Purito resisteix les adversitats
Volta Ciclista. El de Parets va mantenir el lideratge en una jornada de ciclisme extrem amb neu, boira, pluja i atacs de Contador, que li va retallar un segon i ara en queda a quatre. Van Garderen va vèncer a Vallter 2000
Vallter 2000 no va sentenciar la Volta. Si no hi ha atacs sorpresa o imprevistos en les etapes d'avui o demà, el vencedor es coneixerà diumenge al circuit de Montjuïc de Barcelona. Ahir, les rampes de l'estació d'esquí del Ripollès i un clima absolutament advers (neu, pluja i boira) van actuar de selector de la general, però al capdavant hi van quedar els escollits en un marge de temps de disset segons: el català Joaquim Rodríguez (Katuixa) va mantenir el lideratge, i el segueixen l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff) (4''), el nord-americà Tejay van Garderen (BMC) (7'') –vencedor de l'etapa reina–, el francès Romain Bardet (AG2R) i el colombià Nairo Quintana (Movistar), quarts i cinquens, a deu segons, i el britànic Chris Froome (Sky) (17'').
Ahir, els favorits es van tornar a provar en els últims quilòmetres, després d'haver deixat enrere plegats tres ports de primera i un de segona, sense causar-se ferides importants ni patir les conseqüències d'un temps terriblement advers. El vallesà va respondre positivament a tot i només va cedir un segon a Contador, que va creuar la meta en tercera posició, just davant d'ell.
L'etapa més temuda de l'edició d'enguany de la Volta no va decebre –les inclemències meteorològiques van fastiguejar encara més els ciclistes, ja prou castigats per l'orografia–, però l'elit del pilot va demostrar que està preparada i entrenada per a dificultats estratosfèriques.
D'aquesta manera, Purito deixa enrere el fred i les emblanquinades muntanyes pirinenques més ben situat que ningú en la general. És el líder. Ha superat amb molta nota les dues jornades més exigents, en les quals ha comprovat que la preparació que porta és la correcta. És cert que la diferència és escassíssima, però els rivals que ha trobat a l'asfalt són dels més durs del pilot i no han estat amb els braços plegats. Contador i Froome ho han intentat els dos dies, però no s'han pogut desempallegar del de Parets. Ara afronta dues jornades nervioses, i si no es produeixen canvis haurà de defensar el mallot de líder a Montjuïc, on va guanyar més d'una Escalada, encara que el traçat no és el mateix. Malgrat tot, el coneix perfectament, perquè l'edició passada de la Volta va viure els últims quilòmetres en el mateix traçat.
Estrena de Van Garderen
Dimecres, el nord-americà Tejay van Garderen (BMC) s'havia colat a la festa dels caps de cartell a La Molina. Va creuar la meta quart dos segons abans que Froome. Era dels pocs que va sobreviure en els darrers metres intensos. No va ser una anècdota. El jove ciclista, que ja va encapçalar la classificació de joves del Tour (2012), ha quedat eclipsat pels noms il·lustres, però és un ferm candidat a lluitar per la prova francesa els propers anys. A la muntanya catalana ha tornat a donar mostres de la seva vàlua. Mentre els escollits no es treien els ulls del damunt i es provaven i es responien, Van Garderen va sortir a la caça de Romain Bardet (AG2R), el ciclista que havia aconseguit portar les esperances de victòria més a prop de la meta (últims dos quilòmetres). Va recórrer uns metres amb el francès i, un cop refet, va posar la directa per obtenir una de les victòries més importants de la seva carrera, en la qual ja llueix el Tour de Califòrnia, entre altres distincions.
Mentrestant, el pòquer de favorits desprenia una tensió que hauria pogut fondre la neu dels marges. Froome va tornar a provar d'escapar-se, però sense fortuna. Poc després, Contador: primer no se'n va sortir, però al final va obrir una petitíssima escletxa que li va permetre obtenir diferències mínimes amb els rivals. Fins aleshores, tots quatre s'havien mantingut units en el gran grup controlant una escapada que van engolir abans de l'ascens final per la feina del Katuixa i l'Sky.
Els aventurers de la jornada van ser l'espanyol Rubén Plaza (Movistar), el belga Thomas de Gendt, (Omega Pharma-Quick Step), l'holandès Stef Clement (Belkin) i el francès Maxime Médérel (Europcar), que van fer l'escapada bona després de diversos intents fallits d'altres corredors.
Abandonaments de luxe
El colombià Carlos Betancur (AG2R), vencedor de l'última París-Niça i número 1 del rànquing mundial, no va prendre la sortida per culpa de la febre i es va mostrar “molt trist” per l'abandonament. El mateix camí van seguir l'últim guanyador de la Vuelta, el nord-americà Chris Horner (Lampre); el nord-americà Tom Danielson (Garmin); el colombià Julian David Arredondo (Trek), i el canadenc Ryder Hesjedal (Garmin). Durant l'etapa es va retirar l'austríac Brett Lancaster (Orica).