Esport i política

La UFEC reclama sensibilitat al pròxim govern català

Política esportiva. Demana que no es freni el suport a les seleccions en nom d'una hipotètica consecució d'un estat propi que n'implicaria el reconeixement automàtic

“El 2013 serà dur i el 2014 en ens sortirem. Espero, però, que el govern català tingui sensibilitat amb les seleccions mentre esperem que un dia exercim el dret a decidir. Aleshores no tindrem cap problema de reconeixement internacional”, exposava ahir David Moner, president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) en presència d'Ivan Tibau, secretari general de l'Esport.

El president de la UFEC advoca per continuar ocupant els espais que el context polític actual permeti i no renunciar-hi tot esperant la consecució de l'estat propi: “Mentrestant, no podem estar sense fer res. Tenim un problema econòmic però seria un error deixar de donar-hi suport. Tenim el físic-culturisme i el corfbol, que té 42 seleccions al món i no hi donem prou importància. Fa 30 anys això era impossible. I hi ha espais com els campionats d'Europa de les regions, que no hem aprofitat prou amb excepcions com el karate. Fins i tot la UEFA organitza un campionat, al qual no hem donat prou importància perquè perdíem, fins fa poc. Si hi som, entrarem a les comissions, i això és important. La feina no es fa fent bullir l'olla com algunes organitzacions que llencen els diners.”

Madrid 2020

Moner també va tocar temes de política esportiva espanyola. Creu que el sistema electoral de les federacions espanyoles és “injust”. Catalunya mai pot tenir una representació proporcional al seu pes en cada esport concret: “En triatló tenim el 70% de l'activitat i en tennis, el 47%, però ja s'encarreguen, i al CSD ja li va bé, que no puguem ser decisius en les assemblees. És un problema democràtic.” Es va mostrar molt crític amb algunes federacions espanyoles “que estiren més el braç que la màniga i que tenen presidents amb sous més alts que un ministre”, abocades al concurs de creditors.

Per al president de la UFEC, parlar dels possibles beneficis per a Catalunya d'una hipotètica seu olímpica de Madrid per al 2020 no té sentit “perquè no els els donaran”. I vaticina un triomf d'Istanbul “perquè als EUA i a Rússia els interessa i perquè els països no creuen en l'Estat espanyol”. També confia que La Caixa estarà oberta a firmar convenis amb les federacions catalanes “en les mateixes condicions especials que amb les espanyoles”.

Segona edició del llibre d'or de l'esport català

La UFEC va presentar ahir a Girona la segona edició del llibre d'or de l'esport català, que reprèn un repàs biogràfic dels esportistes catalans més rellevants de l'últim quadrienni (2009-2012) i enllaça amb el final de la primera edició (1900-2008). La segona entrega conté més de 100 referències, “només medallistes olímpics o campions del món, perquè o ens limitem o en sortirien 500 si hi entréssim finalistes”, va explicar David Moner, que va compartir acte amb la regidora de Joventut de l'Ajuntament de Girona, Roser Urra; el diputat d'Esports, Antoni Guinó, i el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, que van agrair l'esforç fet en temps de crisi per tirar endavant aquest projecte. Tibau va recordar que tot i la “crisi galopant” que estem patint, els resultats esportius “no han baixat” i reclama “posar en valor el treball fet per continuar a alt nivell a àmbit internacional, encara que no sigui amb la senyera”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)