Ciclisme

Ressorgeix

Tour. Joaquim Rodríguez va ressorgir i va celebrar el segon triomf de la present edició en signar un ascens a Plateau de Bielle memorable després d'haver rodat escapat tota la jornada

Joaquim Rodríguez s'ha esculpit una figura de ciclista de primer ordre mundial pedalada a pedalada. Ahir la va modelar una mica més en l'etapa reina dels Pirineus. Es va exhibir en l'ascens final a Plateau de Beille sota una pluja intensa.Va deixar enrere dos companys de viatge perillosos com el danès Jakob Fuglsang (Astana) i el francès Romain Bardet (AG2R), també es va desfer del campió del món, el polonès Michal Kwiatkowski (Etixx), i va recórrer els últims cinc quilòmetres en solitari fins a creuar, victoriós, la meta per segon cop a la present edició, justament el dia que es complien cinc anys exactes del primer triomf a la cursa francesa.

El vallesà, malauradament alliberat de la pressió de competir per la general, va protagonitzar una jornada excel·lent. Va saber llegir la cursa i no es va despistar a l'hora d'entrar l'escapada del dia poc abans dels trenta primers quilòmetres després de la sortida de Lannemezan. Va rodar amb la tranquil·litat de tenir una etapa al sarró i va tenir sang freda en tot moment, entre els 21 companys d'aventura: Bardet, Cherel, Riblon (AG2R), Izagirre (Movistar), Chavanel i Coppel (IAM), Sicard i Coquard (Europcar), Delaplace i Brun (Bretagne), Ladagnous i Roy (FDJ), Kwiatkowski (Etixx), Durasek (Lampre), Meintjes (MTN), Navarro (Cofidis), Westra i Fuglsang (Astana), Preidler (Giant), Vanmarcke (LottoNL), Barta (Bora). Va gestionat l'esforç i va col·laborar perquè l'escapada es consolidés i tingués possibilitats d'arribar a bon port. Al Portet d'Aspet, de segona categoria, i en el Lers, de primera, no va malgastar esforços per buscar bonificacions en una classificació de la muntanya que no era prioritària. En alguns moments va saber patir per no despenjar-se, mentre el grup d'escapats anava perdent efectius per la duresa de la jornada i els efectes del ruixat que els va sorprendre. Tampoc es va precipitar quan Kwiatkowski i Vanmarcke van agafar un avantatge que va vorejar els dos minut abans de l'ascens a Plateau de Bielle. En l'últim port i ja en un grup reduït amb Bardet i Fugslang va impulsar un contraatac per reduir la diferència dels dos capdavanters i va presentar les credencials a la victòria. Va encadenar 4 atacs en els últims10 km que van acabar amb Bardet primer i Fugslang després. El camí fins a la victòria semblava etern. Fugslang es perfilava com una amenaça si era capaç d'agafar un ritme viu i no perdia el vallesà de vista. Però la realitat va ser diferent. Purito es va regular a la perfecció i va augmentar la diferència amb el danès, eliminant-lo i aplanant el camí cap a la vuitena victòria d'etapa catalana al Tour.

Froome controla

Els equips dels favorits, encapçalats per l'Sky, van beneir l'escapada i els van donar un temps prudencial per disputar-se l'etapa i ningú més alterés l'harmonia. Els companys del líder, el britànic Chris Froome, van imposar un ritme alt per controlar. Les hostilitats no es van desfermar finsa a l'ascens a Plateau de Bielle, i tots els rivals van provar el mallot groc, que es va mantenir ferm i ben protegit per Geraint Thomas i Richie Porte. Els companys d'Alberto Contador, Rafal Majka i Michal Rogers, van ser els primers de tensar la corda. El de Pinto va provar sort fugaçment a 6,5 km de la meta. Nibali també ho va intentar abans que Valverde, però ningú es va escapar de les urpes de Porte. Froome va canviar de ritme, no va fer estralls i Nairo Quintana tampoc se'n va sortir i van arribar junts a la meta.

Avui el pilot iniciarà la transició als Alps pel massís central i el final és apte per a velocistes com John Degenkolb, Michael Matthews i Peter Sagan.

11a etapa
1r. J. Rodríguez (Katuixa)
5h40:14
2n. J. Fuglsang (Astana)
a 1:12
3r. R. Bardet (AG2R)
a 1:49
4t. G. Izagirre (Movistar)
a 4:34
5è. L. Meintjes (MTN)
a 4:38
6è. J. Barta (Bora)
5:47
7è. R. Sicard (Europcar)
a 6:03
8è. M. Cherel (AG2R)
a 6:28
9è. A. Valverde (Movistar)
a 6:46
10è. C. Froome (Sky)
a 6:47
11è. N. Quintana (Movistar)
m.t.
12è. T. Pinot (FDJ)
m.t.
13è. T. van Garderen (BMC)
m.t.
14è. A. Contador (Tinkoff)
m.t.
15è. P. Rolland (Europcar)
m.t.
16è. V. Nibali (Astana)
m.t.
42è. A. Losada (Katuixa)
a 17:02
General
1r. C. Froome (Sky)
46h50:32
2n. T. van Garderen (BMC)
a 2:52
3r. N. Quintana (Movistar)
a 3:09
4t. A. Valverde (Movistar)
a 3:58
5è. G. Thomas (Sky)
a 4:03
6è. A. Contador (Tinkoff)
a 4:04
7è. R. Gesink (Lotto NL)
a 5:32
8è. T. Gallopin (Lotto Souda)
a 7:32
9è. V. Nibali (Astana)
a 7:47
10è. B. Mollema (Trek)
a 8:02
11è. W. Barguil (Giant)
a 9:43
15è. J. Rodríguez (Katuixa)
a 13:45
34è. A. Losada (Katuixa)
a 34:13
Muntanya
1r. C. Froome (Sky)
61 punts
2n. J. Rodríguez (Katuixa)
52 punts
Regularitat
1r. P. Sagan (Tinkoff)
254 punts
Joves
1r. N. Quintana (Movistar)
46h53:41
Equips
1r. Movistar
141h52:29

Cinc anys exactes de l'estrena

La casualitat va voler que la tercera victòria de Joaquim Rodríguez coincidís el mateix dia, però cinc anys després de l'estrena victoriosa a la cursa francesa. Aleshores va atacar a les dures rampes del final de Mende, on curiosament també hi ha un final d'etapa demà. Es va imposar a Contador. El triomf converteixen el de Parets en el català amb més victòries al Tour, al davant de Poblet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)