Més esport

‘London calling'

Els britànics es mostren convençuts que els Jocs serviran per reforçar la seva imatge a l'interior i a l'exterior

Quatre anys després, el nedador Michael Phelps i l'atleta Usain Bolt continuen sent les figures més mediàtiques

Lon­dres és des d'avui la pri­mera ciu­tat que orga­nitza per ter­cera vegada uns Jocs Olímpics després de les experiències del 1908 i el 1948, i la Gran Bre­ta­nya està dis­po­sada a treure'n rèdits, sobre­tot d'imatge. Els orga­nit­za­dors no s'han estat de res a l'hora de cobrir el pres­su­post, que final­ment ha superat els 13.000 mili­ons d'euros, qua­tre vega­des més del cost pre­vist ini­ci­al­ment. És un detall trans­cen­dent en el marc de la pit­jor crisi econòmica que viu Europa en els últims trenta anys.

“Estem a punt per a unes set­ma­nes extra­or­dinàries. Som un país magnífic amb coses fantàsti­ques per ofe­rir. És el nos­tre moment i l'apro­fi­ta­rem”, va pro­cla­mar ahir el pri­mer minis­tre, David Came­ron, en una roda de premsa a només 100 metres de l'estadi olímpic men­tre sona­ven de fons alguns dels him­nes dels Beat­les. El res­pon­sa­ble de l'orga­nit­zació, Sebas­tian Coe, encara és més opti­mista que Came­ron: “Hem donat tot el que vam pro­me­tre. Els Jocs no només reno­va­ran l'aspecte físic de la ciu­tat, sinó també les ambi­ci­ons i els som­nis de la gent.”

Tan­ma­teix, l'esforç de Lon­dres i la Gran Betra­nya per ven­dre una imatge pode­rosa dels Jocs no ha calat al propi país, on molts ciu­ta­dans de la ciu­tat s'han quei­xat de totes les molèsties rela­ci­o­na­des amb l'esde­ve­ni­ment, sobre­tot les refor­mes al cen­tre de la ciu­tat.

L'altra gran polèmica que ni Came­ron ni Coe han pogut con­tro­lar ha estat la de la segu­re­tat. El des­ple­ga­ment de for­ces poli­ci­als i mili­tars és for­mi­da­ble, el més gran que hi ha hagut a Lon­dres en temps de pau. Més de 40.000 per­so­nes estan invo­lu­cra­des en la segu­re­tat de la ciu­tat en una ope­ració que cos­tarà al vol­tant de 660 mili­ons d'euros.

El pri­mer gran judici a la ciu­tat i el país es farà després de la cerimònia d'inau­gu­ració d'avui, un acte amb el qual Pequín va dei­xar fa qua­tre anys els milers de mili­ons de tele­vi­dents amb la boca oberta. D'esport, doncs, se n'ha par­lat poc i de pocs noms. De fet, els dos grans herois de Pequín, Mic­hael Phelps i Usain Bolt són asse­nya­lats com a grans atrac­ci­ons al cos­tat dels seus prin­ci­pals rivals, Ryan Lochte i James Blake. Durant la pri­mera set­mana de com­pe­tició, a par­tir de diu­menge, la natació esde­vindrà el prin­ci­pal esport mun­dial, un pri­vi­legi que només té un cop cada qua­tre anys. A par­tir de la segona, serà l'atle­tisme, dis­ci­plina a par­tir de la qual van néixer els Jocs moderns.

Parla Mic­hael Phelps

L'espor­tista dels Estats Units més bus­cat era ahir el neda­dor, que es reti­rarà d'aquí a set dies, just quan acabi la com­pe­tició. Nedarà en set pro­ves, més que sufi­ci­ents per superar el rècord històric de 18 meda­lles de la gim­nasta Larissa Lati­nina. Nedarà set pro­ves i neces­sita qua­tre meda­lles per arri­bar a les 19. “Aquests últims anys he can­viat algu­nes ruti­nes d'entre­na­ment i això m'ha man­tin­gut moti­vat; fins i tot he prac­ti­cat la boxa”, va expli­car el neda­dor.

Usain Bolt, per la seva banda, també va ser notícia ahir, ja que el seu comitè olímpic el va con­fir­mar com a encar­re­gat de por­tar la ban­dera en la cerimònia inau­gu­ral d'avui.

L'esforç dels britànics no només s'ha enca­rat a asse­gu­rar un èxit orga­nit­za­tiu sense pre­ce­dents. També hi ha la qüestió espor­tiva. Tot­hom està con­vençut que els atle­tes del país asso­li­ran els millors resul­tats de la història i aspi­ren gai­rebé a doblar les meda­lles de Pequín (47) i situar-se com a segona potència del món rere els Estats Units i al davant de la Xina i Rússia. Un bon exem­ple de com s'ha tre­ba­llat aquests últims qua­tre anys va ser el desen­llaç del Tour de França amb Brad­ley Wig­gins, Chris Fro­ome i Mark Caven­dish com a tri­om­fa­dors a París. Les altres grans figu­res britàniques són els atle­tes Mo Farah, Jes­sica Ennis i Phi­llips Idowu; la neda­dora Rebecca Adling­ton; el rega­tista Ben Ains­ley, i un altre ciclista, l'escocès i ban­de­rer Chris Hoy.

Cen­tre finan­cer

Els Jocs s'estan fent ser­vir també com a pla­ta­forma de nego­cis per a interes­sos britànics. Ahir es va cele­brar el Glo­bal Busi­ness per atraure inver­sors, una ope­ració con­si­de­rada per alguns obser­va­dors com a mera pro­pa­ganda. Avui, el dia de la inau­gu­ració la ciu­tat esde­vindrà el cen­tre diplomàtic mun­dial. Fins i tot la ciu­tat s'ha con­ver­tit en camp de bata­lla elec­to­ral dels Estats Units. Mitt Rom­mey, el can­di­dat repu­blicà, arriba avui a Lon­dres pre­ce­dit d'una certa polèmica de caire racial, que no s'ha esca­pat als britànics. Abans de viat­jar a la Gran Bre­ta­nya ho va jus­ti­fi­car pels vin­cles “anglo­sa­xons”, terme amb el qual exclou la gent negra, com ara el mateix pre­si­dent, Barack Obama.

PARTICIPANTS

10.490
atletes
disputaran 302 proves en 26 disciplines olímpiques.

ANTIDOPATGE

5.000
controls
s'efectuaran als esportistes, sotmesos a una vigilància rècord.

EL PARC OLÍMPIC

34
instal·lacions
són les que es faran servir a tot el Regne Unit.

MARXANDATGE

1
milió
és la quantitat d'articles que està previst que es venguin.
11
milions
són les que s'han emès i el 75% s'han venut a la Gran Bretanya.

L'encís del nou ‘dream team'

Vint anys després del bateig del Dream Team a Barcelona, el nou equip de bàsquet dels Estats Units aspira a deixar el mateix impacte, si és que això és possible. Els jugadors que s'han ajuntat són, en tot cas, una meravella, com es va demostrar al Palau Sant Jordi. LeBron James, Kobe Bryant, Kevin Durant i Carmelo Anthony s'han guanyat, abans de començar, un pes específic dins l'espectacle general d'aquests Jocs. Els Estats Units, a més, ho tenen tot a favor per recuperar l'honor de ser la delegació amb més ors després de ser superats per la Xina a Pequín.

Un altre nom que aquests dies els mitjans britànics veneren és el del suís Roger Federer, el tennista que es resisteix a envellir (31 anys). El suís, que acaba de recuperar el número 1 del món, aspira a obtenir un dels pocs trofeus del calendari internacional que encara no té a casa, la medalla d'or olímpica. L'escenari, la gespa de Wimbledon.

La mascota

Wenlock

La cara té la forma del teulat de l'estadi olímpic i la llum del cap representa la llum dels taxis negres de Londres. També porta uns braçalets que simbolitzen els anells olímpics. El seu autor, Michael Morpurgo, diu que la mascota va néixer a partir de les últimes gotes d'acer que es van utilitzar per aixecar l'estadi olímpic. El nom està inspirat en la ciutat de Wenlock.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.