L'esport proposa arguments per la independència
Sectorial de l'ANC. Esportistes per la Independència difon un informe amb els 35 efectes beneficiosos que tindria per a l'esport català la separació de l'Estat espanyol
A tres dies de la gran manifestació de l'11 de setembre per reclamar un estat propi per a Catalunya, el col·lectiu Esportistes per la Independència –sectorial d'esports de l'Assemblea Nacional Catalana, convocant de la manifestació– ha fet públic un recull dels beneficis que creu que tindria la independència de Catalunya en l'àmbit esportiu. És una llista de 35 punts que es vol que reforcin els arguments de la manifestació de dimarts vinent. La Plataforma Pro Seleccions, com a membre actiu d'Esportistes per la Independència, ha ajudat a confeccionar aquest argumentari.
En sis categories
El document divideix els beneficis que ocasionaria la secessió de l'Estat espanyol en sis categories, en funció dels beneficiats (esportistes, clubs, federacions i seleccions, aficionats, imatge i economia). N'hi ha de molt evidents i directes i d'altres que requeririen una provisió econòmica, impensable en la situació de dependència financera que té Catalunya avui, però perfectament viables en un escenari de plena sobirania.
Els beneficis que es notarien de manera més immediata són els referits a la representació internacional –amb els esportistes i federacions com a principals afectats– i a la projecció exterior de Catalunya. Poder representar Catalunya en l'àmbit internacional, amb més possibilitats de disputar campionats internacionals –en esports individuals i per equips– i Jocs Olímpics, l'ingrés de les federacions catalanes en les internacionals corresponents. Tot l'impacte positiu en els aficionats i seguidors –que podrien, per exemple, pensar en títols internacionals d'esports com l'hoquei sobre patins, l'hoquei sobre herba, el waterpolo, el bàsquet– s'inclou en aquest capítol. Catalunya guanyaria pes en el món a través de la presència internacional del seu esport i, segons el document, veuria potenciada la capacitat organitzativa, econòmica, esportiva i de relació dels actors de l'esport català.
Economia i competició
El dossier també recull una llista de beneficis que no serien tan automàtics. Són els de caire econòmic –derivats de la desaparició de l'asfíxia financera i fiscal que pateix Catalunya i de les possibilitats que obria la gestió dels recursos propis– i també competitiu. Els primers –facilitats per ser professional, de la formació, de les infraestructures, augment dels ingressos dels clubs– exigeixen una millora de la situació econòmica actual. Els beneficis de tenir competicions catalanes que donessin places europees exigirien l'escissió dels equips catalans de les competicions espanyoles, i aquesta decisió seria probablement la més complexa de prendre.
Catorze federacions ja treballen en la sectorial
Esportistes per la Independència participarà en la manifestació de dimarts vinent rere una pancarta amb el lema d'aquesta sectorial de l'ANC: “Als seus llocs, llestos... independència.” Aquest grup de treball té com a coordinador Josep Maria Santasusana, vinculat molts anys amb l'atletisme com a àrbitres internacional i directiu de club i federacions.
La sectorial es va presentar al juny i des d'aleshores ja ha obtingut l'adhesió de catorze federacions catalanes, i no només de les reconegudes internacionalment (bitlles, pitch-and-putt, futbol sala, corfbol, excursionisme...), sinó també de les grans, atletisme, handbol i bàsquet, tot i que alguna ho ha de ratificar en assemblea. “N'hi ha tres que no volen saber res de nosaltres, ciclisme, natació i pilota, i les altres encara no s'han pronunciat”, explica Santasusana, que ha aconseguit aplegar “una vuitantena de membres actius”. Entre ells hi ha presidents de federació, exesportistes i representants de partits polítics. En l'àmbit institucional, la Plataforma i la UFEC són els suports principals de la sectorial. A més del recull publicat ahir, tenen en projecte posar en marxa un acte de reconeixement als personatges vinculats amb l'esport que s'hagin significat en la defensa dels drets nacionals.
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024