Atletisme

Atletisme

Europeu 2016

Lavillenie no aixeca el vol

Atletisme. Els catalans Berta Castells i Abdelaziz Merzougui no van tenir una bona actuació en les seves finals del campionat d'Europa. La delegació espanyola va guanyar tres medalles

La gran sorpresa de la tercera jornada de l'europeu la va protagonitzar una de les grans figures este·lars de l'atletisme mundial actual, el francès Renaud Lavillenie, que va fer tres nuls en el salt de perxa. El campió olímpic volia guanyar el seu quart títol europeu i conscient que era superior als seus rivals no va començar a saltar fins que el llistó es va situar en els 5,75, quan la resta de saltadors ja estaven eliminats. En els tres intents el francès va superar el llistó però en baixar el va fer caure i va acumular tres nuls. El títol europeu va ser per al sorprès polonès Robert Sobera, amb un fluix registre de 5,60.

L'actuació dels dos catalans que disputaven finals no va ser bona. Berta Castells no va estar al seu nivell en la de martell i va ser dotzena i última amb un curt llançament de 63,27. La torrenca va començar amb dos nuls en els seus dos primers llançaments i en el tercer necessitava fer un tir de més de setanta metres per entrar entre les vuit primeres i passar a la millora, però no ho va aconseguir. En els 3.000 m obstacles Abdelaziz Merzougui mai no va estar dins la final, sempre va ocupar posicions a la cua del grup i va finalitzar el catorzè (8:51.37), molt lluny de la lluita per les medalles i de les seves marques. El lleidatà Gerard Porras va ser el sisè de la seva sèrie dels 110 m tanques amb 14.11 i va ser eliminat. En la jornada d'avui l'actuació dels catalans se centrarà en el relleu. Lluís Vallejo farà els 4x400 m i Estela Garcia i Cristina Lara, els 4x100.

Hortelano guanya l'or

La delegació espanyola va guanyar tres medalles, una de les quals d'or, en els 200 m. Bruno Hortelano va entrar en la història de l'atletisme espanyol perquè ha estat el primer velocista a pujar al podi en els 200 m. Hortelano, nascut a Austràlia de pares espanyols i criat a Canada, va acabar la cursa en una extraordinària segona posició (20.45). El primer classificat, l'holandès Churandy Martina, que havia guanyat els 100 m, va ser desqualificat per haver trepitjat la línia interior del seu carrer a pocs metres de la sortida. Hortelano, doncs, es va emportar la medalla d'or i el títol. En la semifinal ja havia mostrat que estava molt bé en batre el rècord estatal amb 20.39.

La segona medalla estatal va ser per al navarrès Sergio Fernández, que va guanyar la plata en els 400 m tanques remuntant en la recta final i acabant segon amb 49.06. La tercera plaça de podi del dia va ser per a Antonio Abadia, que va ser tercer (28:26.07) en els 10.000 m, que van ser dominats pels corredors turcs d'origen kenyà.

La reina de la velocitat europea va tornar a ser la campiona mundial Dafne Schippers, que va revalidar el seu títol en els 100 m. L'holandesa va ser molt superior a les seves rivals i va guanyar la medalla d'or amb un bon registre de 10.90, superant per tres dècimes a la segona classificada, la veterana búlgara Ivet Lalova-Collio, que va fer 11.20.