Més esport

Curses de muntanya

Una cita amb les altures

Segona prova Mission X3, aquest matí amb sortida des de Setcases i el 80% del recorregut per sobre de 2.000 metres

“Molta gent no pren consciència de la diferència de temperatures que hi pot haver”,

adverteix el director de la cursa, Gerard Freixas

Compte, que va de debò. Són 50km amb 4.000 m de desnivell positiu acumulat en la modalitat ultra i 30 en la de trail amb 2.100 D+, amb pas per Vallter 2000, el refugi de Jaume Ferrer, el cim de les Borregues, el cim Bastiments o el Roca Colom. I el 80% del recorregut és a més de 2.000 m per sobre el nivell del mar i, bastant més de la meitat, dels 2.300. És el Trail Ulldeter, la segona de les Mission X3 després de la de baixa muntanya el primer cap de setmana de maig al cap de Creus i abans de la de mitja l'últim del mes de juliol a la Pobla de Lillet, el Trail Catllaràs.

El temps

“Les prediccions generals deien que no hi haurà vent, però que la probabilitat de pluja és del 50%. En funció de com tinguéssim les notícies locals d'última hora faríem el recorregut original o l'alternatiu. Però la sensació que tenim és que farà bon dia, tot i que a la tarda hi haurà tempesta”, deia aquesta setmana Gerard Freixas, director de la cursa que organitza Klassmark i que advertia als participants: “La gent ara ja està acostumada a sortir a córrer pels massissos de baixa muntanya i va com si fos estiu: pantaló curt i màniga curta. I, allà, hi has d'anar amb màniga llarga encara.” I és que les circumstàncies poden endurir molt més un recorregut que, pel seu perfil i la seva distància, ja resulta prou exigent: “És una cursa d'alta muntanya i hem canviat el recorregut, aquest any, que és més alpí i encara va més estona per alta muntanya.” “Com a director de cursa destaco que la gent, molta, no pren consciència de la diferència de temperatures que hi pot haver entre la de baix i la de dalt. A Girona o Barcelona pots estar a 25 graus i, a 2.000, pots estar a menys tres al matí i amb una màxima de 10. I, és clar, puges al cotxe amb pantaló curt i xancles i, quan baixes del cotxe allà dalt, flipes!”, deia Freixas, que posava en valor un as que té a la màniga: “Tenim col·laboració amb l'Ski Club Camprodon i tenim gent que coneix la zona. I és gent bona, que en un moment podem canviar el recorregut.”

La perdiu blanca

El Trail Ulldeter es disputa un mes abans que fa un any, per respectar al màxim l'ecosistema del Circ d'Ulldeter. “Del 15 de juny al 15 d'agost la perdiu blanca cria i nidifica. I com que fem diverses curses, amb Medi Natural tenim bona relació, i ens van dir que quan això fos parc natural, que la previsió és que ho sigui en dos o tres anys, totes les curses que es fan en aquestes dates no tindran l'autorització”, argumentava el director de la cursa i del circuit Mission X3. I exposava la intenció de Klassmark de consolidar aquesta nova data: “Ara encara és medi ambient, però quan sigui parc natural el primer que faran és prohibir-les.”

800
corredors
de muntanya sortiran aquest matí des de Setcases entre els que faran l'Ultra de 50 km i el Trail de 30.
Els favorits
“Hi ha ambient: Jordi Gamito, que també és de Girona; Francesc Soler, que va guanyar la ronda dels Cims de 170 quilòmetres i va fer tercer a l'Ultra Pirineu; en Marc Carós, que va guanyar al cap de Creus; en Toti, en Gerard Morales...”, apuntava Gerard Freixes sobre la nòmina de favorits al triomf, que en l'edició del 2014 van compartir Toti Bes, campió del circuit Mission X3 i Luis Alberto Hernando. Tina Bes, Adrià Canimas, Roger Cases, Eugènia Miró, Xavi Llamas, Adriana Grosu, Marc Pérez, Roberto Sancho i David Coma són la resta de referents que apunta l'organització de la prova.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)