Més esport

L'estat, la porta al món

La relació entre l'esport català i el pro­jecte d'una Cata­lu­nya amb estat propi té un deno­mi­na­dor comú que van com­par­tir els sis con­vi­dats a deba­tre la qüestió: es diu reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. Va exis­tir en el debat un cert con­sens que Cata­lu­nya ha acon­se­guit sense estat l'excel·lència espor­tiva: en infra­es­truc­tu­res, amb algu­nes de pun­te­res com el Cen­tre d'Alt Ren­di­ment de Sant Cugat. O en com­pe­ti­ti­vi­tat dels nos­tres espor­tis­tes i clubs, situ­ats entre els millors del món. Però «falta el prin­ci­pal, el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal», al·lega Xavier Vinyals, pre­si­dent de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Espor­ti­ves Cata­la­nes. Vinyals defensa l'estat propi com a via «per garan­tir aquest reco­nei­xe­ment automàtic», però també recorda que, en l'àmbit espor­tiu, la neces­si­tat de tenir un estat l'ha gene­rat «la pressió d'un Estat espa­nyol intran­si­gent» que no ha permès un reco­nei­xe­ment de les selec­ci­ons cata­la­nes, ja que, a excepció dels Jocs Olímpics, la Cata­lu­nya actual ja podria obte­nir el reco­nei­xe­ment segons la legis­lació inter­na­ci­o­nal, si no fos pel boi­cot per­ma­nent de l'Estat espa­nyol.

Car­les Vilar­rubí posa l'èmfasi també en la neces­si­tat d'un «reco­nei­xe­ment iden­ti­tari» inter­na­ci­o­nal. El vice­pre­si­dent del Barça recorda que «Bar­ce­lona i Cata­lu­nya han orga­nit­zat esde­ve­ni­ments glo­bals de gran importància mun­dial» i això ha dotat Cata­lu­nya d'infra­es­truc­tu­res «sòlides per la mida del nos­tre país». Però la iden­ti­fi­cació i «il·lusió» col·lec­tiva ara està dipo­si­tada en clubs o espor­tis­tes pun­tu­als per la falta de selec­ci­ons cata­la­nes, per la qual cosa Vilar­rubí mos­tra el suport del Barça a la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons.

Els ponents amb experiència en política espor­tiva hi afe­gei­xen aspec­tes de gestió: el fins ara secre­tari gene­ral de l'Esport, Ivan Tibau, des­taca que Cata­lu­nya des­tina molts recur­sos «a una alta pre­pa­ració dels espor­tis­tes, de la qual després no s'acon­se­gueix cap rèdit com a país». I hi afe­geix que el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de l'esport català seria impor­tant «per situar Cata­lu­nya al món».

En aquesta línia, la seva ante­ces­sora en el càrrec, Anna Pruna, des­taca tres bene­fi­cis inhe­rents al fet de tenir estat propi per l'esport: «Gene­ra­ria més opor­tu­ni­tats per als nos­tres espor­tis­tes, hi hau­ria cata­lans exer­cint com a tals en llocs de decisió de les orga­nit­za­ci­ons espor­ti­ves inter­na­ci­o­nals» i asse­gura que «per les fede­ra­ci­ons seria com si els toqués la lote­ria» perquè podrien «ven­dre el seu pro­ducte» a àmbit mun­dial.

Per la seva banda, l'exse­cre­tari d'Estat per l'Esport i expre­si­dent del COE, Romà Cuyàs, alerta de la neces­si­tat de con­cre­tar quin és el pro­jecte i evi­tar l'ambigüitat. Per Cuyàs, les ano­me­na­des estruc­tu­res d'estat no com­por­ta­ran el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal: «De què par­lem? De Mas­sac­hu­setts o Bavi­era? Sense presència a l'ONU no hi haurà reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. Per via fede­ra­tiva no s'acon­se­guirà, almenys en esports impor­tants, i per des­comp­tat és impos­si­ble en el ter­reny olímpic», diu.

El peri­o­dista Marc Negre apunta l'estat propi com a «única opció» i alerta del perill de man­te­nir la «frus­tració» que pro­voca «ser l'enveja en molts aspec­tes a àmbit euro­peu i que després això no es pugui plas­mar inter­na­ci­o­nal­ment». Pruna exem­pli­fica la situ­ació de l'esport català amb un símil tec­nològic: «Tenim una bona intra­net, però ens falta la con­nexió a inter­net.» Cuyàs defensa que Cata­lu­nya «dis­posa d'estruc­tu­res d'estat amb una dependència mar­gi­nal de Madrid» que l'han por­tat a l'excel·lència a l'elit i aposta per abo­car esforços a la millora de l'esport de base.

El moment polític que viu Cata­lu­nya és clau: «El futur de l'esport català implica un estat propi. Hau­rem d'anar de bra­cet del procés polític i veure fins on vol arri­bar el poble català», diu Negre. Afir­mació que subs­criu Tibau: «El 25-N es votarà perquè la gent pugui deci­dir» i que Vila-rubí subrat­lla: «El moll de l'os és que com a poble no només tenim dret a les selec­ci­ons sinó que tenim dret a deci­dir.»

El moll de l'os és que com a poble tenim dret a decidir
Carles Vilarrubí
Sense presència a l'ONU no hi ha estatus reconegut a nivell mundial
Romà Cuyàs
La presència internacional de l'esport català situaria al món Catalunya
Ivan Tibau
L'esport català té una bona intranet, però ens falta la connexió a internet
Anna Pruna
L'estat propi és la via per garantir que es reconeguin les seleccions catalanes
Xavier Vinyals
Ser l'enveja en molts aspectes i que això no es pugui plasmar genera frustració
Marc Negre
Carles Vilarrubí
Vicepresident de l'àrea institucional del FC Barcelona
Romà Cuyàs
Exsecretari d'Estat de l'Esport, expresident del COE i de la Federació Catalana d'Atletisme
Ivan Tibau
Secretari general de l'Esport de la Generalitat
Marc Negre
Periodista. Director i conductor del programa esportiu Tot Gira, de Catalunya Ràdio
Anna Pruna
Exsecretària general de l'Esport de la Generalitat
Xavier Vinyals
President de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.