Cardenal, en estampida
El secretari d'estat per a l'Esport espanyol acusa el govern català i la UFEC de pressionar les persones que van assistir a la protesta de divendres i de convocar un acte “que no és propi dels règims en què hi ha llibertat”
El secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, no va trigar ni 24 hores a respondre a la manifestació convocada divendres per la UFEC per denunciar els greuges de l'esport català. En declaracions a l'agència EFE, l'alt càrrec del PP va acusar l'esport català de fer un acte preelectoral: “És una pena l'ús polític de l'esport que fan alguns, perquè no és propi dels règims en què hi ha llibertat.” Tot i que va demostrar que no tenia clar qui havia convocat exactament la protesta, Cardenal va fer més acusacions, i d'alta volada: “Un acte com aquest seria creïble si els polítics que donen les subvencions no hi fossin i no haguessin pressionat la gent perquè hi anés.”
El president de la UFEC, Gerard Esteva, va reaccionar ahir mateix a les paraules de Cardenal: “Aquestes declaracions manipulen la realitat. En l'acte de divendres els polítics estaven a la quarta fila i nosaltres, que som els que vam convocar tota aquesta gent, som una entitat que viu pràcticament sense cap subvenció –el 2% del pressupost total–. S'ha de tenir molta barra per dir això.”
Cardenal també va tenir paraules, gens amables, per al paper de la UFEC, referint-se sobretot a un dels greuges denunciats, la llicència única. “El text final de la llicència única es va pactar amb la UFEC i, per tant, no s'entén que es tregui la gent al carrer quan tots aquestes coses s'han parlat amb anterioritat. Aquest rebuig no l'havien mostrat fins ara, que estem en un escenari preelectoral.” Esteva també va mostrar la seva sorpresa davant d'aquesta lectura de la situació. “Certament vam seure a negociar el text perquè era la nostra obligació, però ell sap que la nostra posició inicial i la de tot el sector esportiu sempre ha estat la de revocar aquesta llicència; i mantenim aquesta idea, encara que hagin rebaixat el contingut del text inicial.”
Esteva també va recordar al secretari d'estat que en l'acte es protestava per més coses: “Dels altres greuges no n'ha dit res, i no pot dir que no n'està al cas, perquè li hem enviat una carta en què s'exposen tots. Encara n'esperem la resposta.”
Cardenal també va enviar un missatge als diputats de CiU al Congrés de Madrid: “Són ells els que em diuen que ja no hi ha inspeccions de Treball a Catalunya.”
El pla B
Tot i que oficialment la UFEC no ha fet oficial un full de ruta per lluitar contra totes les mesures invasives que va denunciar en l'acte de divendres, sí que hi ha sobre la taula, entre altres solucions, la creació d'una llicència catalana –el carnet UFEC– que permetria als esportistes catalans amateurs i de base competir a Catalunya sense necessitat de tenir una llicència espanyola. Esteva no va voler confirmar aquest fet. “Hem enviat un paquet de mesures al govern català que permetrien alleugerar tota la situació, però encara no n'hem rebut resposta. És aviat encara per anunciar noves mesures.”
Un dels assistents a l'acte de divendres va ser el conseller de Presidència, Francesc Homs, que va ser dur a l'hora de valorar l'actuació del govern espanyol: “Hi ha menyspreu i també ganes d'acumular poder i de recentralitzar coses que funcionen.” Per Homs, per resoldre qüestions com aquesta cal que els catalans puguin decidir per ells mateixos. “La solució depèn de nosaltres, i en aquests mesos tindrem oportunitats per ser conseqüents”, va afegir Homs.
ELS PROTAGONISTES
Una treva a Barcelona
Miguel Cardenal coincidirà amb els principals càrrecs polítics i esportius catalans dimecres a Barcelona, durant la visita del comitè d'avaluació de la Ryder Cup, encarregat de valorar la candidatura del PGA Catalunya de Caldes de Malavella per a la Ryder del 2022. Tot i que són les institucions catalanes les que fan pràcticament tot l'esforç econòmic per aconseguir guanyar l'elecció, el comitè europeu valora també el suport del govern espanyol.
Inflar el pit pels grans esdeveniments
Cardenal va aprofitar la circumstància que avui precisament es decideix la candidatura per al mundial de piragüisme d'aigües braves del 2019, a la qual aspiren Sort i la Seu d'Urgell, per exhibir el seu suport a Catalunya. “Una vegada més, el govern espanyola fa costat a Catalunya i estarà al costat d'aquesta candidatura.” La federació internacional decidirà avui a Marràqueix la seu del campionat entre la candidatura dels Pirineus i la de Bratislava, la capital d'Eslovàquia. A banda de Cardenal, avui parlaran en nom de la candidatura catalana els alcaldes de la Seu d'Urgell, Albert Batalla (a la foto), i de Sort, Llàtzer Sibis; el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i el president de la federació espanyola, Juan José Román.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024