El ritme per la llibertat no s'atura
El Punt Avui organitza la tercera edició de ‘Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat' el dissabte 3 d'agost a la Devesa de Girona
Una festa per a tothom
Dissabte, 3 d'agost, a Girona. És la data i el lloc de la pròxima cita que cal apuntar bé en la densa agenda del món sobiranista. El Punt Avui celebrarà aquell dia a la Devesa de la capital gironina la tercera edició del concert Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, organitzat per primera vegada l'estiu del 1992 arran de la detenció d'independentistes en l'anomenada operació Garzón i recuperat l'any passat com a revulsiu de caire reivindicatiu en un moment de necessitat de compromís cívic, que aquest rotatiu mai no ha defugit.
A diferència de les dues edicions precedents, la convocatòria d'aquest any incorpora en el lema una referència a la voluntat de “viure amb dignitat”, fruit de la campanya d'implicació social impulsada per El Punt Avui, paral·lelament al compromís nacional.
Amb un cartell artístic que encara està obert a algunes modificacions, el festival ja té les entrades a la venda des d'avui mateix. La jornada s'ha plantejat com una trobada lúdica i festiva que començarà a la tarda i s'allargarà fins entrada la nit, amb la barreja d'actuacions musicals, demostracions de cultura tradicional, espectacles i atraccions infantils i un gran mercat amb productes relacionats amb el món sobiranista. La voluntat de l'organització és celebrar una concentració estiuenca reivindicativa i eminentment familiar a l'entorn de la Devesa de Girona.
El concert Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat arriba en un moment de màxima efervescència en la societat civil catalana per la reivindicació del dret a decidir el futur de Catalunya.
No aturar la màquina
L'acte de Girona organitzat per aquest diari se situa en el calendari justament entre dos esdeveniments: el Concert per la Llibertat de fa una setmana al Camp Nou, capitanejat per Òmnium Cultural i en el qual El Punt Avui va col·laborar amb la realització del gran mosaic, i la Via Catalana, la cadena humana que està impulsant l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
Des d'El Punt Avui ja fa setmanes que s'està treballant intensament en l'edició d'enguany del festival gironí, després que l'any passat l'esdeveniment, celebrat el 29 de juliol, adoptés un format més de concert, amb una àmplia participació artística de tots els estils, i aplegués unes 15.000 persones. La distribució de l'espai serà similar a la de l'any passat, amb un gran escenari que presidirà el recinte i una zona de seients, però augmentarà el protagonisme de les zones d'oci infantil i de la fira d'entitats, bàsicament amb productes relacionats amb el món sobiranista, que a hores d'ara ja té una cinquantena llarga de parades confirmades. Cercaviles, capgrossos, sardanes, pantalles amb projeccions, bars, atraccions i inflables per a la mainada i una dotzena d'actuacions musicals completaran un programa del qual s'estan ultimant els detalls, tot i que ja té la confirmació d'artistes com ara Macedònia, Lax'n'Busto, Glaucs, Pere Tàpias, Le Croupier i Quim Vila, entre d'altres. Un programa heterogeni per arribar a un ventall de públic més gran.
Dues dècades de compromís
El festival Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat va néixer l'estiu del 1992 arran de la injustificada persecució del món independentista com a pretesa mesura preventiva per la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona. Va ser l'anomenada operació Garzón, que va comportar la detenció d'una vintena d'activistes catalans i alguns casos de tortura, la no-investigació dels quals per part del jutge espanyol més mediàtic va comportar una condemna a l'Estat per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans l'any 2004.
Tanmateix, la primera reacció multitudinària a aquella injustícia va ser el concert organitzat per l'aleshores diari El Punt a la Devesa gironina, que va tenir la participació de les millors veus catalanes del moment, com ara Sopa de Cabra, Els Pets, El Último de la Fila i Lluís Llach.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024