Ciclisme

Odissea 2014

Joaquim Rodríguez es proposa guanyar el Giro, la Vuelta, la Lieja-Bastogne-Lieja i el mundial en una mateixa temporada

Marxa cap a l'Argentina, on començarà a rodar-se en la Volta a San Luis (20-26 gener)

Joaquim Rodríguez (33 anys, Parets del Vallès) fa setmanes que planifica a Andorra –amb un parèntesi de 15 dies a Calella– la seva temporada definitiva. El ciclista, número 1 del món el 2013, ha confirmat en diferents entrevistes i declaracions públiques que la seva agenda és la més ambiciosa des que va fer el salt a professional. “Aquest any puc guanyar el Giro i la Vuelta”, deia fa uns dies el ciclista de Parets, que començarà l'any en la Volta de San Luis a l'Argentina el 20 de gener. El català justifica la seva ambició amb arguments contrastables: “El 2012 el Giro se'm va escapar per 17 segons en l'última etapa; i la Vuelta, per un error infantil. Vaig demostrar que no és impossible guanyar les dues grans voltes. Són proves, a més, que em van molt bé pel seu recorregut.” La presència en el Tour, com ja havia avançat ell mateix fa uns mesos, està del tot descartada.

Però si algú considera que anar a guanyar el Giro i la Vuelta és poca cosa –només ho han aconseguit tres ciclistes en tota la història, Merckx, Batagglin i Contador– Rodríguez també es planteja altres reptes pendents, perquè mai és tard per tornar a començar. D'entrada, hi ha un dels monuments del ciclisme mundial que fa anys que té ullat: la Lieja-Bastogne-Lieja. Va ser segon l'any passat rere l'irlandès de Giro Daniel Marin i també segon el 2009, superat en aquella ocasió per un pletòric Andy Schleck. El català tampoc renuncia a vestir-se amb el mallot irisat de campió del món després del gran disgust que va suposar la derrota de fa uns mesos a mans del portuguès Rui Costa. “La Vuelta no només la voldré guanyar, sinó que em servirà, com l'any passat, per posar-me en forma per al mundial, que es correrà a Ponferrada, un motiu més perquè tots els components de l'equip espanyol estiguem més motivats que mai.” Així doncs, en la ment de Rodríguez s'hi dibuixen quatre punts cardinals per aquest ordre: Lieja-Bastogne-Lieja, Giro, Vuelta i campionat del món.

Amb tot, la temporada estarà plena d'oportunitats i una de les més apetitoses serà la de la Volta a Catalunya (24-30 de març), que el 2013 se li va escapar per l'atac valent de Daniel Martin a Port Ainé. Rodríguez arribarà a Catalunya en un bon estat de forma. El seu viatge a l'Argentina li permetrà començar a competir en unes condicions que considera ideals: “És una cursa que m'agrada, especialment pel clima, la mentalitat, el recorregut i el nivell de participació. L'any passat m'hi vaig trobar molt bé, tot i que encara estic lluny de la meva millor forma.”

Després de l'Argentina es traslladarà amb els seus companys –entre els quals ja no hi ha Xavi Florencio, que ha passat a l'equip tècnic– al golf d'Aràbia per repetir experiència en el Dubai Tour (5-8 de febrer) i en la volta a Oman (18-23 de febrer), on la temporada va aconseguir la seva primera victòria.

El futur

Rodríguez també ha hagut de respondre aquests dies al suposat interès del seu amic Fernando Alonso de fitxar-lo per a l'equip professional que està dissenyant per al 2015. Tot i que al català encara li queden dues temporades de contracte amb el Katuixa, no tanca cap porta: “És impossible saber què passarà, però estic content que sorgeixi un altre equip potent perquè el ciclisme espanyol ho necessita.”

Alonso i els seus col·laboradors comencen a treballar en la formació d'un equip que pugui estar a l'alçada de l'Sky o el Movistar. La primera oferta oficial l'han fet a Peter Sagan i volen ciclistes espanyols de renom com a líders en les voltes per etapes.

Frase.
Nomr
CÀRREC
Frase.
Nomr
CÀRREC
Frase.
Nomr
CÀRREC
4
temporades
són les que fa que Joaquim Rodríguez corre al Katuixa rus.

El canvi de rol de Dani Moreno

Joaquim Rodríguez deu una part dels seus incomptables èxits d'aquestes últimes quatre temporades en el Katuixa a Dani Moreno, company inseparable i gregari de luxe impagable. Amb l'arribada a l'equip d'un nou director, l'experimentat Viatxeslav Ekimov, les coses canviaran. El rus vol donar més llibertat a Moreno, últim vencedor de la Fletxa Valona, que pugui exercir de líder en algunes proves d'un dia i voltes d'una setmana. Amb tot, Rodríguez i Moreno formen part de l'equip titular que correrà a San Luis i es fa difícil pensar que el català pugui afrontar el Giro sense el castellà al costat.

Les festes, amb la família

Abans no comencin nou mesos de bogeria el ciclista català ha celebrat les festes de Nadal a les seves dues llars, a Parets del Vallès i a Andorra. “L'últim sopar de l'any el vaig fer amb els meus pares i germans a Parets”, explica Rodríguez, que no és gaire ambiciós respecte als seus desitjos per al 2014. “La vida em somriu massa com per anar demanant més coses. Amb no tenir mala sort em conformo.” L'únic parèntesi durant la temporada el farà durant el Tour de França. Mentre les grans figures mundials lluiten pel mallot ell farà entrenaments més suaus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)