Tots amb en Fourcade
L'Alta Cerdanya i el Capcir esperen amb expectació la participació del millor biatleta del món als Jocs de Sotxi
França no té més remei que confiar en un esportista provinent d'una zona que se sent maltractada per París
Les comarques de l'Alta Cerdanya i el Capcir, a la Catalunya del Nord, viuen pendents dels èxits de Martin Fourcade, un biatleta de 25 anys que ha posat en qüestió el sempitern domini nòrdic en aquesta disciplina. Des del seu esclat en els Jocs Olímpics de Vancouver el 2010, en què va aconseguir la medalla de plata en la prova de sortida en massa, el biatleta de la Llaguna s'ha convertit en el millor especialista mundial, amb dos globus de cristall en la general de la copa del món (set en les diferents modalitats), 24 victòries parcials i cinc títols mundials.
Amb un palmarès com aquest no és estrany que les expectatives al voltant de Fourcade amb vista als Jocs Olímpics de Sotxi, que tindran lloc el febrer que ve, siguin màximes. Se n'espera tant, de Martin, que tota la República ha dipositat la seva confiança en aquest jove nord-català que no dubta a lluir els colors “sang i or” allà on viatja.
És irònic que l'esportista que serà el principal baluard de la delegació francesa a Rússia provingui d'una regió que sistemàticament, i sobretot en els últims anys, s'ha sentit maltractada per l'administració central. El pare de Martin, Marcel Fourcade, és el batlle de la Llaguna i un de la trentena d'alcaldes del Capcir i l'Alta Cerdanya que van amenaçar de demanar la “revisió” del Tractat dels Pirineus i l'annexió de les seves comarques a la Catalunya del Sud.
Va ser una demanda més simbòlica que no pas real que tenia per objectiu reclamar l'atenció de París en vista dels greuges que pateixen les comarques de muntanya de la Catalunya del Nord. Per aquest motiu, els èxits internacionals de Fourcade són viscuts amb molt d'orgull, i més ara que la USAP no passa el millor moment. “De Sallagosa a la Tor de Querol i de la Tor de Querol a Puigbalador tothom està interessat en els seus resultats”, explica a aquest diari Marcel, el pare. Tant ell com la seva dona, Gisele Fourcade, provenen de Perpinyà i van establir-se a la Llaguna el 1987, uns anys abans del naixement de Martin. A Perpinyà hi va néixer el fill gran, Simon, que també es dedica al biatló, i la família es completa amb el germà petit, Brice. La família sencera va acudir el cap de setmana passat a la copa del món de biatló a Le Grand-Bornand, a l'Alta Savoia, per donar suport a Martin i Simon. No van estar sols: “Hi havia 200 o 300 catalans del nord amb senyeres per donar ànims als dos germans. Aquí ho vivim molt.”
Martin i Simon es van iniciar en l'esquí de fons als espais adequats per a aquesta pràctica que envolten la Llaguna. Més endavant van incorporar la carabina a la seva activitat –tots dos són militars– i es van iniciar en el biatló malgrat que a França hi ha poca tradició en aquest esport: “A tot França només hi ha 200 llicències d'alt nivell, molt per sota de països com Noruega. Per això és un gran resultat que algú nascut tan al sud hagi superat els millors biatletes dels països nòrdics. Aquests països tenen molts diners per fer avançar el biatló i l'esquí de fons, en canvi aquí sempre hem anat a la seva roda. Ara a Font-romeu han fet un estadi de biatló”, destaca Marcel, que explica el que poden significar els Jocs de Sotxi: “Els dos germans defensaran els colors de França, però al darrere hi porten tota una nació. En Martin és conscient que vol portar els colors catalans al nivell més alt.” Com a veí de la Catalunya del Nord, Marcel Fourcade segueix amb interès el procés sobiranista iniciat a les comarques del sud: “Ens sentim units amb el sud. Seguim el que hi passa i ens fa feliços aquesta veu popular. Hi donem suport com podem, perquè aquí som a França.”
El millor biatleta del món es pren tan seriosament la preparació per als Jocs que aquest Nadal ni tan sols passarà pel Capcir: “Es quedarà als Alps [viu al Vercors] per concentrar-se al màxim. Aquí no tindria prou tranquil·litat.” Marcel Fourcade ja té el bitllet d'avió per viatjar a Sotxi i veure les competicions dels seus fills in situ. La resta de la família es quedarà a la Llaguna, on els Jocs s'esperen amb molta il·lusió: “A Font-romeu hi haurà una pantalla gegant perquè tothom ho pugui seguir.”
Simon no sap si anirà als Jocs
La participació de Simon Fourcade en els Jocs encara no és segura. Els seus resultats aquesta temporada –el millor ha estat un dotzè lloc– posen en dubte la seva participació a Sotxi. “No estic en condicions de dir que aniré als Jocs. Encara no he fet un bon resultat aquesta temporada. Si vaig a Sotxi és per fer-hi alguna cosa bona, però en el meu estat actual no sé si en sóc capaç”, explicava Simon el cap de setmana passat, després de ser 67è en la prova de la copa del món esprint de Le Grand-Bornand. Queden menys de dos mesos per a la cita olímpica i dues proves de la copa del món per disputar-se. Amb tot, el tècnic de l'equip francès masculí, Stéphane Bouthiaux, va mostrar la seva confiança respecte al biatleta nord-català: “Està fora de forma en aquest moment, però és capaç de sortir-se'n en qualsevol moment i ens pot ser molt útil en la prova de relleus.”