Més esport

Un planeta als peus de Girona

Joan Cardona i l'expedició Pirineu de Girona-Everest aconseguien avui fa deu anys trepitjar el cim més alt de la Terra

Els alpinistes expliquen per a aquest diari com van viure una ascensió històrica per a les comarques gironines

Ens vam quedar amb la tranquil·litat que Girona ja té l'Everest. Va costar moltíssim poder muntar l'expedició
Costa que en una expedició quadri tot, que t'hi trobis bé, que tothom tingui bona relació amb tothom
En dos dies en Joan va fer el que tothom fa en tres. Es va picar 35 hores seguides amb només tres hores de descans
Qui pensi que no té mèrit una ascensió d'aquestes característiques, que hi vagi, que la faci i que ho expliqui

Joan Car­dona es va con­ver­tir avui fa deu anys, cap a les 5 de la mati­nada, hora cata­lana, en el pri­mer i encara únic alpi­nista gironí que ha tre­pit­jat el punt més alt del pla­neta, l'Eve­rest (8.848 m). L'hila­ri­enc for­mava part de l'expe­dició Piri­neu de Girona-Eve­rest, jun­ta­ment amb Jordi Ser­vosa, Jordi Canyi­gue­ral, Rafel Fuen­tes, Arnau Julià i Lluís Julià. Ser­vosa acom­pa­nyava Car­dona en l'atac al cim per l'aresta nord-est, al Tibet, però va haver de recu­lar a uns 8.300 m pels dolors a causa d'una luxació a l'espat­lla. L'expe­dició es va plan­te­jar un segon atac, aquest cop sense l'ús d'oxi­gen, però ja no es va obrir cap altra fines­tra de bon temps que ho fes pos­si­ble. Qua­tre dels sis expe­di­ci­o­na­ris –Arnau Julià i Jordi Canyi­gue­ral no van poder ser a la tro­bada– recor­den per a L'Espor­tiu aque­lla ascensió.

El deute pen­dent

Lluís Julià.
Per a l'alpi­nisme gironí, l'Eve­rest era l'assig­na­tura pen­dent. Ens vam que­dar amb la tran­quil·litat que Girona ja té l'Eve­rest. Va cos­tar moltíssim poder mun­tar l'expe­dició. Van ser dos anys de pre­pa­ra­tius. Es volia fer el 2005 i no vam acon­se­guir tots els diners, però sí una part impor­tant. No vam clau­di­car i vam con­ti­nuar llui­tant per anar-hi. Va ser una tasca fei­xuga de veri­tat. Sem­pre dic que vam fer dos cims: un, acon­se­guir els diners, i l'altre, pujar l'Eve­rest.
Joan Car­dona.
Va ser una expe­dició diver­tida, molt agra­da­ble. No hi va haver incidències. Ens ho vam pas­sar bé. Sobre­tot això. Si no, no estaríem aquí al cap de deu anys. Costa que en una expe­dició qua­dri tot, que t'hi tro­bis bé, que tot­hom tin­gui bona relació amb tot­hom.

El cim

Car­dona.
Va ser molt ben parit. Vam fer un atac ràpid i fàcil. Va sor­tir bé. Vam sor­tir del coll Nord, a 7.000 m, i vam esca­lar fins a 8.100 m, on vam des­can­sar dues o tres hores abans de l'atac final al cim. A en Jordi [Ser­vosa] li va sor­tir l'espat­lla de lloc, l'hi vaig posar bé, però va haver de recu­lar pel dolor.
Rafel Fuen­tes.
Si haguéssim por­tat més acli­ma­tació el plan­te­ja­ment hau­ria estat dife­rent, hauríem fet com tot­hom. Estadísti­ca­ment, la fines­tra de bon temps es va obrir una set­mana abans de l'habi­tual. El nor­mal és fer cim una set­mana més tard, però vam pren­dre la decisió d'apro­fi­tar la fines­tra perquè no saps mai si n'hi tor­narà a haver una altra.
Julià.
No teníem mun­tada l'estruc­tura. Però vam dir de pujar. “Qui peti que giri.” En Canyi i l'Arnau tenien pro­ble­mes d'acli­ma­tació. En Joan i en Jordi van tirar com si fos­sin motos. I en Rafel i jo anàvem amb l'horari nor­mal, i a 7.600 m no ens sor­tien els càlculs. Hauríem arri­bat a l'últim camp a l'hora de sor­tir, sense des­cans. Vam girar cua.
Jordi Ser­vosa.
No teníem mun­tat gai­rebé res, només el camp 1. Per això vam haver de fer una estratègia estra­nya. Tot­hom mun­tava camps on se solen posar. Nosal­tres en comp­tes de dos en vam mun­tar un entre­mig. No hi havia més remei. Només podíem mun­tar un cam­pa­ment a 8.100 m [l'últim camp es munta més amunt].
Julià.
Sem­pre dic que en Joan va fer una gesta. En dos dies va fer el que tot­hom fa en tres. Es va picar 35 hores con­se­cu­ti­ves d'acti­vi­tat amb només tres hores de des­cans. Això, aquí baix, ja és difícil. Ima­gina't, doncs, a 8.000 m, amb fred. Tot­hom que fa cim intenta arri­bar al camp 2 [7.600 m] per sor­tir de la cone­guda com a zona de la mort [per sobre dels 8.000 m]. I, hòstia!, eren 2/4 de vuit del ves­pre, s'obre la porta de la tenda del camp base avançat [6.500 m] i entra en Joan. Ningú no s'espe­rava que baixés tan ràpid. Hi havia gent que venia a veure quina mena de paio rar era. En Rafel [metge de l'expe­dició] li va endo­llar el sèrum [per hidra­tar-se] i se'l va fotre tot.
Fuen­tes.
No es volia dei­xar pun­xar, i havia arri­bat sec com un bacallà.

La forma física

Fuen­tes.
Estar en forma aquí no té res a veure amb estar en forma allà dalt. Gent que aquí és una màquina allà li costa molt més. I al revés, gent més flui­xeta aquí, allà va molt forta. Això passa. L'Arnau, segu­ra­ment, era el més fort de nosal­tres, i li va pas­sar fac­tura l'alti­tud. I en Joan, que te'l mires i no en dona­ries un duro, és com un xerpa. Va fent, va fent. Té genètica.
Ser­vosa.
A part de la forma, el currículum espor­tiu d'en Joan era el més des­ta­ca­ble de tots. Encara ara ho és.

Mas­si­fi­cació

Fuen­tes.
Vam anar a l'Eve­rest en una època de canvi, de tran­sició. A par­tir de lla­vors es va començar a popu­la­rit­zar molt més.
Ser­vosa.
Estava satu­rat. La feina que vam tenir per tro­bar lloc per mun­tar el camp a 7.000 m! Les expe­di­ci­ons comer­ci­als envi­a­ven els xer­pes a guar­dar espai. Però, amb 3.000 m de des­ni­vell, la mas­si­fi­cació és rela­tiva. A la Pica d'Estats, com­pa­ra­ti­va­ment, sí que hi ha mas­si­fi­cació, perquè qual­se­vol dia hi pugen 500 per­so­nes. A l'Eve­rest, un bon dia, quants en poden pujar? Qua­ranta? Dis­tribuïts en tres mil metres de des­ni­vell no és tant.
Car­dona.
No sóc cons­ci­ent de tanta mas­si­fi­cació. Vam començar l'ascensió i vam tro­bar gent, però en sor­tir de nit, cap al cim, vaig anar fent i, de cop i volta, em vaig que­dar sol.

Ris­cos i teme­ri­tats

Car­dona.
Va ser un any dramàtic. Hi va haver quinze morts, onze a la nos­tra ruta. Em vaig tro­bar una noia en un pas deli­cat, plo­rant. No em qua­drava gaire aque­lla escena en aque­lla mun­ta­nya i en aque­lla alti­tud. La noia no havia de ser allà.
Julià.
Hi va haver una cosa que em va mar­car tot just arri­bar al camp base. Ens vam tro­bar una fran­cesa plo­rant des­es­pe­rada perquè havia dei­xat el seu home a la mun­ta­nya. Feien el viatge de nuvis. El va dei­xar viu, però morint-se. El xerpa l'havia fet bai­xar a ella perquè sinó també s'hi que­dava. Ima­gina-te-la tru­cant a casa i dient que havia dei­xat l'home mori­bund perquè, si no, ella també la dinyava.
Fuen­tes.
Era d'una expe­dició comer­cial russa. Vaig sen­tir la con­versa des del camp base amb el xerpa. “Què faig? Encara és viu” I li diuen: “El pots bai­xar?” Res­pon que no. “Doncs agafa-li el pas­sa­port i baixa.” Es va que­dar en el segon graó, el van aban­do­nar viu perquè no hi havia qui el baixés.

Tot­hom hi puja?

Ser­vosa.
Les coses són molt sim­ples. Qui pensi que no té mèrit una ascensió d'aques­tes carac­terísti­ques, que hi vagi i que la faci. Uns ho cri­ti­quen perquè s'hi va amb xer­pes. Doncs que hi vagin sense. Uns altres ho cri­ti­quen perquè s'hi va amb oxi­gen. Cap pro­blema, que hi vagin sense. I encara uns altres ho cri­ti­quen perquè s'hi va amb expe­di­ci­ons comer­ci­als. Cap pro­blema, que hi vagin sols. La solució sem­pre exis­teix. Vés-hi, prova-ho i després torna i explica la teva experiència.
Car­dona.
L'Alfons Gas­ton, que havia de venir amb nosal­tres i és un alpi­nista molt fort, m'ho deia. “Tot­hom cri­tica els que van a fer vuit mils, però són molts que no pugen. Jo hi he anat a dos, em con­si­dero fort i no n'he pogut pujar cap.”

Oxi­gen, sí o no?

Julià.
A 6.800 m em trobo un aus­tralià amb l'ampo­lla d'oxi­gen. Em diu que ho fa per asse­gu­rar el cim. Duia dos xer­pes car­re­gats com bur­ros, i ell amb oxi­gen per la vena. Va pujar així.
Car­dona.
Són més impor­tants les cor­des fixes que l'oxi­gen. Sense cor­des, a l'Eve­rest no hi puja­ria ningú. Ho he dis­cu­tit amb alpi­nis­tes detrac­tors de l'oxi­gen que no en fan ser­vir, i han de callar perquè és així. Les cor­des són més impor­tants. Sense cor­des no fas res. A l'Eve­rest és on es veu més clar. Com superes aquells gra­ons, encara que por­tis oxi­gen, si no hi ha corda? Tècni­ca­ment has de ser bo, i el 90% de la gent que hi va no ho és. Jo vaig pujar amb oxi­gen des de 8.100 m, però vaig bai­xar sense, perquè amb l'estona que vaig estar par­lant pel walkie ja no me'n que­dava.
Ser­vosa.
La idea era fer-lo amb oxi­gen, repo­sar i després fer-lo sense. Però ja no vam tenir temps de pro­var-ho sense.

Els xer­pes

Fuen­tes.
Vaig estar més temps cui­dant un xerpa que els expe­di­ci­o­na­ris. Estava malalt. Són per­so­nes, també. I els afecta l'alti­tud i es posen malalts. Sem­blen inven­ci­bles i són molt forts, però de tant en tant també pun­xen. S'expo­sen molt. Van amb doble càrrega per estal­viar viat­ges. Van molt a límit. Genètica­ment són una altra cosa, però la por­ten al límit. Tu vas al teu límit i ells al seu.
Ser­vosa.
També és nor­mal, estan tre­ba­llant. Se'ls con­tracta per a això. Un xerpa d'alti­tud gua­nya en dos mesos d'expe­dició deu vega­des més que un nepalès nor­mal tre­ba­llant tot l'any. Molts viuen només d'això: dos mesos a la pri­ma­vera i dos a la tar­dor. I viuen molt bé pels estàndards del Nepal.

La millor moneda

Julià.
Se'ns va espat­llar l'ordi­na­dor i volíem pas­sar imat­ges. Les altres expe­di­ci­ons no ens dei­xa­ven els seus ordi­na­dors, ni pagant 500 dòlars. Vam treure el per­nil i se'ns van obrir les por­tes. Va ser la millor moneda de canvi. Ni dòlars ni hòsties.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.