“La crisi també ha tingut alguna cosa bona”
Tibau valora l'esforç de les federacions i els clubs per reestructurar-se i mantenir l'activitat amb menys diners que en els anys anteriors
Les retallades en el sector de l'esport, que en els últims anys per culpa de la crisi s'han acostat al 50 per cent, han tocat fons. Aquest és, almenys, el discurs d'Ivan Tibau. “El 2014 el pressupost ja no baixa. Hem tocat fons. Les entitats ja s'han reestructurat amb els diners que hi ha ara. Això no vol dir que ens hi conformem, ni molt menys, però els diners s'han de canalitzar correctament”, va explicar el secretari general, que considera que aquests temps difícils que ens ha tocat viure hauran servit també per alguna cosa. “Si la crisi ha tingut alguna cosa bona és que ha ajudat a reestructurar moltes coses en les federacions i els clubs del país. S'ha fet un esforç enorme i tot i que n'hi ha que encara passen per dificultats i situacions crítiques, com la federació d'handbol, ens n'estem sortint”, va remarcar Tibau.
El màxim responsable de l'esport català també va voler respondre, sense citar-lo, l'antic secretari general del primer tripartit (Rafel Niubò), que en un acte d'ERC havia recordat com sota el seu mandat el pressupost destinat a esports va pujar exponencialment. “Fa uns anys hi havia molts diners, però no arribaven on interessava. Ara intentem que els diners es canalitzin correctament.” En aquest sentit, va posar un exemple concret: “El president de la federació d'automobilisme em va dir que amb un 60 per cent menys de pressupost havia fet un 110 per cent més d'activitats. Hi ha molts esdeveniments esportius que ara reben molt menys diners públics i es continuen fent igual. Això vol dir que tot estava una mica inflat, que es podien fer les mateixes coses amb menys diners. Potser s'ha deixat de fer sopars de gala i actes de lluïment però el que compta és que l'esport, pur i dur, continuï endavant i sigui un motor econòmic per a tot el territori.” Tibau, amb tot, considera un desastre l'IVA del 21 per cent en les activitats esportives. “El govern espanyol, simplement, no és conscient dels beneficis de l'esport per a la societat.”
Madrid i Barcelona
Dues grans decisions del moviment olímpic van afectar de ple Catalunya el 2013, l'enèsima derrota de la candidatura de Madrid i l'ajornament de Barcelona en la seva nova aventura olímpica, ara d'hivern. Tibau considera que uns Jocs a Madrid haurien reportat beneficis al país: “La majoria de federacions calculaven que haurien tingut més recursos. Si Madrid hagués guanyat, doncs, m'hauria semblat perfecte i el que hauríem d'haver fet seria haver-ne tret el màxim rèdit possible perquè no passa massa sovint que una ciutat que està a 500 km organitzi uns Jocs Olímpics. De Tòquio, per exemple, no crec que econòmicament Catalunya hi guanyi res.”
Respecte de la candidatura de Barcelona i els Pirineus Tibau manté que l'ajornament era la millor decisió possible: “Sense unanimitat en l'Ajuntament l'alcalde no es podia tirar a la piscina tot sol. A més, no hi havia temps material per fer la consulta que es demanava. El projecte, això sí, era impecable i ara hi haurà més temps per vendre el producte i tampoc hi haurà interferències entre Madrid i Barcelona.” Tibau no va voler passar per alt què significa la marca Barcelona: “És la ciutat més atractiva del món turísticament i aposta per grans esdeveniments esportius. Hem d'ajuntar la marca Barcelona amb la de Catalunya, com hem fet en el Circuit de Catalunya. Això ha salvat pràcticament la Fórmula 1.”
Tarragona 2017
També va avançar els problemes que tindrà Tarragona per completar totes les seves inversions programades per als Jocs Mediterranis. “El govern espanyol ha dit que hi posa 0 euros. Tenim una reunió amb l'alcalde per veure fins on podem arribar. Tenim tots clar que el que no podem fer és que els jocs serveixin per fer coses que no siguin útils l'endemà. A Sotxi han fet cinc Sant Jordi, un al costat de l'altre. Al final a qui li interessa que vagin endavant és al COE. Són els seus jocs i si no volia apostar-hi no sé perquè s'hi va presentar.”