Pluja i dol a la marató
Gezahegn Abera es converteix en el primer etíop a vèncer a Barcelona i completa el doblet la seva compatriota Lemelem Berha
La pluja, amb més o menys intensitat, va acompanyar els 15.000 corredors durant tot el trajecte
Gezahegn Abera Hande, de 29 anys, es va convertir en el primer etíop a inscriure el seu nom en el palmarès d'una marató de Barcelona passada per aigua i marcada per la tràgica notícia de la mort d'un corredor popular, Xavier Jiménez, de 45 anys i veí de l'Hospitalet de Llobregat. Aquest succés va trasbalsar l'organització d'una cursa barcelonina que havia resistit als elements i a la crisi econòmica. Amb tot, la flama de la marató, imparable en les set últimes edicions, va patir un petit retrocés. Dels 18.389 inscrits, 15.433 van prendre la sortida des de primera hora del matí a l'avinguda Maria Cristina i 14.863 van arribar al mateix punt d'origen en el marge de sis hores. La pluja, amb més o menys intensitat, va acompanyar els corredors durant gairebé tot el trajecte.
Abera va recórrer els 42,195 km en 2h10:17, que suposen la quarta millor marca de les 35 edicions de la prova, només superat pels kenyans Jackson Kotut (2h07:30 el 2010) i Matebo Levi Omar (2h07:31 el 2011), i el marroquí Abdesalam Serrock (2h09:48 el 1998). En categoria femenina, el domini també va ser etíop, amb victòria de la jove de 21 anys Lemelem Berha Yachem, amb 2h34:39. Tot i no ser un gran registre, la corredora abissínia va esmicolar la seva marca personal, aconseguida l'any passat (2h41:02) a la població xinesa de Hengshui.
L'aposta dels organitzadors, el kenyà Joseph Kimeli Lagat, amb prou feines va resistir set quilòmetres. Amb un millor registre de 2h08:38 i segon classificat en la mitja marató de Barcelona del 2013 i en la marató del 2011, era una carta més que fiable, però va arribar a la cita amb unes molèsties als glutis que es van reproduir a pocs quilòmetres de la sortida. Amb la seva retirada, van assumir el pes de la cursa els seus compatriotes Abraham Keter i Linus Maiyo, i l'etíop Gezahegn Abera Hunde. De fet, el corredor abissini va ser una incorporació d'última hora que ni tan sols figurava en la llista proporcionada als mitjans en l'acte de presentació. Des del primer moment, es va formar un grup de vuit atletes, entre els que exercien de llebre i els favorits a les places d'honor. En un segon contingent, el terrassenc Jaume Leiva mantenia el seu ritme amb el propòsit d'assolir la mínima mundialista (2h13:30). El campió estatal de mitja marató es va haver d'espavilar sense l'extremeny Pablo Villalobos, que li havia d'aplanar el camí fins a mitja prova, però es va trobar malament i va plegar als 12 quilòmetres. El seu company d'entrenaments Mohamed Benhmbarka i el kenyà John Mutai li van haver d'agafar el relleu molt abans del que els pertocava.
El grup capdavanter va creuar l'equador de la cursa a molt bon ritme, en 1h04:07. El 2010, l'any del rècord, Jackson Kotut ho havia fet en 1h04:43. Al pas pels 30, el ritme havia davallat una mica, però els aspirants encara estaven en disposició de baixar de les 2h09. Ja sense llebres, el trio capdavanter –Abera, Keter i Maiyo– es va dedicar a marcar-se entre el quilòmetre 35 i 38, i aquí es van escapar les possibilitats de baixar de les 2h10. Abera va atacar en el quilòmetre 40 i ja no va trobar oposició de l'espigat Keter –treia un pam a tots els seus rivals– i Maiyo, i va arribar a la línia de meta clarament destacat respecte als fondistes kenyans. El corredor etíop va rebaixar àmpliament la seva marca personal (2h15:00), aconseguida l'any passat en la marató que va de Niça a Canes.
La quarta plaça va ser per al també etíop Aredom Tiumay Degefa (2h12:17) i la cinquena, per al català Jaume Leiva (2h13:41), que va retallar en gairebé dos minuts la seva marca personal, però li van sobrar onze segons per aconseguir la mínima mundialista. Just Sociats i Marc Roig, que va punxar molt en l'últim tram, també es van classificar entre els deu primers.
En categoria femenina, l'etíop Bosho Amelework Fikadu va passar destacada per la mitja marató (1h13:50), però en el tram final va quedar sense forces i es va veure superada per la seva compatriota Lemelem Berha Yachem, que es va saber dosificar molt millor. Va completar el podi la kenyana Irene Mogaka i la primera catalana va ser Elena Hidalgo, vuitena amb un registre de 2h58:39.
Mor un experimentat corredor veí de l'Hospitalet
Categoria masculina
1r A.H. Gezahegn (Etiòpia)
2n A. Keter (Kenya)
3r L. Maiyo (Kenya)
4t A.T. Degefa (Etiòpia)
5è J. Leiva (Runnersworld)
6è J. Mutai (Kenya)
7è S.A. Bouchmane (Marroc)
8è J. Suciats (New Balance)
9è M. Roig (CA Laietània)
10è A. Kamouch (Runnersworld)
11è M. Cepeda (J'Arribu)
12è A. Jackson (G. Bretanya)
13è E. Arinier (França)
14è M. Roberts (Gran Bretanya)
15è A. Roig (Esportsparra)
16è O. Sánchez (Leganés)
17è B. Monter (UA Terrassa)
18è L. Vels (Dinamarca)
Categoria femenina
1a L. Berha (Etiòpia)
2a B.A. Fikadu (Etiòpia)
3a I. Mogaka (Kenya)
4a J. Zakrzewsky (G. Bretanya)
5a L. Collins (Gran Bretanya)
6a B. Muñoz (El Coyote)
7a E. Hidalgo (Ripollet)
8a D. Jebesa (Etiòpia)
9a P. Salgado (Sant Celoni)
10a F. Maciel (Brasil)
Palmarès masculí
2006. J. Nguram (Kenya)
2007. J. Chebii (Kenya)
2008. H. Kosgei (Kenya)
2009. J. Chebii (Kenya)
2010. J. Kotut (Kenya)
2011. M. Levi (Kenya)
2012. J. Chepkwony (Kenya)
Palmarès femení
2006. K. Haile (Etiòpia)
2007. K. Loonen (Holanda)
2008. M. Tadese (Etiòpia)
2009. T. Biru (Etiòpia)
2010. D. Wudnesh (Etiòpia)
2011. J.Ambjörnsson (Suècia)
2012. E. Chepkomi (Kenya)
Classificacions
La festa de l'atletisme va tenir la seva nota tràgica amb la mort de Xavier Jiménez, un expert corredor popular de 45 anys, inscrit per l'AESE Running Club i veí de l'Hospitalet de Llobregat. L'atleta va caure desplomat després de creuar la línia de meta en 4h05:10. Va ser atès de manera immediata per una unitat de la Creu Roja i posteriorment va ser evacuat en ambulància a l'hospital Clínic, on va morir. Fonts municipals van assenyalar que encara es desconeixien els motius de la mort de l'atleta i si tenia a veure amb el sobreesforç de la cursa. L'Ajuntament de Barcelona va activar un servei d'atenció psicològica per als familiars del corredor, segons va informar l'organització. Més enllà d'aquest lamentable incident, la marató va tornar a congregar corredors joves i veterans –el de més edat era Atilano Alfaro, de 79 anys–, populars i atletes d'elit. Durant la prova es va tornar a posar en evidència la internacionalitat de la cursa, amb fondistes de fins a 81 nacionalitats. Esportistes d'altres modalitats també han quedat seduïts per l'èpica d'aquesta cursa i ahir es va poder veure a la línia de meta el pilot Jaume Alguersuari, que debutava en la distància.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024