‘London calling'
Els britànics es mostren convençuts que els Jocs serviran per reforçar la seva imatge a l'interior i a l'exterior
Quatre anys després, el nedador Michael Phelps i l'atleta Usain Bolt continuen sent les figures més mediàtiques
Londres és des d'avui la primera ciutat que organitza per tercera vegada uns Jocs Olímpics després de les experiències del 1908 i el 1948, i la Gran Bretanya està disposada a treure'n rèdits, sobretot d'imatge. Els organitzadors no s'han estat de res a l'hora de cobrir el pressupost, que finalment ha superat els 13.000 milions d'euros, quatre vegades més del cost previst inicialment. És un detall transcendent en el marc de la pitjor crisi econòmica que viu Europa en els últims trenta anys.
“Estem a punt per a unes setmanes extraordinàries. Som un país magnífic amb coses fantàstiques per oferir. És el nostre moment i l'aprofitarem”, va proclamar ahir el primer ministre, David Cameron, en una roda de premsa a només 100 metres de l'estadi olímpic mentre sonaven de fons alguns dels himnes dels Beatles. El responsable de l'organització, Sebastian Coe, encara és més optimista que Cameron: “Hem donat tot el que vam prometre. Els Jocs no només renovaran l'aspecte físic de la ciutat, sinó també les ambicions i els somnis de la gent.”
Tanmateix, l'esforç de Londres i la Gran Betranya per vendre una imatge poderosa dels Jocs no ha calat al propi país, on molts ciutadans de la ciutat s'han queixat de totes les molèsties relacionades amb l'esdeveniment, sobretot les reformes al centre de la ciutat.
L'altra gran polèmica que ni Cameron ni Coe han pogut controlar ha estat la de la seguretat. El desplegament de forces policials i militars és formidable, el més gran que hi ha hagut a Londres en temps de pau. Més de 40.000 persones estan involucrades en la seguretat de la ciutat en una operació que costarà al voltant de 660 milions d'euros.
El primer gran judici a la ciutat i el país es farà després de la cerimònia d'inauguració d'avui, un acte amb el qual Pequín va deixar fa quatre anys els milers de milions de televidents amb la boca oberta. D'esport, doncs, se n'ha parlat poc i de pocs noms. De fet, els dos grans herois de Pequín, Michael Phelps i Usain Bolt són assenyalats com a grans atraccions al costat dels seus principals rivals, Ryan Lochte i James Blake. Durant la primera setmana de competició, a partir de diumenge, la natació esdevindrà el principal esport mundial, un privilegi que només té un cop cada quatre anys. A partir de la segona, serà l'atletisme, disciplina a partir de la qual van néixer els Jocs moderns.
Parla Michael Phelps
L'esportista dels Estats Units més buscat era ahir el nedador, que es retirarà d'aquí a set dies, just quan acabi la competició. Nedarà en set proves, més que suficients per superar el rècord històric de 18 medalles de la gimnasta Larissa Latinina. Nedarà set proves i necessita quatre medalles per arribar a les 19. “Aquests últims anys he canviat algunes rutines d'entrenament i això m'ha mantingut motivat; fins i tot he practicat la boxa”, va explicar el nedador.
Usain Bolt, per la seva banda, també va ser notícia ahir, ja que el seu comitè olímpic el va confirmar com a encarregat de portar la bandera en la cerimònia inaugural d'avui.
L'esforç dels britànics no només s'ha encarat a assegurar un èxit organitzatiu sense precedents. També hi ha la qüestió esportiva. Tothom està convençut que els atletes del país assoliran els millors resultats de la història i aspiren gairebé a doblar les medalles de Pequín (47) i situar-se com a segona potència del món rere els Estats Units i al davant de la Xina i Rússia. Un bon exemple de com s'ha treballat aquests últims quatre anys va ser el desenllaç del Tour de França amb Bradley Wiggins, Chris Froome i Mark Cavendish com a triomfadors a París. Les altres grans figures britàniques són els atletes Mo Farah, Jessica Ennis i Phillips Idowu; la nedadora Rebecca Adlington; el regatista Ben Ainsley, i un altre ciclista, l'escocès i banderer Chris Hoy.
Centre financer
Els Jocs s'estan fent servir també com a plataforma de negocis per a interessos britànics. Ahir es va celebrar el Global Business per atraure inversors, una operació considerada per alguns observadors com a mera propaganda. Avui, el dia de la inauguració la ciutat esdevindrà el centre diplomàtic mundial. Fins i tot la ciutat s'ha convertit en camp de batalla electoral dels Estats Units. Mitt Rommey, el candidat republicà, arriba avui a Londres precedit d'una certa polèmica de caire racial, que no s'ha escapat als britànics. Abans de viatjar a la Gran Bretanya ho va justificar pels vincles “anglosaxons”, terme amb el qual exclou la gent negra, com ara el mateix president, Barack Obama.
PARTICIPANTS
ANTIDOPATGE
EL PARC OLÍMPIC
MARXANDATGE
L'encís del nou ‘dream team'
Vint anys després del bateig del Dream Team a Barcelona, el nou equip de bàsquet dels Estats Units aspira a deixar el mateix impacte, si és que això és possible. Els jugadors que s'han ajuntat són, en tot cas, una meravella, com es va demostrar al Palau Sant Jordi. LeBron James, Kobe Bryant, Kevin Durant i Carmelo Anthony s'han guanyat, abans de començar, un pes específic dins l'espectacle general d'aquests Jocs. Els Estats Units, a més, ho tenen tot a favor per recuperar l'honor de ser la delegació amb més ors després de ser superats per la Xina a Pequín.
Un altre nom que aquests dies els mitjans britànics veneren és el del suís Roger Federer, el tennista que es resisteix a envellir (31 anys). El suís, que acaba de recuperar el número 1 del món, aspira a obtenir un dels pocs trofeus del calendari internacional que encara no té a casa, la medalla d'or olímpica. L'escenari, la gespa de Wimbledon.
La mascota
Wenlock
La cara té la forma del teulat de l'estadi olímpic i la llum del cap representa la llum dels taxis negres de Londres. També porta uns braçalets que simbolitzen els anells olímpics. El seu autor, Michael Morpurgo, diu que la mascota va néixer a partir de les últimes gotes d'acer que es van utilitzar per aixecar l'estadi olímpic. El nom està inspirat en la ciutat de Wenlock.