Més esport

Els Jocs més cars de la història

Sotxi 2014. L'esdeveniment ha costat més de quatre vegades més del que s'havia pressupostat

Els Jocs de Sotxi han costat més de quatre vegades més del pressupostat. Els 8.870 milions d'euros previstos inicialment s'han convertit en 37.000, cosa que els converteix en els Jocs (d'estiu i d'hivern) més cars de la història. Els de Vancouver, per exemple, van tenir un cost molt inferior, de 6.100 milions d'euros. Només una sola obra de Sotxi –el tren que uneix Adler amb Kràsnaia Poliana– ha costat 6.400 milions d'euros i es considera que és la inversió més alta feta mai en uns Jocs en una sola infraestructura. L'Estadi Olímpic Fixt estava previst que costés 39 milions d'euros, però el preu final s'ha enfilat fins a uns 514 milions d'euros, cosa que significa que cada un dels seus 40.000 seients ha costat uns 13.000 euros.

Els beneficiaris dels contractes per aixecar les instal·lacions han estat, en gran majoria, gent de l'entorn de Vladimir Putin. El seu amic Vladimir Potanin, per exemple, s'ha encarregat de fer l'estació d'esquí de Rosa Khutor, que ha tingut un cost de 2.600 milions d'euros, el 85 % dels quals finançats amb diner públic.

El vicepresident del Comitè Olímpic Rus, Akhmed Bilalov, va protagonitzar un dels pitjors escàndols de la història dels Jocs en encarregar al seu germà Magomed la construcció del complex de Kràsnaia Poliana, amb una inversió de 2.450 milions d'euros, tots provinents de fons públics. Putin el va destituir del seu càrrec pels retards acumulats i per la mala qualitat de la construcció.

A Sotxi s'hauran fet quatre grans palaus d'esports, més de 100km de pistes d'esquí, 300 km de carreteres, 55 ponts, 13 estacions de tren, 50 hotels i dues viles olímpiques.

6.500
milions
d'euros va dir Putin, l'abril del 2013, que costarien els Jocs.
764
milions
d'euros és el cost de la vila olímpica de Sotxi.
1.600
milions d'euros
és la inversió privada en els Jocs (3,5% del total).
6.900
milions
d'euros és la quantitat del contracte més alt d'aquests Jocs.
37.000
milions
d'euros és el cost total dels Jocs, els més cars de la història.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)