Muntanyós i català
Ciclisme. El Tour presenta un perfil propici per a escaladors, que hauran de superar una crono i una cronoescalada. La novena etapa sortirà de Vielha i acabarà a Andorra via la Seu d'Urgell
Les carreteres catalanes seran testimoni d'una de les etapes importants del Tour 2016, que es va presentar ahir al Palau de Congressos de París i que va descobrir un recorregut amb presència decisiva de la muntanya i dues etapes cronometrades, una de 37 km no plana del tot i la segona una cronometrada de 17 km. A més, centenars de milions d'espectadors contemplaran un petit bocí del país a través dels més de 190 canals que retransmeten un dels esdeveniments esportius amb més audiència.
Catalunya rebrà l'espectacular comitiva que acompanya el Tour de França en la tercera jornada dels Pirineus. El diumenge 10 de juliol Vielha donarà el tret de sortida a la novena etapa, en la qual el pilot haurà d'ascendir el port de la Bonaigua i el del Cantó abans d'endinsar-se a Andorra per superar la Comella, el Beixalís i trobar la meta a Arcalís, un dels sostres de la propera edició de la prova francesa, amb 2.240 metres. En total, els ciclistes recorreran uns 130 km per vies catalanes, trepitjant sòl de la Val d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell i travessant poblacions com ara la Guingueta d'Àneu, Sort i la Seu d'Urgell. El Tour tornarà a Catalunya set anys després i per setena vegada. El 1957 es va estrenar amb tres etapes, el 1965, el 1968 i el 1974 amb dues i el 2007 amb una. El darrer precedent va ser el 2009 amb dues jornades intenses: Girona-Barcelona i Barcelona-Andorra.
El dia abans de l'etapa catalana i en la jornada pirinenca el pilot haurà afrontat una jornada exigent amb el Tormalet, l'Hourquette d'Ancizan, Val Louron-Azet i el Peyresourde. A Andorra tindran un dia de descans abans de les dues setmanes decisives, en les quals es trobaran amb el mont Ventor, la crono individual i les quatre últimes etapes alpines, amb ports durs, i la cronoescalada.
El català Joaquim Rodríguez encara no ha revelat les intencions amb vista al 2016, però sembla que el perfil del Tour l'afavoreix perquè signi bones actuacions. Ahir, es va limitar a exclamar: “Guauuu!! Bonaigua, Cantó, Comella, Beixalís i Arcalís”, via Twitter.
LES REACCIONS
Froome, un nen amb sabates noves
Encara no és oficial, però a la xarxa ja es va filtrar ahir que Chris Froome seria el guanyador del prestigiós guardó Bicicleta d'Or, que concedeix la revista francesa Vélo. El triomf en el Tour va ser definitiu. Ahir, en parlar de l'edició del 2016, el britànic no amagava certa satisfacció: “El que més m'agrada és que no es decidirà en una etapa. Caldrà estar bé en les contrarellotges, a les muntanyes, en els descensos i en la resta de les jornades. És un desafiament en tota regla.” Froome va admetre que haurà de treballar particularment els descensos, un terreny delicat per al ciclista de l'Sky. Froome va donar també una rellevància especial a l'arribada al mont Ventor, on el 2013 no tan sols va guanyar, sinó que va començar a sentenciar el seu triomf.