La marató remunta el vol
Atletisme. L'organització ha capgirat la lleugera pèrdua de participants de les dues últimes edicions i diumenge més de 19.200 corredors sortiran des de l'avinguda Maria Cristina
La marató de Barcelona remunta. Els organitzadors de la prova, RPM Racing, de bracet amb l'Ajuntament, han aconseguit canviar la lleugera tendència a la baixa de les dues últimes edicions, i diumenge hi haurà més de 19.200 corredors a la línia de sortida de l'avinguda Maria Cristina, ben a prop del rècord de la cursa, els 19.711 del 2012. “És una edició especial, perquè estem superant un context econòmic complicat, i podem dir que tenim un 8% més d'inscrits que l'any passat. Estem remuntant”, va etzibar Sergi Pujalte, director general de l'àrea Outdoor d'RPM Racing.
L'increment d'inscripcions es tradueix també en l'augment de participació femenina, fins a un 17%, i de presència de corredors provinent de l'estranger, que s'eleva fins al 42% del total. Amb tot, destaquen els 8.891 catalans que abordaran els 42,195 km de la cursa.
Cristian Llorens, director esportiu de la prova, va admetre que a l'organització estan “neguitosos i impacients”: “Hem posat tots els recursos i il·lusions per tenir la millor marató de Barcelona de la història.” I va afegir: “Hem cuidat els més mínims detalls perquè tots els participants se sentin cuidats i atesos al màxim.” En aquest sentit, va destacar que s'havia millorat la qualitat i la quantitat dels serveis als corredors. Així, s'incrementen els punts d'avituallament tant de líquids com de sòlids durant el recorregut. També hi haurà servei de dutxes al quilòmetre 32,5 i al 40, a més de l'arribada, i s'ha aconseguit una major amplada del traçat en algunes avingudes conflictives.
Jaume Alguersuari, president d'RPM Racing, va recordar el trajecte recorregut des que la seva empresa es va fer càrrec d'impulsar la marató, el 2006. “Vam aconseguir el repte de situar la prova entre les quatre millors d'Europa, i al llindar dels 20.000 participants, però avui es tanca una etapa, i d'aquí a deu anys haurem arribat als 30.000 i encara estarem més amunt entre les grans maratons europees”, va vaticinar. Alguersuari va afirmar que la marató “sedueix, i per això té el suport de grans multinacionals, com ara Zurich, La Caixa i Asics”. La tinent d'Esports, Maite Fandos, va afirmar que la marató suposava una magnífica promoció de la ciutat, sobretot per l'alta participació estrangera, i va destacar l'esforç d'RPM Racing per invertir la tendència en les inscripcions de la prova.
Llorens: “Tenim el millor cartell dels últims cinc anys”
Cristian Llorens, director esportiu de la marató, va manifestar que la prova “disposa del millor cartell dels últims cinc anys”. De fet, un dels propòsits de l'etapa de rellançament de la marató és millorar la participació d'elit i, en aquest sentit, hi ha el rècord del traçat (2h07:30 de Jackson Kotut, el 2010) en el punt de mira. Els principals aspirants per rebaixar aquest registre són els kenyans Lawrence Kimayo (2h07:01) i Abraham Too (2h07:02), i els etíops Bekana Daba Tolesa (2h07:04) i Teferi Balcha (2h07:35). El propòsit és cobrir la mitja marató al voltant d'1h04 i que hi hagi competència per assolir la victòria fins al final. En un segon contingent de corredors d'elit, destaca la presència de Carles Castillejo, que torna a disputar una marató després d'un any i mig. “Després d'un calvari de lesions, sobretot vull gaudir del fet de córrer pels carrers de la ciutat”, afirma el doble campió de l'especialitat, que no amaga, però, que, si les circumstàncies l'acompanyen, pugui millorar la seva marca personal (2h10:09). En categoria femenina, destaca la participació de la kenyana Frasiah Nyambura (2h32:27), vencedora l'any passat, i el debut de l'exmarxadora María Vasco. “Estic acollonida. El canvi de marxar a córrer m'ha comportat algun problema físic. No hi arribo com voldria”, va confessar.