Rugbi

LA CRÒNICA

En Jep Desclaux, de Cotlliure

El record del jugador de la USAP me l'ha fet sempre ben present el relat de la meva àvia
Va guanyar dos títols com a jugador i un com a entrenador amb el club arlequinat

Si em pro­poso escriure sobre Jep Des­claux no és només perquè es tracta d'un nom històric de la USAP de Per­pinyà, que avui, com ja és gai­rebé tra­dició d'uns anys ençà, jugarà un par­tit de la lliga fran­cesa de rugbi a l'Estadi Olímpic Lluís Com­panys, sinó també pel vin­cle fami­liar, pel cos­tat matern, que m'uneix a aquest juga­dor nas­cut a la població mari­nera de Cot­lliure, al Ros­selló, el 1912.

El lli­gam entre Jep Des­claux i qui escriu pot­ser és prim i esfi­le­gas­sat –la seva mare i la meva besàvia eren cosi­nes–, però el record d'aquest juga­dor me l'ha fet sem­pre ben pre­sent el relat de la meva àvia, Modesta Cristià i Gibert, que hi va con­viure durant la Guerra Civil espa­nyola. Era el 1938 quan ella i la seva cosina, Maria Gibert i Dal­mau, van fer cap a la fron­tera acom­pa­nya­des del meu besavi, Josep Cristià i Bou. La família de Cot­lliure –Gibert per part de mare– havia escrit a la de Cassà de la Selva per pro­po­sar-li que les peti­tes pas­ses­sin una tem­po­rada a casa seva per allu­nyar-se de les vicis­si­tuds de la guerra.

La tem­po­rada va allar­gar-se un any i mig i va con­ver­tir-se per a les dues cosi­nes, lla­vors ado­les­cents, en un oasi pla­ent apar­tat de la cru­esa d'aquell con­flicte. Però a Cot­lliure no van pas des­lliu­rar-se'n del tot, dels estralls de la guerra. Allà van ser tes­ti­mo­nis d'excepció de l'exili repu­blicà i del con­fi­na­ment de milers de per­so­nes al camp de con­cen­tració d'Arge­lers. Això sí, a diferència de les vícti­mes que cre­ua­ven la fron­tera cap a un futur incert, l'àvia i la Maria van viure pro­te­gi­des per l'escalf d'una llar fami­liar, la llar dels Des­claux.

La família l'encapçalava l'uncle François Des­claux i la tia Teresa Gibert –“No ens digueu pel nom, que així sem­blarà que som més de família”–. Tenien dos fills: François, el gran, i Joseph, Jep. Quan aquell 1938 les cosi­nes van arri­bar a Cot­lliure, Jep Des­claux (1m68, 74 qui­los) ja tri­om­fava com a capità de la USAP, amb el qual va debu­tar el 1933, l'any de la fusió entre la Union Spor­tive Per­pig­na­naise i el Club des Arle­quins Per­pig­na­nais. L'equip havia gua­nyat el títol del cam­pi­o­nat de França con­tra el Biar­ritz gràcies a un assaig del ceretà Noël Brazès (11-6), i es pre­nia la revenja per la der­rota con­tra el mateix rival en la final del 1935 (0-3).

Jep Des­claux era l'estre­lla de la USAP i no va tar­dar a tenir pre­ten­dents. Els repre­sen­tants dels equips s'acos­ta­ven tot sovint a Cot­lliure amb ofer­tes suco­ses per endur-se'l, però el capità de la USAP no feia cas d'aquells cants de sirena. A Cot­lliure hi tenia, també, la res­pon­sa­bi­li­tat de con­ti­nuar el negoci fami­liar dedi­cat a les anxo­ves, que encara és vigent. Un dia del 1939, però, tot va can­viar. L'àvia hi va ser pre­sent: “Feia temps que els altres equips el volien fit­xar. Un dia al dematí es van pre­sen­tar els de Bor­deus. Ell era a la fàbrica, tre­ba­llant, i va com­parèixer, com sem­pre, amb la gra­nota de tre­ball i fent for­tor de peix. Van inten­tar convèncer-lo durant molta estona fins que ell, amb la intenció de treure-se'ls de sobre, va dir que si es pre­sen­ta­ven amb 50.000 francs mar­xa­ria amb ells. A la tarda ja tor­na­ven a ser a la fàbrica amb els diners. Els oncles plo­ra­ven tots dos i nosal­tres, també. Ell també ho va sen­tir, no es pen­sava que li por­tes­sin aquells diners, que eren molts.”

L'epi­sodi demos­tra la importància que el rugbi ja tenia ales­ho­res a França. La brama que en Des­claux can­vi­ava d'equip es va escam­par i al ves­pre, a la casa fami­liar, no parava de sonar el telèfon: “Tru­ca­ven els dia­ris de Per­pinyà, de París, de Lió... Volien saber si era veri­tat que en Des­claux mar­xava al Bor­deus. Com que jo ja par­lava bé el francès, l'uncle em feia posar al telèfon per con­fir­mar la notícia.”

L'aven­tura a Bor­deus, que jugava la lliga de rugbi a XIII, va durar dues tem­po­ra­des. Des­claux va tor­nar lla­vors a Cot­lliure i a la USAP. El 1944 encara gua­nya­ria un altre cam­pi­o­nat francès amb el club arle­qui­nat. També va tenir un paper des­ta­cat en la selecció fran­cesa de rugbi, si bé la Segona Guerra Mun­dial va impe­dir que les seves par­ti­ci­pa­ci­ons inter­na­ci­o­nals pas­ses­sin de les deu, set de les quals van ser com a capità. La seva car­rera com a juga­dor aca­ba­ria el 1949 a la US Qui­llan de rugbi a XIII, després de quinze tem­po­ra­des en actiu.

La seva vin­cu­lació amb el rugbi no va aca­bar aquí. Un any després assu­mia el càrrec d'entre­na­dor, jun­ta­ment amb Fer­nand Vaquer, i va diri­gir la ban­queta durant setze tem­po­ra­des, i en períodes dife­rents, fins al 1970. També com a entre­na­dor va acon­se­guir el títol del cam­pi­o­nat de França gràcies a la victòria en la final del 1955 con­tra el Lorda (11-6). Va ser just després d'un sopar de com­me­mo­ració d'aquell títol, el 1988, que va morir a causa d'una crisi cardíaca. Tenia 76 anys.

El seu nom, però, és ben recor­dat a Per­pinyà. La tri­buna prin­ci­pal de l'estadi Aimé Giral porta el seu nom des del 1999, quan va ser inau­gu­rada, i també se cele­bra un tor­neig infan­til en honor seu del qual ja s'han fet 26 edi­ci­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)