Ciclisme

Purito resisteix les adversitats

Volta Ciclista. El de Parets va mantenir el lideratge en una jornada de ciclisme extrem amb neu, boira, pluja i atacs de Contador, que li va retallar un segon i ara en queda a quatre. Van Garderen va vèncer a Vallter 2000

Vall­ter 2000 no va sen­ten­ciar la Volta. Si no hi ha atacs sor­presa o impre­vis­tos en les eta­pes d'avui o demà, el ven­ce­dor es conei­xerà diu­menge al cir­cuit de Montjuïc de Bar­ce­lona. Ahir, les ram­pes de l'estació d'esquí del Ripollès i un clima abso­lu­ta­ment advers (neu, pluja i boira) van actuar de selec­tor de la gene­ral, però al cap­da­vant hi van que­dar els esco­llits en un marge de temps de dis­set segons: el català Joa­quim Rodríguez (Katuixa) va man­te­nir el lide­ratge, i el seguei­xen l'espa­nyol Alberto Con­ta­dor (Tinkoff) (4''), el nord-ame­ricà Tejay van Gar­de­ren (BMC) (7'') –ven­ce­dor de l'etapa reina–, el francès Romain Bar­det (AG2R) i el colombià Nairo Quin­tana (Movis­tar), quarts i cin­quens, a deu segons, i el britànic Chris Fro­ome (Sky) (17'').

Ahir, els favo­rits es van tor­nar a pro­var en els últims quilòmetres, després d'haver dei­xat enrere ple­gats tres ports de pri­mera i un de segona, sense cau­sar-se feri­des impor­tants ni patir les con­seqüències d'un temps ter­ri­ble­ment advers. El vallesà va res­pon­dre posi­ti­va­ment a tot i només va cedir un segon a Con­ta­dor, que va cre­uar la meta en ter­cera posició, just davant d'ell.

L'etapa més temuda de l'edició d'enguany de la Volta no va dece­bre –les inclemències mete­o­rològiques van fas­ti­gue­jar encara més els ciclis­tes, ja prou cas­ti­gats per l'oro­gra­fia–, però l'elit del pilot va demos­trar que està pre­pa­rada i entre­nada per a difi­cul­tats estra­tosfèriques.

D'aquesta manera, Purito deixa enrere el fred i les emblan­qui­na­des mun­ta­nyes piri­nen­ques més ben situat que ningú en la gene­ral. És el líder. Ha superat amb molta nota les dues jor­na­des més exi­gents, en les quals ha com­pro­vat que la pre­pa­ració que porta és la cor­recta. És cert que la diferència és escassíssima, però els rivals que ha tro­bat a l'asfalt són dels més durs del pilot i no han estat amb els braços ple­gats. Con­ta­dor i Fro­ome ho han inten­tat els dos dies, però no s'han pogut des­em­pa­lle­gar del de Parets. Ara afronta dues jor­na­des ner­vi­o­ses, i si no es pro­du­ei­xen can­vis haurà de defen­sar el mallot de líder a Montjuïc, on va gua­nyar més d'una Esca­lada, encara que el traçat no és el mateix. Mal­grat tot, el coneix per­fec­ta­ment, perquè l'edició pas­sada de la Volta va viure els últims quilòmetres en el mateix traçat.

Estrena de Van Gar­de­ren

Dime­cres, el nord-ame­ricà Tejay van Gar­de­ren (BMC) s'havia colat a la festa dels caps de car­tell a La Molina. Va cre­uar la meta quart dos segons abans que Fro­ome. Era dels pocs que va sobre­viure en els dar­rers metres inten­sos. No va ser una anècdota. El jove ciclista, que ja va encapçalar la clas­si­fi­cació de joves del Tour (2012), ha que­dat eclip­sat pels noms il·lus­tres, però és un ferm can­di­dat a llui­tar per la prova fran­cesa els pro­pers anys. A la mun­ta­nya cata­lana ha tor­nat a donar mos­tres de la seva vàlua. Men­tre els esco­llits no es tre­ien els ulls del damunt i es pro­va­ven i es res­po­nien, Van Gar­de­ren va sor­tir a la caça de Romain Bar­det (AG2R), el ciclista que havia acon­se­guit por­tar les espe­ran­ces de victòria més a prop de la meta (últims dos quilòmetres). Va recórrer uns metres amb el francès i, un cop refet, va posar la directa per obte­nir una de les victòries més impor­tants de la seva car­rera, en la qual ja llu­eix el Tour de Califòrnia, entre altres dis­tin­ci­ons.

Men­tres­tant, el pòquer de favo­rits des­pre­nia una tensió que hau­ria pogut fon­dre la neu dels mar­ges. Fro­ome va tor­nar a pro­var d'esca­par-se, però sense for­tuna. Poc després, Con­ta­dor: pri­mer no se'n va sor­tir, però al final va obrir una petitíssima escletxa que li va per­me­tre obte­nir diferències mínimes amb els rivals. Fins ales­ho­res, tots qua­tre s'havien man­tin­gut units en el gran grup con­tro­lant una esca­pada que van engo­lir abans de l'ascens final per la feina del Katuixa i l'Sky.

Els aven­tu­rers de la jor­nada van ser l'espa­nyol Rubén Plaza (Movis­tar), el belga Tho­mas de Gendt, (Omega Pharma-Quick Step), l'holandès Stef Cle­ment (Belkin) i el francès Maxime Médérel (Europ­car), que van fer l'esca­pada bona després de diver­sos intents fallits d'altres cor­re­dors.

Aban­do­na­ments de luxe

El colombià Car­los Betan­cur (AG2R), ven­ce­dor de l'última París-Niça i número 1 del rànquing mun­dial, no va pren­dre la sor­tida per culpa de la febre i es va mos­trar “molt trist” per l'aban­do­na­ment. El mateix camí van seguir l'últim gua­nya­dor de la Vuelta, el nord-ame­ricà Chris Hor­ner (Lam­pre); el nord-ame­ricà Tom Dani­el­son (Gar­min); el colombià Julian David Arre­dondo (Trek), i el cana­denc Ryder Hes­je­dal (Gar­min). Durant l'etapa es va reti­rar l'austríac Brett Lan­cas­ter (Orica).

GUANYADOR ENLAIRE

Purito, Contador, Van Garderen, Bardet, Quintana i Froome, en un interval de 17''
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)