Més esport

DE prop

Estat permanent d'ebullició

En la primera edició eren cent corredors, als quals gairebé els havien anat a buscar
Zero per cent asfalt, tres quartes parts per sobre dels 2.500 metres i un escenari que és únic

Expli­cava Carol Rou­tier, en una entre­vista que sor­tia en l'edició d'ahir d'aquest diari, que el 2010 ni tan sols sabia que el tri­atló fos una espe­ci­a­li­tat olímpica. La banyo­lina es con­ver­tirà el 20 d'agost en la pri­mera cata­lana a dis­pu­tar la prova d'una de les dis­ci­pli­nes emer­gents els dar­rers anys. No tant com les cur­ses de mun­ta­nya, per això. El 2010, a l'atur tem­po­ral­ment i pen­dent de la con­vo­catòria elec­to­ral blau­grana quan vaig tor­nar de París endeu­tat per a tot l'any per poder veure la segona Euro­lliga del Barça de prop –a qua­tre o cinc files rere una cis­te­lla–, vaig començar a córrer per matar l'avor­ri­ment. Ni conei­xia l'existència de l'Olla de Núria i la pri­mera referència que en vaig tenir va ser per un dels com­panys amb qui sortíem a entre­nar –mesos després de començar, vaig aca­bar fent la marató de Bar­ce­lona el 2012– que la va fer. I amb prou fei­nes havia sen­tit a par­lar de Kilian Jor­net, ven­ce­dor de l'Olla el 2009 i el 2010. Fem bullir l'Olla era el lema de l'orga­nit­zació de la cursa per a la desena edició, que es va fer aquest cap de set­mana i que vaig poder seguir de prop. M'expli­cava, un dels direc­tors, que en la pri­mera eren cent cor­re­dors, que gai­rebé els havien anat a bus­car i que a alguns els envi­a­ven les dades per ins­criure's per fax. Ara els 700 dor­sals volen en pocs minuts.

El tan des­gas­tat –i recent­ment tre­pit­jat per una asso­ci­ació que hi és pre­ci­sa­ment contrària– terme de soci­e­tat civil té, en la mun­ta­nya, un dels seus múlti­ples i vari­ats àmbits d'actu­ació des dels quals s'ha ver­te­brat el país. És el cas de la Unió Excur­si­o­nista de Vic, amb gai­rebé tants volun­ta­ris que vet­llen pel cor­recte fun­ci­o­na­ment de la prova com cor­re­dors el 2007, tot just dos anys després de la pro­posta d'Arnau Anguera de recórrer l'Olla de Núria fent una cursa que esde­vin­dria la clàssica. Zero per cent asfalt, tres quar­tes parts del recor­re­gut per sobre els 2.500 metres amb la difi­cul­tat que suposa tant per als cor­re­dors com per a l'orga­nit­zació des del punt de vista logístic (con­trols, avi­tu­a­lla­ment...) i un esce­nari que, per la seva limi­tada acces­si­bi­li­tat, entre altres motius, és únic. Encara aquest cap de set­mana pas­sava pel cos­tat de la sala on es va redac­tar l'Esta­tut de Núria, en temps de la República i abans que les armes entre­gues­sin el poder a qui encara avui el té empa­rant-se ara en poste­ri­ors lleis que ni ells matei­xos defen­sa­ven ales­ho­res quan feien soroll amb els sabres. “No hi ha res com tor­nar a un lloc que no ha can­viat per ado­nar-te de com has can­viat tu”, escri­via fa uns dies Naila Jor­net a les xar­xes soci­als. Feia 25 anys que havia fet el seu pri­mer cim, el Monte San Petrone, a Còrsega. No la vaig saber veure, o reconèixer entre la mul­ti­tud, la ger­mana de Kilian –sí la seva mare, moments abans que arri­bes­sin els pri­mers cor­re­dors– al cim del Puig­mal (2.910). És el que puc con­si­de­rar el meu pri­mer cim i que vaig pujar per pri­mer cop fa 28 anys. El segon va ser l'endemà que s'inau­gu­res­sin els Jocs de Bar­ce­lona i el ter­cer, aquest diu­menge per seguir l'Olla. Just després de la sor­tida vaig enfi­lar el camí que nor­mal­ment feien els cor­re­dors però que, amb motiu de la desena edició, es va inver­tir i pas­sava a ser l'últim tram de cursa.

El pri­mer l'havia fet dis­sabte per arri­bar a Núria des del Tor­re­neu­les (2.739 m) i després de córrer la pri­mera edició de la Milla Ver­ti­cal. El meu debut en una cursa ver­ti­cal: 1.600 metres posi­tius en poc més de 6 quilòmetres que ja em van ser­vir prou per ado­nar-me del des­gast que suposa córrer en l'entorn de mun­ta­nya, sobre­tot bai­xant i per les meves actu­als carac­terísti­ques mor­fològiques. Com en el cas del Puig­mal. En el des­cens i men­tre els cor­re­dors es dis­pu­ta­ven els llocs pre­fe­rents –m'hi vaig estar una hora a dalt i el ter­cer ja el vaig veure bai­xant– vaig avi­sar un home de mit­jana edat que pujava amb els pals a la mà i aliè a la prova. “Tenen pre­ferència els que pugen”, em va res­pon­dre, en cas­tellà i sense haver-se de par­tir la cara. Com un altre grup, quan encara a dalt un noi avi­sava el seu pare, amb to agres­siu i des­a­fi­ant, que no es faria la foto al cim si no en treia l'este­lada. Ell s'ho perd. Com l'experiència de viure, de prop, la clàssica. Una prova que reflec­teix l'estat per­ma­nent d'ebu­llició del país des de mol­tes enti­tats sense cap més intenció que gau­dir i trans­me­tre els valors, en aquest cas de la mun­ta­nya, a les següents gene­ra­ci­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.