, era evident que l'honor recauria en la FEDME.
Tot ve del moment de creació de la ISF. Conxorxats amb els directius de la FEDME, els membres d'aquest organisme van condemnar la FEEC a l'ostracisme rebutjant-la com a membre de ple dret i relegant-la a la mera condició de membre sense dret a vot. Una gran manera d'agrair el paper pioner de la FEEC en les curses de muntanya i una jugada mestra de la FEDME, que feia seus els èxits catalans sense ni tan sols haver mogut mai abans un dit per les curses de muntanya.
Vet aquí, però, que els Sky Games es van organitzar a Catalunya i que els catalans de la FEEC ho van fer tan bé que, en algunes proves, haurien tingut dret a pujar al podi oficial. Però, com que competien per a la selecció catalana, no ho van poder fer i es va muntar el sarau. Les xarxes socials bullien denunciant la situació, agreujada encara més per les pressions de la FEDME sobre Núria Picas, a qui van prohibir pujar al podi amb la senyera després de guanyar la cursa de resistència.
Sense discriminacions
La casualitat ha fet que els Sky Games s'hagin disputat just la setmana abans de l'Olla de Núria, una cursa de muntanya en la qual són benvingudes totes les seleccions i en què no hi ha ni categories oficials ni open. Aquesta serà la seva sisena edició i la quarta que puntuarà per al Gran Premi de les Nacions (MNRIC). Aquest circuit internacional, alternatiu al que organitza la ISF, diu en la seva normativa: “Tots els participants podran optar per representar la nació amb la qual se sentin més identificats, sense discriminació de cap tipus.” Els atletes catalans, doncs, podran competir-hi en igualtat de condicions amb els espanyols sense sentir-se considerats corredors de segona. I el món no s'acabarà. L'endemà el sol tornarà a sortir. A Núria, probablement ho faci per sobre del cim del Torreneules.
Autosuficients
El recorregut tindrà 21,5 quilòmetres (una mitja marató), 3.880 metres de desnivell positiu acumulat i passarà pels 14 cims del circ geogràfic de la Vall de Núria. La principal novetat d'aquesta edició és que no hi haurà avituallaments d'alçada per evitar els viatges dels helicòpters i ajudar a preservar el medi. Això obligarà als corredors a ser autosuficients. La prova tindrà la participació de 650 inscrits, entre els quals destaquen els catalans Toti Bes, Marc Pinsach, Agustí Roc i Marc Solà, en la categoria masculina, i Anna Comet, Montse Martínez i Tina Bes, en la femenina. Els campions actuals, la catalana Mireia Miró i el romanès resident al País Basc Ionut Zinca, no hi seran presents.
El gest de Marie Geoffoy
L'episodi en el qual es va veure involucrada Núria Picas, a quin van prohibir lluir la senyera en els Sky Games, va coincidir en el temps amb el gest de Marie Geoffoy, una joveneta nord-catalana descarada i atrevida que no va dubtar a aixecar l'estelada després de guanyar una prova de vela del campionat de França. La diferència és que ella va tenir total llibertat per fer-ho i que no va rebre ni pressions ni represàlies per aquest gest. Geoffoy competeix pel club Aviron 66, que té la base a Vilanova de Raó i que es defineix en el seu lloc web com “més que un club.” Té 14 anys, viu a Baixàs, a pocs quilòmetres de Perpinyà, i estudia a la Bressola.
Publicat a
Notícies
Dilluns,18 novembre 2024