Més esport

GERARD FIGUERAS

SECRETARI GENERAL DE L'ESPORT

“Lluitaré per tenir més recursos”

El nou secretari general admet que treballarà per enfortir el sector actual mentre prepara en disset mesos les lleis esportives d'un futur estat independent

Hem d'observar
què passa en altres països del món i tenir-ho tot a punt per quan siguem independents
En els Jocs de Londres del 2008 es va veure que el grau de dependència que té Espanya de l'esport català és molt alt
No tinc esperances que amb un canvi
de govern a Madrid canviï alguna cosa, però hi mantindré una actitud cordial

El nou secre­tari Gene­ral de l'Esport, Gerard Figue­ras (Vila­nova i la Geltrú, 1982), va visi­tar pocs dies després del seu nome­na­ment la redacció de L'Espor­tiu per començar a expo­sar les línies mes­tres d'un man­dat excep­ci­o­nal, el de la prein­de­pendència.

Què sig­ni­fica haver estat desig­nat per ocu­par un càrrec d'aquesta rellevància?
És un reco­nei­xe­ment a la feina feta tant en l'àmbit del ser­vei públic i de la política en gene­ral, com a la feina feta en la JNC i aquests últims anys al cos­tat d'Ivan Tibau al Con­sell Català. D'altra banda, és una opor­tu­ni­tat per estar al cap­da­vant de l'esport del meu país en uns moments tan sin­gu­lars com els que vivim i que penso que no es tor­na­ran a repe­tir. Això té ris­cos. És evi­dent que tenim poc temps i hem d'ali­near mol­tes peces, però ho afron­tem amb con­fiança.
En ple procés de des­con­nexió, qui­nes línies s'ha mar­cat?
En divuit o pot­ser dis­set mesos hem de fer dues fei­nes en paral·lel. En l'esport tenim un marc legal regu­lat i dins d'aques­tes regles del joc hem d'enfor­tir el nos­tre esport. Què vol dir això? Doncs que hem d'estar al cos­tat dels 17.000 clubs que hi ha al país, dels con­sells espor­tius, de les fede­ra­ci­ons i dels espor­tis­tes. En paral·lel, sabem que l'esport no pot que­dar al marge del procés naci­o­nal. Hem de cons­truir la pro­posta d'estruc­tura d'estat que posa­rem al ser­vei de l'esport català per si d'aquí a dis­set mesos el poble de Cata­lu­nya diu que sí i ens inde­pen­dit­zem. Tre­ba­llem en dues velo­ci­tats, una per reforçar el que estem fent i l'altra per obser­var què passa en altres països del món i tenir-ho tot a punt per quan es digui que sí a la inde­pendència.
Després d'uns quants anys d'aus­te­ri­tat forçada hi ha l'expec­ta­tiva de tenir més recur­sos?
L'objec­tiu és acon­se­guir-los i ho he d'inten­tar per la via dels pres­su­pos­tos públics fent enten­dre que gene­rar més recur­sos per a l'esport és posi­tiu per a la ciu­ta­da­nia, però també he de cer­car recur­sos per altres vies. Dit això, ningú ha de pen­sar que tor­na­rem als nivells del 2007, de l'època de bonança.
Que un mili­tant de CDC hagi de nego­ciar amb un mili­tant d'ERC –Oriol Jun­que­ras– les noves par­ti­des com­pli­carà les coses?
No. Aquest és un govern tan plu­ral que el nos­tre diàleg ens enfor­teix a tots. Des d'un punt de vista de bene­fici per al país, des­ti­nar recur­sos a l'esport vol dir estal­viar-ne en sani­tat, edu­cació i infra­es­truc­tu­res.
Aquest dis­curs no ha aca­bat de calar els últims anys. Per què?
És cert. Una de les fei­nes que tenim és fer peda­go­gia en l'esfera pública i fer enten­dre que ani­rem més bé si som un país salu­da­ble, si hi ha més gent que fa una hora d'esport al dia i ha d'anar menys al metge, és més feliç... Un dels grans objec­tius que ens vam mar­car com a país en el recent Congrés de l'Esport Català va ser posar fi al seden­ta­risme. Hau­rem de picar pedra perquè tot­hom ho enten­gui encara que sigui en només dis­set mesos.
La UFEC va pre­sen­tar l'any pas­sat el seu pla de futur per a l'esport català en què es dóna menys relleu al govern. Com ho veu?
És bo que tots els actors que con­for­men el sec­tor espor­tiu expres­sin les seves idees. M'interessa que hi hagi fede­ra­ci­ons for­tes, però també un govern fort, que no vol dir un govern inter­ven­ci­o­nista, sinó un govern que té molt clares qui­nes són les seves fun­ci­ons. Hi ha una línia ver­me­lla que hem de pro­cu­rar no tra­ves­sar, que és que la política l'ha de fer el govern. Si ens ente­nem des d'aquest punt de vista, penso que hi haurà una bona entesa. La nos­tra posició és clara. L'esport és una política pública molt impor­tant. No hi ha cap altre àmbit que tin­gui la capa­ci­tat de trans­for­mació social que té l'esport. Par­tint d'aquesta base, el que convé és veure com defi­nim un nou model. A Cata­lu­nya el que ens ha anat bé són els con­certs, que en l'esport ja s'estan apli­cant. La política espor­tiva no la podem fer sols, sinó que ani­rem de bra­cet del sec­tor. I de fet ja n'he par­lat amb els pre­si­dents de la Unió de Con­sells Espor­tius, de la UFEC i de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons.
I a Madrid també cal anar-hi si estem a punt de dir-los adéu?
De moment, hem d'accep­tar el marc que tenim. Diven­dres em vaig reu­nir amb el pre­si­dent del CSD, Miguel Car­de­nal, a Madrid. Amb Ivan Tibau vaig apren­dre que en les rela­ci­ons sem­pre ha de pre­val­dre la cor­di­a­li­tat. Som en un any olímpic i això vol dir que hi ha espor­tis­tes espa­nyols que uti­lit­zen ins­tal·laci­ons nos­tres, com el CAR de Sant Cugat, i que hi ha espor­tis­tes cata­lans que han de for­mar part dels equips olímpics que ani­ran a Rio amb les dele­ga­ci­ons esta­tals. El que toca ara és no alte­rar els espor­tis­tes d'una banda i de l'altra. Però per la nos­tra part la volun­tat de diàleg i de res­pecte ins­ti­tu­ci­o­nal con­ti­nua intacta. Més enllà de tots els greu­ges que tenim a la taula per resol­dre, hem de sig­nar el con­veni del CAR per al 2016, però les dues parts som cons­ci­ents que per resol­dre alguna cosa hem de veure com queda l'esce­nari polític.
Espa­nya és depen­dent de Cata­lu­nya en l'esport?
Les dades ho con­fir­men. A Lon­dres, dels 282 espor­tis­tes espa­nyols, 89 eren cata­lans i 8 de les 17 meda­lles espa­nyo­les es van acon­se­guir amb apor­tació cata­lana. Ells són els pri­mers interes­sats que els espor­tis­tes cata­lans esti­guin ben inte­grats als seus equips. Veu­rem a Tòquio 2020 si això ha can­viat.
Tibau defen­sava des del prin­cipi que sense inde­pendència no hi hau­ria selec­ci­ons naci­o­nals. El temps li ha donat la raó?
Sí, però no hem renun­ciat mai a la repre­sen­tació de Cata­lu­nya al món, ja sigui amb les 21 fede­ra­ci­ons reco­ne­gu­des o aju­dant a clubs i espor­tis­tes a por­tar el nom de Cata­lu­nya al món. Hi ha altres fede­ra­ci­ons interes­sa­des a ser reco­ne­gu­des i en par­la­rem, però l'objec­tiu ara tots sabem quin és: acom­pa­nyar les 71 fede­ra­ci­ons cata­la­nes en el procés d'inte­gració defi­ni­tiva a les seves res­pec­ti­ves fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals l'endemà mateix de la inde­pendència.
Temen que Bar­ce­lona faci un pas enrere en la política d'aco­llir grans esde­ve­ni­ments espor­tius després de la renúncia als Jocs d'hivern.
Fa mig any que l'equip de govern ha ater­rat i se'ls ha de donar més temps. La comis­si­o­nada d'Esports, Marta Car­ranza, té molt clar que Bar­ce­lona ha de ser una gran capi­tal per a esde­ve­ni­ments espor­tius. Amb el temps veu­rem algun gest que ens ho demos­trarà. Els Roller Games s'han ajor­nat dos anys (2019), però s'aca­ba­ran fent i nosal­tres man­te­nim que la can­di­da­tura olímpica Bar­ce­lona-Piri­neus és una molt bona opor­tu­ni­tat per al ter­ri­tori.
Han reduït a la mei­tat la sub­venció al Cir­cuit de Cata­lu­nya. Pot­ser el seu model espor­tiu és real­ment dife­rent.
És evi­dent que hi ha una pri­o­rit­zació de recur­sos dife­rents, però no he obser­vat acti­tuds hos­tils envers l'esport. Res­pecte al Cir­cuit, és evi­dent que és una situ­ació com­pli­cada, perquè és una ins­tal·lació defi­citària que té uns cos­tos de man­te­ni­ment molt cars. La nos­tra feina i la del Cir­cuit serà com­pen­sar l'apor­tació infe­rior de l'Ajun­ta­ment amb altres recur­sos. Com a país no ens podem per­me­tre el luxe de renun­ciar al Cir­cuit, així sí que ho tinc clar.
Quan una comissió anti­violència actua con­tra el Barça per una xiu­lada al Camp Nou, què ha de fer el govern?
Actuar amb sen­tit comú i defen­sar la lli­ber­tat d'expressió, també als esta­dis de fut­bol i fer-ho amb totes les eines de què dis­po­sem i al cos­tat del club.
La sanció de la UEFA per les este­la­des és una sanció política?
Si el moment del país no fos el que és, això no hau­ria pas­sat. És la meva opinió.
Últi­ma­ment hi ha hagut petits casos de cata­la­nofòbia en l'esport menys mediàtic, com en l'atle­tisme o el tir amb arc. Això és perillós?
L'esport no queda al marge de l'hos­ti­li­tat que genera en alguns àmbits de l'Estat tot allò que repre­senta Cata­lu­nya, però no és una cosa majo­ritària.
Un canvi de govern a Espa­nya pot can­viar tot això?
No tinc espe­rança que canviï cap acti­tud de ningú; però neces­sito donar l'opor­tu­ni­tat als meus inter­lo­cu­tors per seure amb ells i plan­te­jar-nos els temes que durant uns mesos tin­drem en comú. Seré cor­dial amb les for­mes, però radi­cal en els plan­te­ja­ments. Recla­maré can­vis en allò que ens fa mal i dei­xaré clar que anem cap a un futur dife­rent.
En l'esport també s'ha de com­ba­tre el dis­curs de la por?
Nosal­tres tenim un estudi metòdic i científic que ens diu que un dels àmbits en què ens ani­ria molt bé la inde­pendència és
l'espor­tiu. Qui vul­gui posar això en dubte, que pre­senti altres
estu­dis.
Encara li fan la pre­gunta d'on jugarà el Barça si som inde­pen­dent?
Cada vegada menys, tot­hom té clar que el Barça jugarà on vul­gui. Si som un estat inde­pen­dent el que compta és que serem un país nor­mal i també olímpic.
I que l'Espa­nyol tin­gui capi­tal xinès és un pro­blema?
És una bona notícia perquè ha solu­ci­o­nat la seva situ­ació econòmica i ara és un club més
esta­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)