Més esport

KILIAN JORNET

ESQUIADOR I CORREDOR DE MUNTANYA

“No sóc exemple de res”

“L'ambient és molt bo i només per anar a veure la gent en unes curses que disfrutes ja val la pena. Pateixes però enganxa”

“A Espanya no s'entén que hi hagi una cultura i una llengua diferents”

“N'he passat moltes vegades i, quan en tinc, faig mitja volta. És bàsic tenir por, perquè sense por estaríem morts”

Si qui vol anar al Mont Blanc amb vambes no està preparat i no ho veu és que té un problema
Quan veus que al Congrés de Diputats hi ha més corrupció que en tot Nàpols és que alguna cosa no va bé
Si fas acció passaran coses, alguns dies bones i altres dies dolentes. Si només parles, no passarà res

Kilian Jor­net fa parada aquesta set­mana a Bar­ce­lona per pre­sen­tar el seu segon lli­bre, La fron­tera invi­si­ble, i aten­dre els com­pro­mi­sos amb la premsa. Fa uns dies ha començat a pre­pa­rar la tem­po­rada d'esquí de mun­ta­nya després d'un estiu ple d'èxits en el qual ha fet els rècords d'ascensió i des­cens del Mont Blanc, des de Cha­mo­nix, loca­li­tat on resi­deix, i el Cerví, des de Cer­vi­nia.

Amb què es queda de l'acti­vi­tat que ha fet aquest estiu?
El moment àlgid de la tem­po­rada ha estat el rècord del Cerví. Era el repte que més il·lusió em feia. L'havia fet Bruno Bru­nod, que sem­pre ha estat una moti­vació per a mi. Si faig aquest esport és gràcies a gent com ell, que em va ins­pi­rar.
Què li va apor­tar el rècord del Cerví que no li aportés el del Mont Blanc?
El Mont Blanc el conei­xia molt bé. El dec haver pujat unes 80 vega­des, i el rècord era menys difícil que el del Cerví. Tenia clar que es podia batre. Suposo que com que el Cerví és més tècnic i t'hi jugues més, això dóna un punt més atrac­tiu. El Mont Blanc és més físic, més d'obrir gas. Al Cerví cal estar atent tota la pujada i tota la bai­xada.
Man­te­nir la con­cen­tració molta estona seguida era la prin­ci­pal difi­cul­tat del Cerví?
La pujada no tenia pro­blema. Les com­pli­ca­ci­ons venien en la bai­xada, que s'ha de fer molt ràpid i te la jugues en cada pas. Has de tenir prou con­cen­tració per saber fins on pots arri­bar. Jugues amb el límit de la segu­re­tat, sense tras­pas­sar-lo.
Els últims anys ha inte­grat les cur­ses de mun­ta­nya amb l'alpi­nisme. Con­ti­nuarà explo­rant aquesta via?
Per mi es tracta d'anar a la mun­ta­nya, i a la mun­ta­nya hi vas com vols. La meva manera d'anar-hi és lleu­gera. No m'agra­den les eti­que­tes, ni dir si sóc cor­re­dor o alpi­nista. Sem­pre he anat a la mun­ta­nya així, amb el mínim d'equi­pa­ment. Evi­dent­ment vas crei­xent i gua­nyes tècnica, i això et per­met fer coses més difícils, però sem­pre amb la mateixa idea al dar­rere.
S'ins­pira en Ueli Steck?
És una ins­pi­ració bru­tal, però fem coses dife­rents. Ens movem a les matei­xes mun­ta­nyes, però en ter­renys dife­rents, ell en l'alpi­nisme de difi­cul­tat i jo en vies més fàcils. I tots dos bus­quem la rapi­desa. El que ha fet aquest any a l'Anna­purna és una fita de l'alpi­nisme. Feia molts anys que no es feia un pas de qua­li­tat en l'alpi­nisme com aquest i en pas­sa­ran uns quants abans que algú ho iguali. Steck és una ins­pi­ració, però no em veig fent el que fa ell, tot i que tenim coses en comú i podem fer coses amb una filo­so­fia sem­blant.
L'inci­dent que Ueli Steck i Simone Moro van tenir aquest estiu amb els xer­pes i l'atemp­tat al camp base del Nanga Par­bat són coses que l'allu­nyen de les grans alti­tuds?
El pro­blema de les grans alti­tuds no és anar-hi, sinó com anar-hi. Les expe­di­ci­ons a l'Himàlaia són avor­ri­des, perquè pas­ses molt de temps al camp base i mol­tes hores mun­tant cor­des fixes... Però l'hivern pas­sat vaig com­pro­var que pots sor­tir de Kàtmandu amb una mot­xi­lla de 40 litres, anar a fer un vuit mil i tor­nar. I no neces­si­tes xer­pes ni gaire mate­rial. No tindràs les matei­xes como­di­tats que amb una expe­dició pesada, ni men­jaràs tan bé perquè no tindràs cui­ners al camp base. Però és pos­si­ble, i la idea d'anar a l'Eve­rest és fer-ho amb aquest estil molt lleu­ger. Mai m'he plan­te­jat la idea d'anar amb xer­pes, ni de mun­tar camps ni cor­des. Si vas sense això, t'estal­viaràs molts pro­ble­mes.
Què el motiva a con­ti­nuar com­pe­tint després d'haver-ho gua­nyat tot?
L'ambi­ent és molt bo i només per anar a veure la gent en unes cur­ses que dis­fru­tes ja val la pena. La com­pe­tició té un punt de pati­ment, però també enganxa.
Què li ha sem­blat la reti­rada de Mireia Miró?
Ha patit molt amb les lesi­ons. Feia dos anys que tenia mal als genolls. L'hivern pas­sat va estar dos mesos que ho va tram­pe­jar, però fins i tot esquiant i en bici li feien mal. Quan veus que el dia a dia està mar­cat per les lesi­ons i que sem­pre estàs pen­dent de si et recu­pe­res o no psi­cològica­ment ha de ser mot difícil. I és millor pren­dre-s'ho amb calma. S'ha reti­rat, però con­ti­nua a la mun­ta­nya. La set­mana pas­sada va ser a Tig­nes amb nosal­tres, fent metres. S'ho pren de manera dife­rent. Amb tots els pro­ble­mes que ha arros­se­gat és la manera més sana de con­ti­nuar a la mun­ta­nya sense haver de patir per les lesi­ons.
Vostè que és de la Cer­da­nya, què en pensa de la reti­rada del pro­jecte olímpic?
S'ha pres la decisió més asse­nyada. Mun­tar uns Jocs no és el que calia ara. Els diners ara s'han de des­ti­nar a l'edu­cació i a la sani­tat, i no posar-los en aquest circ. Ja ho sé que molts en vivim, d'aquest circ, però hi ha pri­o­ri­tats. És obvi que faria il·lusió, però ara no era el moment. A la Cer­da­nya no hi hau­ria pro­blema, perquè les ins­tal·laci­ons ja estan fetes i no hi hau­ria degra­dació del medi, perquè si has de des­tros­sar unes mun­ta­nyes per uns Jocs i després no fer ser­vir més les ins­tal·laci­ons és una bes­ti­esa.
Com viu des de fora la crisi econòmica que patim aquí?
T'ado­nes del que la gent pensa d'Espa­nya. Des de França o des del nord es veu com una broma en què tot­hom roba i ningú no fa res. I no s'entén que con­tinuï pas­sant amb la mateixa impu­ni­tat. Els polítics s'estan pas­sant molt de la rat­lla.
I com viu el procés sobi­ra­nista?
Sóc molt anti­na­ci­o­na­lista. Em sento una per­sona de les mun­ta­nyes. Puc sen­tir-me més pròxim a una per­sona de Bor­mio o de Cha­mo­nix que a una de Bar­ce­lona o de Sit­ges, perquè hi puc tenir més punts en comú. La uto­pia seria un món sense fron­te­res, que són un invent humà. Però evi­dent­ment no hi pot haver l'espoli d'Espa­nya cap a Cata­lu­nya. Un món ideal seria un món sense països, però si Europa fun­cionés per­fec­ta­ment vol­dria dir que les diferències i espe­ci­fi­ci­tats de cada poble s'enten­drien. I el que passa és que a Espa­nya no s'entén que hi hagi una cul­tura i una llen­gua dife­rents. Quan veus que al Congrés de Dipu­tats hi ha més cor­rupció que en tot Nàpols és que alguna cosa no va bé. I evi­dent­ment la reacció és que no et vols asso­ciar amb aques­tes per­so­nes.
Què vota­ria en una con­sulta?
Abans vull saber quin model de país pro­po­sen. Jo no estic gens d'acord amb les polítiques que podria fer Con­vergència i Unió. Ara mateix crec que hi ha un procés cons­ti­tu­ent que està por­tant idees noves, que vol tre­ba­llar des de la base i que és neces­sari. La inde­pendència de Cata­lu­nya és impor­tant per al país per seguir crei­xent, però no crec que sigui el pri­mer en què haguem de pen­sar, sinó en quin país volem. Jo pre­fe­reixo un país més d'esquer­res, verd i social que no pas un país de dre­tes. Fer una Cata­lu­nya inde­pen­dent tal com està fun­ci­o­nant ara no té cap sen­tit. Seria caure al mateix lloc.
Pro­nun­ciar-se tan clara­ment sobre política li ha por­tat pro­ble­mes? Li fa por el que diran?
Com més cone­gut ets, més par­len de tu. I quan més par­len de tu, més ho fan per bé i per mal. I si et pre­o­cupa això és que no vius la teva vida. A mi em pre­o­cupa el que pensa la gent que m'estima i la gent que apre­cio. La resta? Està bé escol­tar, però no has de can­viar la teva manera de fer pel que la gent pen­sarà.
L'any que ve el pro­jecte ‘Sum­mits of my life' es tras­llada a Amèrica. Com l'afronta?
La idea és fer el McKin­ley [a Alaska] entre el maig i el juny. Inten­taré el rècord per la ruta nor­mal i faré algu­nes coses més per la zona. Després faré la tem­po­rada de cur­ses fins al setem­bre i al desem­bre o al gener aniré a l'Acon­ca­gua [Argen­tina].
Acaba de sor­tir el seu segon lli­bre, La fron­tera invi­si­ble. Què hi explica?
No té res a veure amb Córrer o morir. És un lli­bre de refle­xi­ons per­so­nals. Ins­pi­rant-me en el que vaig fer l'hivern pas­sat a l'Himàlaia i en el que em van ense­nyar Jordi Tosas i Jordi Coro­mi­nas en aquesta expe­dició, explico bar­re­jant la rea­li­tat i la ficció les fron­te­res entre la feli­ci­tat, el dolor, la vida, la mort, el plaer, el pati­ment, la por i les ganes de fer coses.
Pensa gaire en la mort quan fa acti­vi­tats de risc?
No, vas a fer una cosa perquè t'ho pas­ses bé. Tam­poc som suïcides. Quan fem una acti­vi­tat és perquè la dis­fru­tem. Has de ser cons­ci­ent del perill, i que si rellis­ques i caus ja no hi ha marxa enrere, però un cop allà no hi pen­ses, vas a dis­fru­tar i saps que tens les capa­ci­tats per fer-ho. Quan fa anys que fas mun­ta­nya ja ho tens inte­ri­o­rit­zat. Saps que jugues a un joc en el qual et pots matar. Ho saps, n'ets cons­ci­ent i ho accep­tes en certa mesura. És com quan surts al car­rer. Saps que et pot atro­pe­llar un cotxe, però no pen­ses que et pas­sarà.
Ha pas­sat por?
Mol­tes vega­des. I quan en tinc, faig mitja volta. És bàsic tenir por, perquè sense por esta­ries mort. És el que evita que pas­sis per algun lloc per on no has de pas­sar.
Com va viure la reper­cussió que va tenir el res­cat a mun­ta­nya aquest estiu?
Quan vas 365 dies a l'any a la mun­ta­nya, de tant en tant et poses en alguns embo­lics. A mi em va pas­sar aquest estiu, però també m'ha pas­sat altres cops que no s'ha sabut. Em va saber greu per l'Eme­lie [Fors­berg], perquè no volia que se sentís cul­pa­ble. Però veure com la gent parla i com de res es diuen tan­tes coses és curiós. L'alpi­nista Steve House va for­mu­lar l'equació T-A=0, que vol dir Talk minus action equals zero, [‘Par­lar sense fer acció és igual a zero']. Si fas acció pas­sa­ran coses, alguns dies bones i altres dies dolen­tes, però pas­sa­ran coses. Si només par­les, no pas­sarà res.
L'alcalde de Cha­mo­nix va cri­ti­car que vagi a la mun­ta­nya tan lleu­ger.
A Cha­mo­nix està molt mal vist anar amb vam­bes al Mont Blanc. Quan vaig fer el rècord del Mont Blanc hi va haver guies que em van moti­var i em van aju­dar molt, però des de la com­pa­nyia de guies no ho veien gens bé. Pot­ser perquè veuen que per­den cli­ents. A Cer­vi­nia, en canvi, va ser el con­trari. La com­pa­nyia de guies ens va pagar l'helicòpter per fil­mar, els guies es van posar a la ruta per vali­dar el rècord i ani­mar-me. Ningú s'ho volia per­dre. Són mane­res dife­rents d'enten­dre la mun­ta­nya.
Es va per­dre de vista que vostè és un pro­fes­si­o­nal amb unes con­di­ci­ons físiques que no té un ama­teur?
No sóc exem­ple de res. Si qui vol anar al Mont Blanc amb vam­bes no està pre­pa­rat i no ho veu és que té un pro­blema. Cadascú ha de ser molt res­pon­sa­ble del que fa. Jo veig el que fa l'Ueli Steck i no me n'aniré a fer la cara sud de l'Anna­purna, o el que fa l'Alex Hon­nold, i no me n'aniré a fer El Capi­tan en solo. Són una ins­pi­ració per a mi, però un ha de ser cons­ci­ent del que pot fer i del que no.
La gent pren uns models i intenta imi­tar-los sense la mateixa experiència que qui imita?
Pots fer-ho sem­pre que siguis cons­ci­ent del risc. El pro­blema és quan un vol jugar a la ruleta russa amb bales de goma i resulta que les bales són de veri­tat.
Forma part de la pri­mera gene­ració sor­gida del Cen­tre de Tec­ni­fi­cació d'Esquí de Mun­ta­nya de la FEEC. Ara hi ha un munt de nens que seguei­xen el mateix camí. Què li sem­bla?
Fa il·lusió, i això vol dir que l'esforç que han fet l'Alfons Valls, el Jordi Canals, la Mayte Hernández, l'Arnau Anguera i tants altres està crei­xent i es fa bé. Ho fan de manera voluntària, des del cor, i això es nota. Vam ser la pri­mera gene­ració, però perquè els que ho van crear ja com­pe­tien i van veure que fal­ta­ven aques­tes estruc­tu­res. Espero que con­tinuïn crei­xent i que jo pugui apor­tar-hi el meu gra­net de sorra.
Mireia Miró diu que, ara que es retira, vol tor­nar el que li han donat. En el futur també s'ho plan­teja?
M'agra­darà aju­dar. L'esport és el que m'ho ha donat tot i en el futur també vull aju­dar, no sé de quina manera. De moment, els meus esquís vells són per als nanos que comen­cen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)