Ciclisme

Sensacions

Vuelta. L'holandès Dumoulin obté etapa i lideratge i es guanya el respecte; el britànic Froome demostra que el doblet és possible, i a Purito se li escapa el triomf, però és segon en la general

L'holandès Tom Dumoulin (Giant) i el britànic Chris Froome (Sky) van eclipsar el català Joaquim Rodríguez (Katuixa) als Cims del Sol i el van privar d'una victòria estudiada i buscada, per a la qual els seus companys del Katuixa havien treballat amb duresa al llarg de la novena etapa. Tanmateix, la tercera posició va permetre al de Parets del Vallès escalar fins a la segona posició de la general, que ahir va veure un canvi de líder. El colombià Esteban Chaves (Orica) es va fondre en els dos darrers quilòmetres i va cedir el mallot vermell a Dumoulin, que va completar un dia rodó i avantatja de 57 segons Purito i té la resta de favorits a un minut i vint segons.

Els quatre quilòmetres d'ascens a l'alt de Puig Llorença, amb rampes de fins al 19%, van prendre la temperatura als candidats a la general de la Vuelta, tal com es preveia. El Katuixa havia deixat clar al llarg del dia l'objectiu, sacrificant-se per atrapar els escapats que es van resistir fins al primer tram del port final. Els candidats a la victòria van arribar plegats i no van tardar a esbatussar-se. L'espanyol Alejandro Valverde (Movistar), malgrat el dolor a la clavícula esquerra per culpa d'una caiguda, va destapar la capsa dels trons. A continuació, els colombians Nairo Quintana (Movistar) i Chaves, juntament amb Purito, van obrir una primera escletxa, poc important, però que va deixar enrere Froome en primera instància. Quintana va llançar una segona ofensiva, que va continuar madurant el grup capdavanter. Dumoulin i el portuguès Jose Gonçalves (Caja Rural) van aprofitar una minitreva per avançar-se, mentre el pacient britànic Froome connectava. El duet Dumoulin-Gonçalves va obrir forat i el líder de l'Sky sorprenia amb un atac que tan sols va poder respondre Purito. Ja al capdavant de la cursa, el de Parets va accelerar, però se li va acabar el gas en els últims 300 metres i aleshores semblava que Froome seria el vencedor. Però un no escalador nat com Dumoulin encara va tenir forces per firmar el doble cop: etapa i general. En espera de la selecció definitiva de dimecres a Andorra, ahir va quedar clar que el doblet de Froome és possible i que Purito està en condicions si agafa un avantatge suficient per afrontar la contrarellotge de Burgos de la dissetena etapa. A Dumoulin, si supera la muntanya, també se l'ha de tenir en compte, ja que pot recuperar en la crono final. Quintana, òbviament, no ha perdut pistonada, però el Movistar hauria de deixar de jugar amb dues cartes si no es vol quedar sense la gran recompensa de nou.

9a etapa
1r. T. Dumoulin (Giant)
4:09.55
2n. C. Froome (Sky)
a 0:02
3r. J. Rodríguez (Katuixa)
a 0:05
4t. F. Aru (Astana)
a 0:16
5è. R. Majka (Tinkoff)
a 0:18
6è. N. Quintana (Movistar)
a 0.20
7è. A. Valverde (Movistar)
m.t.
General
1r. T. Dumoulin (Giant)
35h22:13
2n. J. Rodríguez (Katuixa)
a 0:57
3r. E. Chaves (Orica)
a 0:59
4t. N. Roche (Sky)
a 1:07
5è. A. Valverde (Movistar)
a 1:09
6è. F. Aru (Astana)
a 1:13

Sagan plega; Boeckmans, en coma induït

L'eslovac Peter Sagan (Tinkoff), una de les principals atraccions de la Vuelta 2015 i un dels ciclistes més carismàtics del pilot, va decidir abandonar la competició per recuperar-se de les ferides que va patir quan dissabte el va atropellar una moto de l'organització. El ciclista liderava la classificació de la regularitat i havia guanyat una etapa. Tristan Hoffman, director de l'equip, va considerar que “no pot continuar a la cursa amb les lesions que va patir i tornarà a casa al més aviat possible”. Sagan pateix ferides i cremades de primer i segon grau al costat esquerre del seu cos, des del maluc fins a la cama. A més, té una contusió a l'avantbraç esquerre amb un hematoma intramuscular. El seu proper objectiu és preparar-se per al mundial de Richmond. Respecte a l'accident, Hoffman va es va mostrar incrèdul: “És difícil d'explicar com una moto pot atropellar Sagan a 8 km de Múrcia. Cada vegada hi ha més motos a la cursa i la seguretat ha de ser el primer. És injust que multessin Sagan, no va pegar a ningú, era l'adrenalina de després de caure.” Sagan va piular: “Espero que amb el que ha passat n'hi hagi prou per començar a fer les coses diferent.”

D'altra banda, el belga Kris Boeckmans (Lotto), el més malparat de la caiguda massiva de dissabte, amb un traumatisme sever al crani i a la cara i la fractura de tres costelles, es manté estable i avui li podrien retirar el coma induït.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)