Esport i política

Les federacions demanen que el decret de les revisions sigui flexible

Política esportiva. La UFEC alerta que cada revisió encarirà uns 25 euros totes les llicències, un escull més per lluitar contra la crisi

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) es mostra favorable a regular les revisions mèdiques abans de tramitar les fitxes federatives, com vol regular la secretaria general de l'Esport a partir de la temporada 2014/2015. El principal escull que hi veu, com és lògic, és la qüestió econòmica. La UFEC calcula que cada revisió encarirà uns 25 euros la llicència de tots els federats, un problema que s'afegirà a una crisi que amenaça de convertir-se en endèmica. David Moner, president de la UFEC, entén que la decisió de regular les revisions és un camí necessari, tot i que considera que l'última responsabilitat hauria de ser de l'esportista i del metge que li faci la revisió. “Els clubs i ajuntaments que organitzen proves no haurien de tenir cap responsabilitat sobre la preparació física i l'estat mèdic dels atletes. Tothom ha de tenir el seu propi informe mèdic i atenir-se a les conseqüències”, hi afegeix. Moner es posa ell mateix com a exemple. “Des de petit que vaig tenir un problema al cor, però això no va impedir-me ser nedador, guanyar alguns campions de Catalunya. Simplement havia de seguir els consells que em deia el metge”, recorda. També assenyala que no és el mateix córrer grans maratons que jugar regularment a futbol. “En el futbol català potser hi ha 70 casos de futbolistes que han estat declarats no aptes, però amb els controls pertinents poden jugar sense problemes”, assenyala. Segons ell, alguns cardiòlegs del Departament de Salut que han col·laborat en la redacció del decret donen massa transcendència al tema de les revisions. “El risc zero no existeix, però tampoc podem estar sense fer res. La nostra recomanació a la secretaria ha estat que cada federació tingui controls diferents, adequats a les característiques de cada esport, i sembla que això és el que volen fer”, assenyala el president. La mort de dos esportistes l'últim cap de setmana, un en el triatló Challenge Barcelona-Maresme i l'altre en la mitja marató de Sant Cugat, ha reobert el debat de la salut dels esportistes.

La secretaria general de l'Esport va començar a elaborar el decret de les revisions mèdiques el 2010 amb l'objectiu de començar a aplicar-lo per etapes a partir del 2014.

Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC

El perill en les curses de muntanya

Una de les activitats esportives que més de moda s'han posat aquests últims anys són les curses de muntanya, moltes considerades ultra, o sigui de llarga distància. La FEEC, que regula aquestes proves, no ha demanat fins ara cap tipus de certificat mèdic als 35.000 federats. El seu president, Jordi Merino, entén que s'han de prendre mesures: “Una cosa és la gent que va a passejar a la muntanya i l'altra els que s'ho prenen més seriosament. Hem tingut ja algun disgust i volem començar a demanar algun certificat, per exemple de proves cardiològiques en les curses de gran distància.” Per Jordi Merino, però, també hi ha un problema econòmic de fons: “Qualsevol decisió que prenguem tindrà un cost rellevant, però si hi ha un decret ho haurem d'assumir d'una manera o una altra. La nostra feina serà abaratir costos.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)