Més esport

Reus 2014

Miracle a l'Aldea

Manel Villarroya ha classificat dues patinadores i un grup de xou petit per al mundial en un poble de 4.500 habitants. Aporta nou coreografies al certamen

L'exhaustivitat de Villarroya arriba al puntd'utilitzar un programa específic de salts de l'NBA

El tècnic i coreògraf Manel Villar­roya (l'Aldea, 1983) és l'artífex del mira­cle con­su­mat durant el mun­dial de Reus. Amb prop de 50 socis en el marc d'una població d'uns 4.500 habi­tants, l'expa­ti­na­dor i la junta encapçalada per Núria Cugat que du les reg­nes del club han fet pos­si­ble la pro­esa de tenir dues pati­na­do­res en el pro­grama lliure del mun­dial i el grup de xou petit clas­si­fi­cats. Villar­roya aug­menta, doncs, encara més la seva cotit­zació en el sacri­fi­cat món d'un esport en què la majo­ria de joves han de con­ci­liar els estu­dis o la vida labo­ral amb la seva passió. Ell n'és un altre exem­ple. Viu durant la set­mana a Bar­ce­lona des de fa qua­tre anys –és mes­tre–, entrena amb Núria Gas i Júlia Ven­tura a Polinyà, i tres dies a la set­mana i també el cap de set­mana es des­plaça a l'Aldea. “Dormo sis hores, sem­pre m'ho pre­gun­ten.” Villar­roya va sal­tar a l'escena inter­na­ci­o­nal quan Júlia Ven­tura, la seva dei­xe­bla, va acon­se­guir el bronze en el mun­dial júnior, va gua­nyar l'euro­peu i va ser cam­pi­ona d'Espa­nya amb una core­o­gra­fia seva l'any 2008. “Va ser una pro­posta arris­cada. Podia agra­dar molt o gens. I va agra­dar. Es trac­tava d'un ball en què la pati­na­dora havia de fer dos per­so­nat­ges.” Des de lla­vors li han plo­gut ofer­tes per fer core­o­gra­fies. “N'he de rebut­jar perquè no tinc temps”, explica. En el mun­dial de Reus, comp­tant el júnior i el sènior, hi ha nou exer­ci­cis en què la core­o­gra­fia l'ha dis­se­nyat ell. A més de les seves pati­na­do­res, ha fet el disc curt de Pere Mar­si­nyach, el recent campió de la com­bi­nada júnior i plata en el pro­grama lliure. També pre­sen­tarà un exer­cici dis­se­nyat per ell el navarrès David Mari­ano, campió d'Espa­nya sènior i sub­campió d'Europa en lliure. El que és curiós de tot ple­gat és que no té for­mació musi­cal. És un do. “Quan vaig al cine, per exem­ple, estic més pen­dent de la banda sonora que no pas de la pel·lícula i ja m'ima­gino a quina de les meves pati­na­do­res li podria anar bé.” Núria Gas, en júnior, que va aca­bar sisena el pro­grama lliure, i Júlia Ven­tura, que com­pe­teix aquesta set­mana, són les seves apos­tes. De cara al futur, però, té un altre as a la màniga: Elisa Tomàs. “És una pati­na­dora de 16 anys amb un gran físic i hem de tre­ba­llar l'aspecte psi­cològic. És la pati­na­dora amb més poten­cial físic que he tin­gut mai. De natu­ral en un salt fa tres vol­tes, difícil en una noia”, relata. Li agra­da­ria clas­si­fi­car dues pati­na­do­res per al mun­dial sènior l'any vinent, tot i que sap que serà com­pli­cat perquè suposa que Ven­tura es reti­rarà.

Exhaus­tiu, busca la pedra filo­so­fal. Perquè Gas acon­seguís salts més alts uti­litza un pro­grama de salts específic de l'NBA, per exem­ple. Diu que els ita­li­ans són els millors però que copiar-los no és la fórmula. “Han estat els pio­ners i crec que tècni­ca­ment ja els hem aga­fat. Ara hem d'idear una manera de tre­ba­llar per superar-los. No podem copiar la seva. Per això estic fent una pro­gra­mació específica amb nutri­ci­o­nis­tes del CAR de Sant Cugat i també apli­cant la psi­co­lo­gia.”

Un fet pre­mo­ni­tori és que Villar­roya va néixer el 1983, just l'any en què es va fun­dar el club, que, en pri­mera instància, va ser una secció de la Unió Espor­tiva Alde­ana i que més tard va cami­nar sol. Durant dos anys va com­pa­ti­bi­lit­zar la tasca de pati­na­dor amb les fun­ci­ons d'entre­na­dor, fins que es va ado­nar que l'omplia més fer de tècnic.

El mètode del CP L'Aldea per llui­tar con­tra la crisi han estat els resul­tats i la feina: “Fa dos anys teníem 24 quo­tes. Els resul­tats de la Júlia Ven­tura i de la Núria Gas ens han empès a obte­nir més sub­ven­ci­ons. Són hores de dedi­cació, ganes, una junta que dóna molt de suport, uns pares que també i els pati­na­dors. Hi ha molta dis­ci­plina. Hem per­dut sub­ven­ci­ons que teníem, però és cert que l'Ajun­ta­ment, quan arriba una com­pe­tició d'àmbit inter­na­ci­o­nal, fa un sobre­es­forç. El club, a més, orga­nitza dos cam­pus a l'any per acon­se­guir diners, rifes, fes­ti­vals.” Els patins i la roba per com­pe­tir repre­sen­ten un cost impor­tant: “La sort de la Núria i la Júlia és que els patins els els paguen les mar­ques per fer-ne publi­ci­tat. Uns patins bons cos­ten uns 1.000 euros i és acon­se­lla­ble can­viar-los cada dos anys. Pel que fa als ves­tits, tenim la sort de tenir una modista al club i això aba­ra­teix el cost, que és d'uns 150 o 200 euros.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)