Kipsang: “És possible baixar de les 2 hores en marató”
Atletisme. L'ugandès Stephen Kiprotich és baixa per lesió i el recordista mundial de marató acapara tots els focus en la mitja de Granollers, que avui reunirà uns 12.000 corredors
El kenyà Wilson Kipsang Kiprotich, el flamant recordista mundial de marató (2h03:23), va acaparar tots els focus en la roda de premsa prèvia a la mitja marató de Granollers, que avui reunirà uns 12.000 corredors en el circuit de la capital vallesana, les Franqueses i la Garriga. Els organitzadors de la mitja de referència a Catalunya s'havien superat en aquesta edició amb el que havia de ser un duel de luxe entre Kipsang i el campió olímpic i mundial, Stephen Kiprotich. L'ugandès, però, arrossega unes molèsties des de principis de gener i a última hora ha caigut de la llista en una prova en què va vèncer l'any passat amb un registre d'1h01:15.
Sense Kiprotich, els principals rivals de Kipsang a Granollers seran els seus compatriotes John Kipsang (1h00:30), sense parentesc amb el recordista mundial tot i la coincidència del cognom, i Kenneth Kimengwa. Wilson Kipsang, que en la mitja marató acredita un millor registre de 58:59, no descarta baixar dels 60 minuts a Granollers i, fins i tot, atacar el rècord del circuit en poder del malaguanyat Samuel Wanjiru (59:26), des del 2008.
Sense mundial ni Jocs Olímpics, una de les cites marcades en el calendari atlètic de la temporada és la marató de Londres, on es produirà el debut en la distància de l'estrella britànica Mo Farah, campió olímpic i mundial de 5.000 i 10.000 m. El cartell en la prova londinenca tornarà a ser de primera fila, ja que també hi serà Stephen Kiprotich, el gran absent ahir a Granollers. “Serà un gran esdeveniment que correm tots tres junts, però només hi pot haver un guanyador. Ja veurem què passa si arribem tots tres en forma, però no tinc por, ni de bon tros, de Farah”, apunta Kipsang. De fet, el recordista mundial considera més perillosos els seus compatriotes Emmanuel Mutai (2h03:52) i Geoffrey Mutai (2h04:15), tots dos amb millors registres de referència. En aquest sentit, l'estrella kenyana també es va referir al seu rècord mundial: “No sé quan, però penso que és possible baixar de les 2 hores en marató. No em poso límits. Jo sempre intento córrer més ràpid. Ho faré a Londres i després ho tornaré a intentar a Berlín [l'escenari de la seva plusmarca].”
Kipsang va començar el seu idil·li amb l'atletisme fa deu anys després de guanyar una cursa entre policies kenyans, en què va competir amb unes sabatilles de cuir. Casat i amb tres fills, ara és una autèntica celebritat al seu país, on, entre altres negocis, gestiona un hotel amb 60 habitacions a la població d'Item, a més de 2.000m per sobre del nivell del mar.
Entre Rafa Iglesias i Chema Martínez
A més dels atletes africans, també van ser ahir en la roda de premsa els espanyols Rafa Iglesias i Chema Martínez. Per al corredor de Salamanca la prova serà una primera presa de contacte amb la competició abans de prendre la sortida en el campionat d'Espanya de la distància, el 23 de febrer a la Corunya. Al seu torn, Martínez, de 42 anys, va admetre que el tren de l'elit ja ha passat per a ell, i que ara només vol disfrutar de l'atletisme popular. En categoria femenina, els caps de cartell són les kenyanes Faith Jeruto Chemaoi i Winfrida Kwamboka Nyamsikera, i la gallega Vanessa Veiga. La prova també suposarà el campionat de Catalunya de mitja marató, i els favorits són Mohamed Benhmbarka i Hasna Bahom, que defensa el títol.
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024