El refugi de Dibaba
La flamant recordista dels 1.500 m ha afinat el seu estat de forma a Sabadell, que torna a ser el camp base per preparar la gran cita del curs, el mundial de Pequín
El tècnic Jama Aden diu que tornaran abans dels Jocs
Genzebe Dibaba accedeix a l'estadi Josep Molins de Sabadell a 2/4 de 9 del matí. Abans, ja ha fet una tirada llarga pels vorals del riu Ripoll. A aquella hora, els companys del seu grup d'entrenament es preparen per a unes sèries a un ritme de vertigen. Dibaba estira les cames per la gespa, comenta la sessió amb el seu preparador Jama Aden, guarnit amb roba esportiva d'un groc llampant, i es posa en mans d'un dels fisioterapeutes, Danil Krumov. Aquesta escena es va viure ara fa una setmana, just el dia abans de volar cap a Mònaco, on divendres signaria una de les actuacions atlètiques més memorables dels últims temps. La flamant plusmarquista mundial dels 1.500 m (3:50.07) té establert el camp base a la capital vallesana des del mes de maig. Amb unes jornades gairebé monàstiques, dedicades a l'entrenament i al repòs, ha afinat el seu punt de forma per esmicolar una marca amb més de vint anys de vigència: els 3:50.46 de la xinesa Qu Yunxia (1993).
La ‘sabana' vallesana
Els camins que voregen el riu Ripoll i els amplis passejos del Parc Central del Vallès, entre Sabadell i Barberà, es converteixen durant els mesos de maig a setembre en circuits d'entrenament d'una important legió d'atletes africans i asiàtics de primera fila. Segur que els aficionats a córrer d'aquesta zona se'ls han trobat més d'una vegada a primera hora del matí, progressant a ritmes infernals. Aquests indrets no són idíl·lics com alguns dels paratges de la Banya d'Àfrica d'on són originaris molts d'aquests corredors, però des de fa tres anys s'han convertit en un camp base ideal per al grup que prepara l'entrenador Jama Aden durant l'estiu. Somali amb passaport britànic, coetani de José Manuel Abascal i José Luis González, Aden dirigeix un grup de més de quinze atletes, entre els quals destaquen Genzebe Dibaba i Ayanleh Souleiman. La corredora d'Etiòpia i el de Djibouti van establir el 8 de juliol a l'estadi Joan Serrahima les millors marques mundials de l'any –ara ja han estat superades– en 1.500 m (3:54.11) i 800 m (1:43.08), respectivament. Assidus a les prestigioses reunions de la Lliga del Diamant, la seva simple participació en el míting barceloní, que commemorava el centenari de la Federació Catalana d'Atletisme, va sorprendre més d'un. I encara més que tots dos s'avinguessin a mostrar una estelada després de la victòria. A diferència del que han publicat alguns mitjans, tant Dibaba com Souleiman eren perfectament conscients del simbolisme de la senyera. Era la seva manera d'agrair el bon tracte que reben del seu cercle de col·laboradors a Sabadell. “Aquí en poca distància tenim tot el que ens fa falta per entrenar-nos. Ens allotgem a l'hotel Arrahona i tenim a prop les pistes d'atletisme i bons llocs per anar a rodar, com el riu Ripoll i el Parc del Vallès. A més, a pocs quilòmetres hi ha l'aeroport de Barcelona per traslladar-nos a les reunions europees i el gran campionat internacional de cada temporada. Tot són facilitats”, explica Aden, que va ser escollit per la IAAF millor entrenador de mig fons del 2008. El tècnic va triar aquesta destinació seguint els consells del migfondista sabadellenc Miquel Quesada, a qui va conèixer l'hivern del 2013 en una estada a Addis Abeba, a Etiòpia. Aden, que ja havia fet alguna concentració a Barcelona i havia fugit de Suïssa perquè hi feia massa fred, va apostar per establir el camp base a la capital vallesana la temporada estiuenca del 2013 i ha repetit l'experiència els dos cursos següents. “Per preparar els Jocs Olímpics de Rio també vindrem aquí”, confirmava la setmana passada després de dirigir les sèries matinals a l'estadi Josep Molins.
Amb vista al mundial de Pequín, Aden té dos grans caps de cartell Dibaba i Souleiman, però també té moltes esperances en el jove de 18 anys Abdelaman Haroui, que competeix per Qatar i aquest curs ja ha estat capaç d'establir un nou rècord asiàtic de 400 m amb 44.27. “Pot donar una sorpresa”, vaticina el guru de Somàlia. Amb un físic privilegiat, Haroui, que no para de fer broma tot i l'exigència dels entrenaments, va practicar el kick-boxing fins als 15 anys i amb un parell de temporades ha estat capaç de situar-se entre els primers del rànquing mundial de la volta a la pista. Harui és el més ràpid del grup, on hi corredors de 800, 1.500, 5.000 i 3.000 m obstacles. Tot i que la majoria són originaris de la Banya d'Àfrica, el grup d'entrenament d'Aden és molt variat amb atletes d'Etiòpia, Djibouti, Qatar, els Emirats Àrabs, altres que corren per Suècia i aquest curs s'hi ha afegit, fins i tot, el català Jordi Torrents, una de les perles del mig fons de la JA Sabadell. Més enllà dels grans registres aconseguits en el míting de Barcelona, a alguns d'aquests migfondistes també se'ls va poder veure dissabte en la reunió de Mataró i a mitjan agost –el 13 o el 14– competiran en un control a Granollers.
Fins ara, Genzebe Dibaba era més coneguda per les seves gestes en pista coberta que no pas a l'aire lliure, però aquest hivern va decidir apostar clarament per la campanya estiuenca. “Pensant en el mundial de Pequín, vam treballar molt més la resistència i amb més intensitat. Ja tinc una velocitat natural i, per tant, no l'he de treballar tant. Ara crec que puc córrer més ràpid del que em pensava”, va admetre Genzebe després de la plusmarca aconseguida a Montecarlo. Un altre dels secrets de la petita de la nissaga Dibaba són els entrenaments amb nois: “No tinc companyes que puguin resistir el meu ritme i per això em va bé fer les sèries amb Souleiman i Balla, perquè m'empenyen a córrer més ràpid.” Amb els últims registres aconseguits en 1.500 i 5.000 m, Genzebe sembla decidida a lluitar pel doblet a Pequín i no descarta atacar més rècords mundials en altres distàncies, com el 800 m, després del campionat del món.
L'estada del grup d'entrenament de Jama Aden a Sabadell s'allargarà fins a mitjan setembre, un cop acabi la Lliga de Diamant. Tot i l'exigència dels entrenaments, de tant en tant el grup de corredors fa alguna escapada turística a Barcelona. Amb tot, el que més il·lusió els faria, tant a Dibaba com a Souleiman, és assistir a algun partit al Camp Nou del Barça, del qual es consideren fervents seguidors.