Atletisme

L'Ethiotrail

Córrer pel Rift Valley

Gebregzabher Gebremariam, vencedor de la marató de Nova York el 2010, promociona una experiència singular que combina esport i turisme pel Parc Nacional Abijatta-Shalla

El maresmenc Marc Roig, un gran coneixedor de l'atletisme a la banya d'Àfrica, també col·labora en la iniciativa i ja ha fet una estada a Bejoki (Etiòpia)

“La cursaés una excusa per conèixer la història, la cultura, la vegetació i la fauna del país”, diu Kaleab, l'organitzador de la prova

Cada cap de setmana, una bona colla de fondistes africans d'elit es reparteixen les primeres places de les principals curses que s'organitzen arreu d'Europa. Run in Africa, agència especialitzada en experiències esportives pel continent negre, proposa a través de l'Ethiotrail el viatge de tornada, que corredors populars d'Occident competeixin en els indrets d'on han sorgit alguns dels millors fondistes mundials. Evidentment, l'experiència és molt més que una simple prova esportiva. “La cursa suposa la millor de les excuses per descobrir la potencialitat turística d'un país únic per la seva història i cultura, a més de la seva variada vegetació i fauna, amb un tresor d'atraccions arqueològiques que no deixen indiferent”, explica Kaleab Getaneh, el fundador de l'empresa organitzadora. L'escenari de la cursa és el Parc Nacional Abijatta-Shalla en la zona de la cadena de llacs del Rift Valley, una joia del continent africà a una altura mitjana de 2.000 m per sobre del nivell del mar. La cita és el 17 d'agost i el programa de la prova tindrà tres recorreguts de 12 i 21 km, que es podran disputar caminant o corrent, i una marató amb un desnivell positiu de 1.200 metres. Per 850 euros, a més de la inscripció en la cursa, el participant podrà gaudir d'una estada de sis dies a Etiòpia, amb rutes programades pel Rift Valley o el nord i l'est del país. El 20% de la inscripció anirà destinada a la conservació del parc i a la seva fauna, a més d'intentar millorar els mitjans de subsistència de les comunitats rurals. “Es tracta d'una cursa ètnica. La prova travessa dos poblats i els mateixos veïns exerceixen de voluntaris en el repartiment de les aigües”, afegeix Antonio Martínez, un altre dels organitzadors. La prova, que té restringida la inscripció a uns 250 corredors, és oberta als populars, tot i que està confirmada la presència d'especialistes de muntanya com ara Agustí Roc i Mònica Aguilera.

Per promocionar aquesta cursa tant singular l'Ethiotrail té el suport d'un dels primers espases etíops, Gebregzabher Gebremariam (Tigray, 1984), campió del món de cros (2009) i guanyador de la marató de Nova York (2010), entre molts altres mèrits. “M'he involucrat en aquesta iniciativa amb tot el cor. És una manera d'invertir en la societat i que es coneguin els avantatges dels entrenaments en altitud”, explica Gebremariam, que fa pocs dies es va haver de retirar de la marató de Boston, al quilòmetre 25, per uns problemes als malucs, dels quals també es va haver de tractar ahir a Barcelona, en la seva gira llampec per promocionar l'Ethiotrail. Un cop estigui recuperat de la lesió, l'espigat atleta etíop té la intenció de tornar a assaltar la marató de Nova York, en què a més de la victòria del 2010 acredita un quart lloc en l'edició del 2011. Aquell mateix any, Gebremariam va completar la marató de Boston en tercera posició amb un gran registre de 2h04:53, tot i que la marca no es pot homologar a conseqüència de l'excessiu perfil descendent de la prova. Des d'aleshores, els problemes amb els malucs li han estat fent la guitza.

Gebremariam es va donar a conèixer amb una victòria en la categoria júnior del mundial de cros a Dublín (2002) en una prova en què va córrer descalç. Precisament, a la capital irlandesa va iniciar el seu regnat mundial en el cros del també etíop Kenenisa Bekele, dos anys més gran. Ahir el promotor de l'Ethiotrail va valorar positivament l'estrena del seu compatriota en la marató de París (2h05:03): “És una molt bona marca tractant-se del debut.” Gebremariam no descarta que el mateix Bekele, però també altres etíops com ara Tsegay Kebede i Ayele Abshero puguin assaltar el rècord mundial, que en els últims temps ha estat en poder dels fondistes kenyans. Quant al futur de la distància, va reiterar el que ja havia dit a principis de setmana a Madrid. “En els pròxims 10 o 15 anys, el rècord pot estar al voltant de 2h02 i més endavant penso que es pot arribar a 1h58, però això ja no ho veuré”, va sentenciar. En tot cas, Gebremariam és partidari d'abordar la marató de manera progressiva, passant abans per la pista i el cros, i no com fan ara molts joves, que fan el salt de seguida moguts per motivacions econòmiques.

L'Ethiotrail té també a Catalunya un ambaixador de primera en el santpolenc Marc Roig (CA Laietània), un gran coneixedor de l'atletisme a la banya d'Àfrica, gràcies sobretot a les nombroses estades a Eldoret (Kenya) i a la seva col·laboració amb la fundació Ex-street Children. Roig s'ha beneficiat recentment d'una concentració d'alçada a Bejoki (Etiòpia), que ben segur que li va servir per batre diumenge passat el rècord català de 25 km a Berlín (1h20:53), un bon test amb vista a la marató d'Estocolm, el seu pròxim objectiu, el 31 de maig.

L'atleta
Gebregzabher Gebremariam té en el seu palmarès un títol mundial de cros a Amman (2009) i la victòria en la marató de Nova York del 2010.
17
d'agost.
A més de la cursa, els participants tenen la possibilitat de fer diverses rutes per Etiòpia.
3
proves.
Es pot optar per córrer una cursa de 12 km, de 21 km o una marató amb un desnivell positiu de 1.200 metres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)