Laia Tutzó
Bronze en el mundial de Vela
“Posen pedres en el camí dels clubs”
Per què l'acte del dia 19?
Són moments fràgils per a molts sectors. L'esport n'és un, tot i que no és l'únic. No té sentit gravar les petites entitats sense ànim de lucre que dia a dia fan feliç molta gent, contribueixen al benestar i són un suport econòmic per a una base de joves tècnics i col·laboradors.
La unió pot ser la clau perquè des del govern de l'Estat se'ls escolti?
La unió sempre és la clau de l'èxit. Sens dubte, el fet que anem plegats dóna molt més pes als nostres arguments, sempre que l'interlocutor ens vulgui escoltar.
Està en perill un esport com és la vela?
Els clubs esportius tradicionalment han estat el cor i motor del nostre món. Afortunadament, en el sector nàutic estan sorgint joves professionals, emprenedors i petites pimes amb noves idees. Ells són un clar suport per als clubs i les associacions que han d'actualitzar les seves propostes i adequar-les a les característiques d'un mercat molt més competitiu, però també amb moltes oportunitats de créixer. Si les barreres d'entrada a l'associacionisme s'alcen, correm el risc de dividir esforços i perdre una oportunitat.
Hi haurà conseqüències per a la vela?
La llei de costes del 2013 posa en risc d'expropiació terrenys del litoral que durant molts anys han estat gestionats per clubs nàutics. Avui dia els clubs de la costa catalana s'han reconvertit i ja no són el reducte tancat i elitista de fa unes dècades, sinó entitats obertes a tots els públics que fan una clara funció de promoció social i esportiva a cada municipi.
Què n'opina, de la nova llei de professions esportives?
Va fer caure en picat les possibilitats de formació dels joves que contemplaven l'esport com un bon complement als seus estudis. Quan la formació per a monitors de vela era flexible, molts joves esportistes decidien obtenir el títol de monitor gràcies un curs que la federació dissenyava d'acord amb les seves possibilitats. La proposta de nova llei va ser molt profitosa en alguns àmbits, però va encotillar excessivament la formació de base.
Disminuirà el nombre de titulats?
Les xifres de titulats de nivell 1 han passat d'aproximadament més de 120 tècnics esportius a l'any a una mitjana de 25, i el cost de mantenir-los per part dels clubs ha pujat amb la nova reforma tributària. Tot plegat el que va posant són pedres en el camí dels clubs, cor del nostre esport de base.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.