Ciclisme

La roda de Xavi Florencio

Ciclisme. Purito Rodríguez aspira a convertir-se en el segon català que s'endú la clàssica de Sant Sebastià seguint les passes del seu actual director

El ciclista de Parets del Vallès Joaquim Rodríguez (Katuixa) lluitarà avui per convertir-se en el segon català de la història que s'adjudica la Clàssica de Sant Sebastià en la 35a edició de la cursa que es va iniciar el 1981 amb el triomf de Marino Lejarreta. Tercer l'any passat i amb el vigent campió Alejandro Valverde (Movistar) –líder de l'UCI World Tour– com a principal rival, el català mirarà d'emmirallar-se en el seu director esportiu, Xavier Florencio, campió el 2006 contra tot pronòstic consumant el triomf més important de la seva carrera en un esprint de 51 corredors en el qual es va imposar a Stefano Garzelli i Andrei Kaixetxkhin.

Florencio (Mont-roig del Camp, 1979) es va retirar per una lesió en un genoll el 2013 quan compartia equip precisament amb el seu amic Purito, i després es va quedar a la formació en qualitat de director esportiu. El de Parets del Vallès arriba en un bon moment a la cursa després d'haver-se adjudicat dues etapes del Tour de França i espera rendibilitzar l'efervescència i l'experiència tant seva com de Florencio.

El Katuixa posarà al servei de Purito Rodríguez Pavel Kotxetkov, Daniel Moreno, Tiago Machado, Igor Silin, Simon Spilak, Iuri Trofimov i Ángel Vicioso, mentre que els ciclistes que ajudaran Valverde a coronar-se campió al Movistar seran Jesús Herrada, José Joaquín Rojas, Winner Anacona, Javier Moreno, Rory Sutherland, Giovanni Visconti i Rubén Fernández. La lluita, doncs, està servida, tot i que tampoc no es poden descartar corredors com ara Rui Costa, Philippe Gilbert i Romain Bardet, als quals el traçat els és propici. Enguany, els ciclistes dels dinou equips hauran de completar un recorregut de 219 quilòmetres amb sortida i arribada al Boulevard, a Sant Sebastià, molt similar al de l'any passat. Els ciclistes hauran de superar l'Alt d'Iturburu –primera categoria–, dues ascensions a Jaizkibel –primera categoria– i dues més a Arkale –segona categoria–. La cirereta serà l'ascensió en el quilòmetre 211 al Bordako Tontorra, que va decidir la cursa l'any passat i que podria ser clau tot i ser de segona categoria per les rampes de més del 20% de desnivell i perquè la carretera és sinuosa, molt estreta i farcida d'aficionats.

Coll, el pioner al podi basc

A banda del triomf de Xavi Florencio quan militava a les files del Bouygues Telecom i del tercer lloc de Purito el 2014, un altre català, Antoni Coll (Sabadell 1959), va ser el pioner pel que fa a podis a Sant Sebastià quan va obtenir el segon lloc el 1983 en la tercera edició de la cursa. El ciclista de Sabadell va entrar rere el belga Claude Criquelion i el tercer lloc el va aconseguir l'alemany Raimund Dietzen. Coll va ser professional entre el 1979 i el 1989, i va guanyar una etapa de la Volta a Catalunya el 1983 i dues de la Vuelta a Espanya el 1982 i el 1984. També es va endur la general de la Volta a Aragó el 1981 i va ser tercer en el campionat d'Espanya de ruta del 1983.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)