Una piconadora
Les federacions es reuneixen demà per aprovar un full de ruta contra les lleis espanyoles que amenacen d'ensorrar l'esport a Catalunya
Està descartada a curt termini, però a la llarga podria ser l'única solució
Les 69 federacions catalanes estan convocades demà a Barcelona per la UFEC per fixar un full de ruta contra les mesures impulsades pel govern espanyol que posen en perill la supervivència del model esportiu a Catalunya. El president de la UFEC, Gerard Esteva, descarta a curt termini convocar una vaga que aturi durant un cap de setmana tot l'esport del país, seguint l'exemple del futbol, però adverteix que aquesta mesura continua sobre la taula. El consell executiu de l'entitat es va reunir ahir per traçar les principals línies d'aquest pla, que inclourà la redacció d'un manifest amb tots els greuges i abusos comesos pel govern del PP i un calendari de mobilitzacions aprofitant que les eleccions generals de finals d'any poden canviar el mapa polític de l'Estat.
Esteva ha advertit més d'una vegada que si algunes mesures legislatives del PP no es canvien, la meitat dels clubs catalans podrien desaparèixer en dos anys. Sobre la taula hi ha l'impost de societats, les inspeccions de Treball, la llicència única, la llei contra el blanqueig de capitals, la de responsabilitat civil, la pujada de l'IVA i, fins i tot, la llei de costes. El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, dóna suport a les reivindicacions de la UFEF –sobretot les que afecten l'esport de base– i estarà al costat dels clubs si aquests decideixen fer una vaga.
Un dels principals maldecaps per als clubs és ara mateix la modificació que va fer el PP de la llei de l'impost de societats. La llei eximia de presentar l'impost aquelles entitats sense ànim de lucre (clubs o federacions) amb ingressos inferiors als 100.000 euros. Aquesta exempció s'ha anul·lat, de manera que ara tots els clubs l'han de declarar. Els clubs petits, que són la principal força del teixit esportiu del país, s'han hagut d'equiparar a les societats mercantils, un fet que l'únic que aconsegueix és incrementar les seves despeses fins a fer-los, en alguns casos, inviables.
També és sagnant la modificació de la llei de la Seguretat Social que obliga els entrenadors i monitors a cotitzar les petites ajudes que moltes vegades només serveixen per pagar el transport. El govern català i molts disputats catalans a Madrid van demanar expressament que els voluntaris que reben petites atribucions quedessin exempts de la llei, però la resposta va ser clara: “No.” En aquest sentit, la majoria absoluta del PP és un mur infranquejable. Per acabar-ho d'adobar, les inspeccions de Treball als clubs catalans i les conseqüents sancions són constants. Tibau va admetre a finals de l'any passat que alguns clubs han rebut ja sancions milionàries que posen en perill la seva viabilitat: “El 95% de les inspeccions s'estan fent a Catalunya.”
Esteva ha proposat l'aplicació dels anomenats “diners de butxaca”, un sistema que s'aplica en molts països europeus on el voluntariat té una compensació que no requereix justificació, però a Madrid ningú escolta.
Els greuges no s'acaben aquí. El setembre del 2014 es va aprovar la llicència única, que estableix l'obligatorietat de comptar amb llicència esportiva estatal per participar en les competicions catalanes. Entrarà en vigor l'1 de juliol del 2015 i obligarà les federacions catalanes a compensar econòmicament les espanyoles per uns serveis que en la majoria dels casos són inexistents.
Esteva també cita com a mesura invasiva la llei contra el blanqueig de capitals, que obligarà els petits clubs amateurs a contractar personal especialitat i a augmentar, un altre cop, les seves despeses. També ha creat un fort malestar la norma aprovada el novembre passat i que estableix l'obligatorietat d'acreditar una cobertura de riscos per responsabilitat civil en proves esportives amb una quantitat desproporcionada, que equipara els riscos dels esportistes als dels vehicles de motor.
L'IVA, al 21%
Tot això se suma a l'anul·lació, el 2012, del règim fiscal bonificat als serveis esportius prestats pels clubs i federacions. Amb el canvi, aquests serveis van passar a tributar, contra la directiva del Consell de la Unió Europea, el tipus general del 21%.
Tampoc ajuda que la llei de mecenatge, tot i les constants peticions que s'han fet des de Catalunya, no prevegi un règim especial per a les activitats esportives. La UFEC també es queixa de la llei de costes, que posa en perill 110 instal·lacions esportives afiliades a la Federació Catalana de Vela, en situació d'indefensió.
PROTAGONISTES
Wert: “No perseguim ningú”
El senador de CiU, Josep Maldonado, va preguntar precisament ahir al ministre d'Educació Cultura i Esport, José Ignacio Wert, sobre com pensa reaccionar després de les jornada de vaga que van fer algunes federacions de futbol el cap de setmana, entre elles la catalana, per protestar contra la persecució que pateixen, sobretot en l'afer de les inspeccions laborals. “El govern espanyol –va respondre Wert– no persegueix ni els clubs ni ningú, a menys que es consideri una persecució respectar les lleis que protegeixen els treballadors i que es compleixin les obligacions dels treballadors amb la Seguretat Social. Si això se'n diu perseguir, podria acceptar l'acusació”.
La plataforma aposta per la independència
La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes considera que l'esport català està sent sotmès a una sèrie d'atacs indiscriminats del govern espanyol amb un objectiu clar, segons escriu el seu president, Xavier Vinyals, en un article al web oficial de l'entitat: “Espanya no veu l'èxit de l'esport català amb admiració, sinó amb recel, i exclusivament com una font de recursos humans i econòmics.” Vinyals recorda que els èxits dels esportistes catalans amb les federacions espanyoles no repercuteixen en cap millora per als clubs del país. “Però encara fa més mal –afegeix– observar que en un moment de crisi, les institucions espanyoles optin per munyir encara més la base de l'esport, un fet que afecta especialment Catalunya pel seu gran nombre de clubs i practicants.” En vista d'aquesta situació, l'entitat aposta per aconseguir un estat propi que tingui el seu model de política esportiva.