Atletisme

Un europeu de transició

Atletisme. La federació espanyola convoca setze atletes catalans, entre els quals hi ha Àngel Mullera i sis debutants, la majoria en les proves de velocitat

Amb grans dificultats, l'atletisme català intenta completar un relleu generacional necessari que li permeti afrontar la propera dècada amb possibilitats de deixar-se veure en l'àmbit internacional. Així, la llista per al proper campionat d'Europa (Zuric, 12 al 17 d'agost) inclou 16 atletes del país, onze dels quals tenen 27 anys o menys i sis faran el seu debut en un europeu absolut, la majoria en les proves de velocitat (Sergio Ruiz, Adrià Burriel, Pau Fradera i Estela García).

Les aspiracions d'assolir una medalla són ínfimes, tot i que els migfondistes, fondistes i marxadors viatjaran amb l'ànim de ser finalistes, és a dir acabar entre els vuit primers. Parlem d'Àngel Mullera (3.000 m obstacles); d'un altre dels debutants, Adel Mechaal (1.500 m); de l'experimentat Ayad Lamdassem (marató) i de les marxadores Beatriz Pascual i Raquel González, aquesta última també en la seva estrena en un torneig absolut.

La selecció catalana per a l'europeu la completen el velocista Eduard Viles; els saltadors Dídac Salas i Ígor Bítxkov, les corredores dels 10.000 m Gema Barrachina i Lídia Rodríguez, la llançadora Berta Castells i l'incombustible Jesús Ángel García Bragado, que amb 45 anys encara intentarà plantar cara als grans fondistes de la marxa en els 50 km.

Els pronòstics del director tècnic de la federació espanyola, Ramón Cid, són optimistes: entre quatre i sis medalles. Entre ells va citar l'actual campiona d'Europa de salt d'alçada, Ruth Beitia, i els campions d'Espanya de llargada (Eusebio Cáceres) i dels 3.000 m obstacles (Víctor García).

Fa dotze anys els atletes catalans van protagonitzar a Munic la millor actuació de la història amb els subcampionats de David Canal (400 m) i Reyes Estévez (1.500 m) i els bronzes de José Ríos (10.000 m) i García Bragado (50 km marxa). Des de llavors, només Josep Lluís Blanco (plata a Hèlsinki 2006) i Natàlia Rodríguez (bronze a Barcelona fa quatre anys) han pogut estar entre els millors en els campionats d'Europa.

Amb tot, hi ha dades i actuacions recents que conviden a un optimisme moderat. En aquests darrers anys, l'esclat dels velocistes és evident. El grup format pel recordista estatal dels 200 m, Sergio Ruiz; el campió d'Espanya dels 100 m, Adrià Burriel; l'autor de la millor marca de l'any, Eduard Viles; la campiona d'Espanya dels 100 m, Estela Garcia, i l'especialista en els 400 m, Pau Fradera és prou compacte per creure que no és fruit de la casualitat i que la feina de la federació i el CAR comença a donar resultats. En el relleu dels 4x100 m és factible que tres dels quatre components siguin Viles, Burriel i Ruiz, un fet mai vist. Amb tot, el jove més talentós de l'equip és Dídac Salas, que aquesta temporada ha elevat la seva marca personal als 5,60 m, una alçada que li permet tenir confiança a superar la classificació, igual que l'irregular Ígor Bítxkov.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)