Esport i política

Serem més forts

De pre­gun­tes del milió en tot aquest procés n'hi ha un gra­pat, però n'hi ha una que ha res­so­nat amb més força que d'altres. En quin cam­pi­o­nat jugarà el Barça el dia que Cata­lu­nya sigui inde­pen­dent? Rela­ci­o­nada amb aquesta qüestió hi ha la de pro­nos­ti­car si, fora d'Espa­nya, l'esport català bai­xarà de nivell. El més indi­cat per par­lar del Barça és Car­les Vilar­rubí, que asse­gura que aquesta incer­tesa no evi­tarà que el Barça esti­gui al cos­tat dels cata­lans si aquests trien el camí de la sobi­ra­nia. «És impos­si­ble ima­gi­nar una Cata­lu­nya inde­pen­dent fora del con­text d'Europa. En el club el 80 per cent del nos­tre pres­su­post ens arriba a través de la tele­visió i dels patro­ci­na­dors, la venda d'entra­des només repre­senta el 20 per cent; és una qüestió cada vegada més irre­lle­vant. Hem de ser cada vegada menys locals i més glo­bals. Replan­te­jar-nos l'acti­vi­tat del Barça en un con­text que no sigui glo­bal no té sen­tit. El Barça, doncs, jugarà en la màxima divisió pos­si­ble en l'entorn inter­na­ci­o­nal.»

Tots des­men­tei­xen, amb dife­rents argu­ments, que la inde­pendència faria bai­xar el nivell de l'esport català. «Amb un gra­pat d'equips jugant com­pe­ti­ci­ons euro­pees el nivell mitjà puja­ria perquè l'elit sem­pre estira de la base», jus­ti­fica Xavier Vinyals, que també dóna per fet que el Barça podria con­ti­nuar a la Lliga de Fut­bol Pro­fes­si­o­nal men­tre no es con­fi­guri final­ment una lliga europa com déu mana. Per Anna Pruna, en el moment que les fede­ra­ci­ons cata­la­nes siguin reco­ne­gu­des per les inter­na­ci­o­nals els espor­tis­tes tin­dran mol­tes més faci­li­tats i el nou esce­nari també donarà noves opor­tu­ni­tats. Pruna con­si­dera que el model actual de l'esport pro­fes­si­o­nal espa­nyol està esgo­tat i és insos­te­ni­ble. «Té sen­tit pres­su­pos­tos de 500 mili­ons con­tra 20 mili­ons?», es pre­gunta l'exse­cretària gene­ral, que aposta per cam­pi­o­nats en euro­re­gi­ons o, fins i tot, dins els Països Cata­lans: «Hi ha solu­ci­ons i també hi ha pre­ce­dents. El Swan­sea gal·lès juga la Pre­mier Lea­gue; els Toronto Rap­tors, la NBA, i els Dra­gons cata­lans, la lliga anglesa de rugbi.» Pruna també cita les dife­rents lli­gues dels Bal­cans que ara es juguen a l'antiga Iugoslàvia com a exem­ple que tots els for­mats de com­pe­tició són pos­si­bles. Res­pecte al Barça, Pruna recorda que es tracta d'un club pri­vat i, per tant, jugarà «on li con­vin­gui més i vul­guin els seus socis».

Els pre­ce­dents d'altres països que han vist com la seva com­pe­ti­ti­vi­tat ha aug­men­tat des que es van pro­cla­mar inde­pen­dents és l'argu­ment que recorda Marc Negre per defen­sar que l'esport català anirà cap amunt si final­ment té un estat propi. «Croàcia, Mon­te­ne­gro, Ucraïna, etc. han cres­cut com a països espor­tius gràcies a la seva inde­pendència. Pro­ba­ble­ment qui en rebrà les con­seqüències nega­ti­ves serà l'altra part (Espa­nya).» El peri­o­dista entén que lli­gues com les d'hoquei sobre patins, water­polo i hoquei sobre herba con­ti­nu­a­ran essent del màxim nivell, però que hi haurà alguns esports que s'hau­ran d'adap­tar a la nova situ­ació. «No tot serà bonic, mera­vellós o posi­tiu, però si ho poses en una balança no hi ha color, sobre­tot si veiem l'èxit espor­tiu de països com Croàcia o últi­ma­ment Mon­te­ne­gro.»

Ivan Tibau també defensa amb força la idea que el nivell de l'esport català no tan sols no bai­xa­ria sinó que ani­ria cap amunt. «S'hau­ran de poten­ciar les lli­gues cata­la­nes, que de fet ja exis­tei­xen, però la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les nos­tres fede­ra­ci­ons ens farà més forts, tin­drem més patro­ci­na­dors, un comitè olímpic propi, un pro­grama propi d'alt ren­di­ment», argu­menta el secre­tari gene­ral de l'Esport, que entén que el Barça hagi de bus­car, en la nova situ­ació, el millor encaix pos­si­ble en l'àmbit inter­na­ci­o­nal.

Romà Cuyàs con­si­dera que la clau perquè el nivell no tan sols no baixi sinó que pugi seran els recur­sos econòmics. L'antic pre­si­dent del COE cal­cula que a Cata­lu­nya es podria doblar la base d'espor­tis­tes d'elit que reben aju­des ofi­ci­als. «Això, indub­ta­ble­ment, dis­pa­ra­ria les pos­si­bi­li­tats d'èxit en els cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals», hi afe­geix.

En el Barça entenem que cada vegada hem de ser menys locals i més globals
Carles Vilarrubí
Fora d'Espanya el nivell de l'esport pujarà
Xavier Vinayls
El model professional de l'esport espanyol està esgotat, es veu en la lliga de futbol
Anna Pruna
El procés no serà fàcil però Croàcia o Montenegro han millorat com a països esportius
Marc Negre
Amb nous patrocinadors podrem fer el nostre propi pla d'alt rendiment
Ivan Tibau
Si tens més diners per promoure l'esport en tots els àmbits sempre millores
Romà Cuyas
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)