Ciclisme

Ciclisme

Tour de França

Cavendish fa història abans que comenci a fer pujada

Ciclisme. El britànic guanya a l'esprint una etapa de transició abans de l'arribada del pilot als Pirineus i supera, amb 29 triomfs, el francès Bernard Hinault en la llista de guanyadors d'etapa

Mark Cavendish és història viva del ciclisme i del Tour de França. L'esprintador fa aixecar del sofà els joves que comencen a seguir aquest esport i els més grandets, que ja saben quin geni té en les arribades massives. L'auster equip Dimension Data va fer un esforç molt gran per tenir-lo a les seves files en aquest Tour i ell, sempre combatiu, ha respost amb escreix. Cavendish no va tenir oposició ahir en l'arribada i va sumar el tercer triomf d'etapa en la volta francesa d'enguany. La victòria d'ahir, a més, és la 29a del seu palmarès i ja supera el francès Bernard Hinault, un dels grans mites d'aquest esport, a qui ja va igualar dilluns passat. A l'horitzó llunyà ja només hi veu Eddy Merckx, amb 34 triomfs d'etapa, i veient-lo lluitar en aquests primers dies de Tour mai es pot descartar res. Té la victòria a la sang i ho exhibeix temporada rere temporada.

A Cavendish li va anar bé el passeig triomfal en l'etapa de dimecres. Va arribar a més de 24 minuts de Greg van Avermaet, el guanyador del dia i actual mallot groc de la prova. I ahir, és clar, se'l va veure fresc. No va tenir gaire història l'etapa, que va veure en Jan Barta (Bora-Argon 18) i en Yukiya Arashiro (Lampre-Merida) els protagonistes d'una escapada estèril. El pilot tenia entre cella i cella l'esprint i no va donar cap possibilitat a la gesta. També tenia entre cella i cella el triomf Cavendish, que va deixar enrere l'alemany Kittel amb el seu balanceig accentuat sobre la bici i amb una superioritat insultant.

I amb la feina feta, Cavendish ja pensa en els Jocs, on vol penjar-se la medalla d'or. Els Pirineus, que amenacen en l'horitzó més proper, ja no són per a ell. L'etapa d'avui, de fet, ja trepitjarà la muntanya i els favorits començaran a deixar-se veure en el terreny en què es decidirà el Tour 2016. No sembla el coll d'Aspin, port de primera categoria que s'escalarà i es baixarà a 7 quilòmetres de l'arribada al llac de Payolle, un escenari problemàtic en què Van Avermaet pugui perdre el lideratge del Tour. Se'ls afilen els ullals als ciclistes acostumats a les grans escapades èpiques. La jornada de demà serà l'aperitiu de dues etapes consecutives –la de diumenge, amb sortida a Vielha i arribada a Andorra– de màxima exigència prèvia al primer dia de descans.

Abans que comenci a fer pujada, però, Mark Cavendish ja ha fet història assolint les 29 victòries d'etapa al Tour.

LA FRASE

Amb una victòria d'etapa al Tour ja justifiques la temporada. Imagina't amb tres
Marc Cavendish
ciclista del dimension data
Etapa 6 (190 km)
1r. M.Cavendish (Dimension)
4h43:48
2n. M. Kittel (Etixx)
m.t.
3r. D. McLay (Fortuneo)
m.t.
4t. A. Kristoff (Katuixa)
m.t.
5è. C. Laporte (Cofidis)
m.t.
6è. P. Sagan (Tinkoff)
m.t.
7è. D. Groenewegen (Lotto)
m.t.
8è. E. Theuns (Trek)
m.t.
9è. B. Coquard (Direct Energie)
m.t.
10è. S. Archbold (Bora-Argon)
m.t.
11è. M. Matthews (Orica)
m.t.
12è. D. Cimole (Lampre)
m.t.
13è. S. Dumoulin (AG2R)
m.t.
14è. M. Breschel (Cannondale)
m.t.
62è. J. Rodriguez (Katuixa)
a 0:04
107è. A. Losada (Katuixa)
a 0:04
General
1r. G. van Avermaet (BMC)
30h18:38
2n. J. Alaphilippe (Etixx)
a 5:11
3r. A. Valverde (Movistar)
a 5:13
4t. J. Rodríguez (Katuixa)
a 5:14
5è. C. Froome (Sky)
a 5:17
6è. W. Barguil (Giant)
m.t.
7è. N. Quintana (Movistar)
m.t.
8è. F. Aru (Astana)
m.t.
9è. P. Rolland (Cannondale)
m.t.
10è. D. Martin (Etixx)
m.t.
11è. W. Kelderman (LottoNL)
m.t.
12è. T. van Garderen (BMC)
m.t.
13è. A. Yates (Orica)
m.t.
14è. R. Bardet (AG2R)
m.t.
15è. B. Mollema (Trek)
m.t.
16è. S. Henao (Sky)
m.t.
25è. A. Contador (Tinkoff)
a 6:38
52è. A. Losada (Katuixa)
a 14:30

61 anys del mallot groc de Poblet

El 7 de juny, més enllà de ser un dia assenyalat per a Navarra i per a Sant Fermí, també ho és per al ciclisme català. Ahir es van complir 61 anys de la gesta de Miquel Poblet, que es va vestir amb el mallot groc del Tour durant un dia i es va convertir d'aquesta manera en el primer ciclista català a fer-ho. Expliquen les cròniques d'aquella època que Poblet va saber seleccionar l'escapada bona de la primera etapa d'aquell Tour i va superar nou ciclistes en l'arribada final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)