Desmuntant Cardenal
Política esportiva. Gerard Esteva, Xavier Vinyals i Ivan Tibau neguen els atacs del president del CSD, posen en valor el potencial de l'esport català i destaquen els beneficis de la independència
L'ofensiva del govern espanyol contra el procés independentista també ha tingut aquesta setmana el focus en el món de l'esport amb la presència del president del Consell Superior d'Esport (CSD), Miguel Cardenal, que repartia subvencions i premis per Barcelona alhora que llançava amenaces i crítiques a la política esportiva de la Generalitat. Més enllà de posar en valor el potencial de l'esport català, ahir la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i la Secretaria General de l'Esport van convocar un acte per desmentir moltes de les acusacions de Cardenal.
Desmentiments
El president de la UFEC, Gerard Esteva, va recordar al president del CSD que “només el 4,09% del pressupost de la UFEC [900.000 euros d'un total de 22 milions] corresponen a subvencions del Consell Català de l'Esport”. Esteva també va negar que la UFEC hagi finançat la campanya Guanyarem i, en aquest sentit, va demanar a Cardenal que fes “menys declaracions i destinés més inversions a Catalunya [és de només 2,7 milions d'un pressupost de 150]”. El president de la UFEC va recordar l'acte del 19 de març a l'Estació del Nord, on tot l'esport català va mostrar una simbòlica targeta vermella a les polítiques del govern espanyol en l'àmbit esportiu. Segons Esteva, en l'important llista de greuges –la llicència única, el 21% d'IVA, la figura del pocket money, la llei de mecenatge, l'exempció sobre l'impost de societats, entre d'altres– no s'havia fet cap pas endavant.
Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions, va negar que en la campanya Guanyarem hi hagués hagut cap mena de manipulació: “Els més de 600 esportistes que hi han participat sabien que era un gest en favor de l'esport català, conscients que hi tenien més a perdre que a guanyar.” Al contrari, Vinyals va llegir els missatges d'alguns dels esportistes que hi haurien volgut participar i que són favorables a la independència, però que no van fer el pas per por de represàlies quan falta un any per als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. D'altra banda, el president de la plataforma va recordar que l'impacte econòmic en l'esport del país en cas d'independència suposaria un benefici de 176,2 milions d'euros, segons l'estudi elaborat pel professor Modest Guinjoan. Així mateix, va destacar, a tall d'exemple, que en l'últim Eurobàsquet, la meitat dels 24 participants eren dels considerats països nous. Pel que fa a la continuïtat dels clubs catalans en les lligues espanyoles, Vinyals va comentar: “En un període transitori, s'hauria de resoldre cas a cas. El Barça i l'Espanyol ja han manifestat la seva voluntat de continuar en la lliga espanyola, però en alguns esports, com el waterpolo o l'hoquei sobre patins, per exemple, potser serien els clubs espanyols que estarien interessats a jugar en una lliga catalana.”
En campanya
El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, va criticar que Miguel Cardenal vingués “a Catalunya com si fos un salvador, en plena campanya electoral, i volgués resoldre en tres dies el que no havia fet en quatre anys”. En contraposició, el secretari general va lamentar les polítiques estatals que estaven posant en perill la viabilitat de moltíssims clubs esportius del país. I va sentenciar: “Si amb els pocs recursos que tenim ja representem un 40% de les delegacions estatals en Jocs i mundials, amb unes eines adequades la millora seria evident.”
LES REACCIONS
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024