“A Londres puc recuperar el rècord”
El kenyà Wilson Kipsang torna a ser avui el cap de cartell de la mitja marató de Granollers
La cursa vallesana li tornarà a servir de prova amb vista a assaltar la plusmarca mundial de marató a la capital britànica
Wilson Kipsang, el maratonià més fiable del moment, torna avui a la mitja de Granollers amb el propòsit de revalidar la victòria i mirar de rebaixar el registre de l'any passat (1h01:18). Immers en la preparació de la marató de Londres, l'exrecordista mundial de la distància (2h03:23) veu complicat assaltar la plusmarca del traçat vallesà (59:26 del malaguanyat Samuel Wanjiru, del 2008), tot i que acredita un registre personal de 58:59.
En la roda de premsa prèvia dels atletes d'elit, Kipsang va repassar l'actualitat atlètica i, especialment, la pròxima edició de la marató de Londres, el 26 d'abril, que a la pràctica suposarà una mena de mundial de la distància amb la participació dels autors de nou de les deu millors marques de l'any passat. A la capital britànica, s'enfrontaran per primera vegada sobre l'asfalt el mateix Kipsang i Dennis Kimetto, el seu successor en la taula de rècords (2h02:57) i que a última hora va causar baixa a Granollers per unes molèsties en un genoll. “No crec que tingui por d'enfrontar-se a mi. A més de companys d'entrenament, som bons amics, i el nostre duel a Londres serà tot un repte”, va destacar l'últim vencedor del circuit de les World Marathon Majors i l'únic que pot lluir en el seu palmarès victòries en les tres cites de més prestigi: Berlín, Londres i Nova York. Tot i que les sis últimes plusmarques universals s'han aconseguit pels carrers de Berlín, Kipsang no descarta que es pugui batre també a Londres: “El millor registre femení es va aconseguir en aquesta marató, i si la climatologia acompanya, el cartell de participants és molt bo i no renuncio a intentar recuperar el rècord.”
L'endemà que es conegués la sanció de dos anys a la maratoniana Rita Jeptoo per dopatge, Kipsang tampoc va defugir parlar d'un afer que ha afectat més de 30 corredors kenyans en les dues últimes temporades. “No penso que a Kenya hi hagi un problema real de dopatge. El percentatge, en comparació als moltíssims atletes que hi ha, és molt petit. A més, de tots aquests que han donat positiu, la gran majoria no són corredors d'elit”, va remarcar. Kipsang, policia de formació, admet, però, que les autoritats han de posar fil a l'agulla perquè no n'hi hagi més casos: “Per descomptat, ens ajudaria disposar d'un laboratori antidopatge, però la principal prioritat és posar una mica d'ordre. Hi ha molts joves que desconeixen el reglament i que no estan informats sobre quines són les substàncies prohibides. Quan van a l'hospital, per exemple, se'ls poden subministrar substàncies prohibides sense saber-ho.”
11.000 participants
Kipsang és el cap de cartell d'una prova que a les 10.50 h aplegarà 11.000 corredors a l'avinguda Sant Esteve per enfilar direcció cap a les Franqueses i la Garriga, abans d'emprendre el camí de tornada a la capital vallesana. A les 10.20 h ja hauran donat el tret de sortida als mil inscrits en el quart de marató, en què destaca la presència del campió europeu de 1.500 m, el madrileny Arturo Casado. Una de les novetats d'aquesta edició és que la prova serà emesa en directe per Vallès Oriental Televisió (VOTV) amb el suport de La Xarxa. A partir de les 13 h, en diferit, s'emetrà també per El Punt Avui Televisió.
Castillejo: “No hi arribo com altres anys, però és la mitja de Granollers”
Més enllà de l'exrecordista mundial de marató, en la mitja de Granollers hi haurà molts altres atletes d'elit. Per part catalana, destaca la tornada de Carles Castillejo a l'escenari d'un dels seus èxits més sonats, quan el 2012 va aconseguir la victòria després de superar el que aleshores era el plusmarquista mundial, el kenyà Patrick Makau. El 2013 va acabar segon, però va establir un nou rècord català de la distància (1h01:18). “Per diverses circumstàncies no arribo en el punt de forma d'altres temporades. A més, porto molta més càrrega de quilometratge, perquè estic preparant la marató de Barcelona... Però és la mitja de Granollers”, va ressaltar l'atleta de Rubí. En l'acte de presentació també hi van assistir els seus companys d'Adidas Javier Guerra, quart en l'europeu de Zuric, i Rafael Iglesias. La participació d'elit es completa amb els kenyans Robert Mbithi, Justus Kangogo, Kenneth Korir, l'etíop Sentahey Legese i l'ucraïnès Roman Romanenko. En categoria femenina, la prova es presenta com un duel entre l'etíop Embat Etea i la kenyana Ednah Kimaiyo, amb el permís de la ucraïnesa Olga Kotovska. El rècord del circuit encara el té l'etíop Gete Wami (1h10:24), des del 2005.