Ciclisme

JOAQUIM RODRÍGUEZ

CICLISTA CATALÀ DEL KATUIXA

“Em feien moltíssima por Contador i Froome”

El de Parets ha de defensar els quatre segons de diferència amb Contador i vigilar els altres rivals de la general a Montjuïc

El més llest del pilot s'ha enfrontat “al millor Alberto dels dos últims anys i a l'imbatible Froome”

Joaquim Rodríguez (12 de maig del 1979), que es presentava a la Volta semieclipsat pel duel Contador-Froome, està a un pas de repetir el triomf del 2010. Avui ha de reblar el clau en el circuit de Montjuïc, on els candidats al Tour i d'altres corredors el posaran a prova. Enguany, la prioritat del vallesà és la Lieja i el Giro i arribar-hi amb una Volta a la butxaca serà una injecció de confiança.

Esperava arribar a l'última etapa de la Volta primer?
Sabia que arribava molt bé i a casa sempre corro amb moltíssimes més ganes que en qualsevol altra cursa. Les diferències no havien de ser molt grans perquè el recorregut era dur. La Molina i Vallter 2000 són durs, però no molt bèsties com per fer diferències. Em feia moltíssima por l'Alberto [Contador] i el [Chris] Froome. A l'Alberto el vaig veure per la televisió a la Tirrena i al Froome a Oman i sabia que estaven molt bé. M'he trobat millor del que esperava.
Coneix bé Montjuïc de l'edició passada, com el definiria?
És un circuit difícil i complicat: bastant tècnic i dur. L'arribada potser està una mica lluny de la pujada dura, però coneixent l'Alberto estic convençut que ho provarà. Si arribo amb l'equip a l'última volta ja serà una victòria. Si plou ho pot canviar tot.
Quina és la clau per vèncer?
L'equip està molt bé i serà important estar amb ells perquè no és un problema de l'Alberto sol. Si només fos controlar Contador ho podria fer sol. Però hi ha més corredors a prop. Tots són perillosos per a la general.
A Montjuïc hi ha guanyat l'Escalada i a més hi tindrà el suport dels seus incondicionals; suposo que tot plegat fa que la jornada sigui especial.
És una etapa curta i dura, de les que m'agrada. Un circuit com el de Montjuïc em sol anar bé i tinc moltes possibilitats de guanyar la Volta. Però si mires enrere trobes: el millor Alberto que hem vist en els dos últims anys; el Froome que des del 2012 s'ha mostrat casi imbatible i ho ha guanyat gairebé tot, i el Nairo [Quintana], que és la promesa. Hi ha els millors.
A la Volta ha tornat a competir després d'un parèntesi d'entrenament, com s'ha notat?
Ara mateix estic al cent per cent de les meves possibilitats pensant en el Giro. No estic cansat i el treball fet és molt bo. Aquest any he competit menys per fer més concentracions.
Abans del Giro participarà en les clàssiques del les Ardenes, en persegueix alguna especialment?
Home, m'agradaria guanyar la Lieja d'una vegada. És la que més m'agrada, i hi he quedat segon en dues ocasions. Són proves difícils i fer podi ja és complicadíssim. És un monument, una de les clàssiques més bonica. Per guanyar-la has d'estar molt bé i que et vagi tot de cara.
El Giro, com es presenta?
Molt bé. Potser em fa una mica de por la sortida a Irlanda, però un cop arribem a Itàlia estarà bé: tenim un parell de finals de muntanya cada setmana. El recorregut és el que més em satisfà de les tres grans voltes.
Quin rival el preocupa més?
Nairo Quintana i Rigoberto Uran seran contrincants durs, segur que arribaran molt bé. Però n'hi haurà d'altres com Cadel Evans, entre d'altres, que s'hi presentaran amb possibilitats.
Vostè tindrà el factor casa a favor, a Itàlia se'l l'aprecia molt.
Als ports hi ha rampes dures i llargues, em van bé. Itàlia m'agrada i em sento molt a gust corrent allà. El terreny que tenen és molt dur.
Té clar el calendari del 2014?
L'únic dubte serà saber si faig la Dauphiné o no, però la resta ja està decidit: Vuelta i el campionat del món de Ponferrada.
El circuit del mundial de Pontferrada l'afavoreix?
No l'he vist, però segons m'han dit és un recorregut dur. El que em sembla interessant és que no és un circuit llarg i després s'entra en un de petit, sinó que tot el dia es dóna voltes a un mateix circuit i això fa molt mal.
La seva trajectòria a hores d'ara és brutal, però persegueix una gran volta amb insistència; si no, no se li farà justícia?
És una qüestió personal. M'agradaria guanyar-la i vull aconseguir-ho, però estic més que satisfet amb el rendiment. Crec que la gent em valora bastant amb el que he fet. És un tema meu i voldria guanyar per veure què se sent.
Pensant en el físic, quin marge de temps considera que té?
Crec que aquest és un any bo. No em trobo pas malament. El recorregut del Giro m'està bé. Tinc el físic, com s'ha vist en els últims anys. Si he perdut ha estat per qüestions tècniques, així que aquest any amb la motivació que tenim tot l'equip arribarem al cent per cent. Després podem vèncer o no, però la feina s'ha fet bé.
S'ha especulat força sobre el seu fitxatge per l'equip de Fernando Alonso; què en pot dir?
Estic molt bé al Katuixa. Seria complicat moure tot l'equip que tinc aquí cap a una altra banda. Tinc molt bona relació amb l'Alonso, més d'amistat que no pas d'una altra cosa. Estaria bé poder córrer en el seu equip, però a la meva edat començar a canviar seria difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)