El PGA de Caldes revifa el somni de la Ryder Cup
Obert d'Espanya. El torneig comença amb l'anunci que Caldes intentarà per tercera vegada convertir-se en la seu del torneig que enfronta els millors d'Europa contra els millors dels EUA
Des de la seva inauguració el 1999, la possibilitat que el PGA Catalunya sigui la seu de la Ryder Cup ha estat sobre la taula un parell de vegades. Aquesta competició enfronta, cada dos anys, els millors jugadors europeus contra els millors jugadors dels Estats Units i és considerada una de les més importants del món. El projecte de portar la Ryder Cup a Caldes de Malavella s'ha convertit en una dèria personal d'Àngel Gallardo, el dissenyador del camp juntament amb Neil Coles, si bé fins aquest moment no ha estat possible fer-ho realitat. El 2000 es va presentar candidatura per a l'edició del 2010, i el 2009, l'any del segon obert d'Espanya al PGA Catalunya, es va intentar per al 2018.
Les autoritats catalanes van revelar ahir, coincidint amb la primera jornada de competició a Caldes, que s'han posat d'acord amb els responsables del camp i amb la federació de golf per intentar organitzar la Ryder Cup del 2022. Les dues edicions que fins llavors es disputaran a Europa ja tenen seu: Gleneagles, a Escòcia, aquest any, i Saint-Quentin-en-Yvelines, a França, el 2018. El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, va explicar que la candidatura es formalitzarà a final d'any i que l'anunci de la seu no se sabrà fins l'any que ve, en una data que encara s'ha de determinar: “Per arribar-hi cal apostar pels grans esdeveniments esportius, com ara aquest obert d'Espanya. Això ens serveix d'aval per poder presentar candidatura per al 2022.” Totes les parts implicades estan convençudes del potencial del camp de Caldes, considerat el millor de l'Estat espanyol i també un dels millors del continent.
Ara caldrà saber quins són els requisits necessaris per organitzar-la, tot i que probablement no se sabran fins després de la Ryder Cup de Gleneagles, que es farà entre el 26 i el 28 de setembre. “Som conscients que la Ryder Cup va als camps on es compleixen tots els requisits, i estem convençuts que el PGA Catalunya els pot complir. Caldrà veure quins són, però els jugadors diuen que és un dels millors camps d'Europa. El PGA Cataluya hi aposta i amb l'ajut de tots intentarem que sigui possible”, explicava Tibau. El jugador castellonenc Sergio García valorava ahir quins podien ser els punts febles que Caldes hauria de millorar: “Pot ser una bona seu, però caldria fer treball de neteja, sobretot per al públic, perquè hi ha poc lloc entre el camp i la zona de matolls.” Es dóna per descomptat que el desdoblament de l'N-II ja estarà acabat –les obres entre Caldes i Sils es van reprendre fa unes setmanes després d'anys de demora– i que per fi el camp disposarà d'uns accessos adients.
La resta de mancances que pugui tenir el PGA Catalunya es consideren superables. De fet, Àngel Gallardo ja el va dissenyar amb l'objectiu que fos un camp per a la Ryder Cup. El català és el màxim avalador d'aquesta iniciativa. I no és poca cosa, tenint en compte que és el vicepresident del Circuit Europeu, l'organisme que decidirà quina serà la seu de la Ryder Cup.
LES REACCIONS
Pepperell sorprèn amb el primer lideratge a Caldes
La primera sorpresa de l'obert d'Espanya la va protagonitzar el jove jugador anglès Eddie Pepperell, de 23 anys i número 172 del rànquing europeu, que va situar-se líder en solitari amb quatre cops sota par malgrat haver començat la seva volta amb un bogey. Un grup de vuit jugadors, entre els quals hi havia Sergio García, el jugador amb millor rànquing a Caldes, el perseguia amb un cop menys. El castellonenc va fer un bogey en l'últim forat que va evitar que compartís el lideratge amb Pepperell. Entre els deu primers també es va classificar Jordi Garcia Pinto, el millor català de la primera jornada, que va acabar amb una targeta de -2 (10è). El jugador gironí va fer valer l'experiència que té al camp de Caldes, situat a pocs quilòmetres de casa seva, a Canet d'Adri. No li va anar tan bé a Pablo Larrazábal, el jugador català amb millor rànquing, que va acabar amb 70 cops (+2). L'holandès Robert-Jan Derksen va fer el primer hole in one (forat en un sol cop) de la competició en el forat 5.