Ciclisme

Purito, 375 dies després

Ciclisme. Joaquim Rodríguez retroba a la volta del País Basc el camí del triomf responent a un dur atac del colombià Henao a La Antigua i superant-lo en l'arribada de Zumarraga

30 de març del 2014. Aquell dia, en la jornada final de la Volta a Catalunya, Joaquim Rodríguez va pujar per últim cop en un podi a recollir un trofeu de vencedor. Després d'un any i nou dies de molta lluita i uns quants disgustos, el català es va rescabalar ahir de valent amb una gran victòria en una de les etapes clau de la volta al País Basc. En una arribada que coneixia bé, a Zumarraga –hi va guanyar fa quatre anys–, el de Parets va batre en un esprint poderós els colombians Sergio Henao (Sky), que és el nou líder, i Nairo Quintana (Movistar). Tots tres tenen ara el mateix temps en la general i són els favorits a la victòria, amb permís del campió del món, Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), que va cedir només set segons.

L'etapa es va resoldre, tal com es preveia, en el segon pas al coll de La Antigua, amb 2 quilòmetres finals duríssims amb els aficionats pràcticament sobre els ciclistes, molts dels quals van haver de posar el peu a terra per arribar sans i estalvis a dalt del port. Un cop els favorits van capturar l'últim supervivent de l'escapada del dia, Lieuwe Westra (Astana), Henao va sortir disparat cap a la pancarta del port de muntanya. Rodríguez, mostrant un excel·lent estat de forma, s'hi va enganxar i Quintana, amb més esforç, també hi va arribar. Plegats van fer el ràpid i perillós descens cap a l'arribada, amb revolts tancats i tanques als carrers de Zumarraga.

Durant el descens, el català es va queixar visiblement de la manca de col·laboració dels sud-americans, però en l'arribada almenys els va poder superar amb suficiència, tot i que Henao també és un ciclista ràpid.

La batalla entre l'Sky, el Movistar i el Katuixa, els equips que ahir més van treballar, es preveu monumental ja que fins dissabte, el dia de la contrarellotge final, totes les etapes tenen ports de muntanya suficients per provocar una trencadissa. Purito, Henao i Quintana comparteixen la necessitat, a més, de guanyar més segons de diferència respecte a Kwiatkowski, tot un especialista en la lluita contra el cronòmetre.

El Katuixa, de festa

El triomf de Rodríguez es va combinar amb una altra victòria del seu company Alexander Kristoff, que ahir va ser el més ràpid en la clàssica Scheldeprijs a Flandes. El noruec ja suma 11 victòries aquest 2015 i aspira a guanyar diumenge la seva primera París-Roubaix.

3a etapa
1r. J. Rodríguez (Katuixa)
4h39:02
2n. S. Henao (Sky)
m.t.
3r. N. Quintana (Movistar)
m.t.
4t. M. Kwiatkowski (Etixx-Q.S.)
a 0:07
5è. R. Majka (Tinkoff-Saxo)
m.t.
6è. M. Scarponi (Astana)
m.t.
General
1r. S. Heano (Sky)
13h08:41
2n. J. Rodríguez (Katuixa)
m.t.
3r. N. Quintana (Movistar)
m.t.
4t. M. Kwiatkowski (Etixx-Q.S.)
a 0:07
5è. S. Sánchez (BMC)
m.t.
6è. R. Majka (Tinkoff-Saxo)
m.t.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)