Ciclisme

Parets de Valònia

Ciclisme. Joaquim Rodríguez afronta avui en la Fletxa Valona i diumenge en la Lieja-Bastogne-Lieja les seves clàssiques preferides, amb finals en els grans murs belgues

La primavera ciclista continua proporcionant aquesta setmana clàssiques d'altura, d'aquelles que enganxen els seguidors al sofà o que conviden a un pelegrinatge gairebé religiós a alguns dels santuaris de l'Europa del nord. La Fletxa Valona –avui– i la Lieja-Bastogne-Lieja –diumenge– són la resposta dels valons a la gran clàssica de Flandes, la volta que porta el mateix nom. Les característiques són diferents. Les llambordes són substituïdes pels famosos murs, parets curtes però amb percentatges violents. En aquesta situació, un dels reis del ciclisme mundial és Joaquim Rodríguez (Katuixa), vencedor a Huy el 2012 i tercer el 2010 i el 2011. El ciclista català desitja, però, amb més fervor la Lieja-Bastogne-Lieja de diumenge, que no ha guanyat mai, i que és més llarga i encara més dura.

Rodríguez, que a l'Amstel Gold Race no va entrar finalment en l'esprint dels escollits per a la victòria, sí que va poder prendre nota dels grans rivals que tindrà en les dues curses. El campió del món, Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), va ser el més veloç a Holanda, però al País Basc no va poder seguir Purito a les rampes d'Aia, un port molt semblant al mur final d'Huy. Alejandro Valverde (Movistar) també és un mestre en aquestes clàssiques, però en una rampa del 20% és inferior a Rodríguez, que també haurà de vigilar Daniel Martin (Garmin), Philippe Gilbert –vencedor el 2011– i Sergio Henao (Sky), segon fa dos anys. El Katuixa té a la recambra la bala de Dani Moreno, que el 2013 es va aprofitar de la vigilància a la qual tots els equips van sotmetre Purito per saltar del grup i endur-se el triomf.

El recorregut té una variació rellevant respecte a les últimes edicions, l'ascens al coll de Chérave, a només 5 quilòmetres de l'arribada. És un mur que s'enllaçarà amb l'última paret a Huy. En total, se n'hauran de pujar 11, deu en els últims 115 quilòmetres. El Katuixa, l'equip amb més victòries de la temporada, haurà de fer valer el seu estat de forma per mantenir el bloc de favorits agrupats fins als quilòmetres finals, on simplement s'aplicarà la llei del més fort.

Un altre al·licient d'aquesta edició és que la major part del recorregut de la clàssica es repetirà en la tercera etapa del Tour de França. Això ha fet que dos dels grans aspirants al mallot groc, Chris Froome i Nairo Quintana, també vulguin veure de quin mal hauran de morir a l'estiu.

Diumenge, a Lieja, la llista de favorits serà similar, però la duresa global és superior i la pujada final a Ans no és tan empinada com la d'avui, una dificultat afegida per als escaladors tradicionals.

ELS CANDIDATS

Kwiatkowski, Valverde i Gilbert, els principals rivals de Purito al mur de Huy

LA XIFRA

11
murs
són els que hauran d'afrontar avui els ciclistes en els 205 km de la Fletxa Valona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)